Artikel 26 van de AVG stelt dat gezamenlijke verwerkingsverantwoordelijken verplicht zijn op transparante wijze hun respectieve verantwoordelijkheden voor de nakoming van de AVG vast te leggen. Daartoe stelden de partners in dialoog een gegevensverwerkingsovereenkomst op met een duidelijke verdeling van de rollen en verantwoordelijkheden ten aanzien van elkaar, de deelnemers en de gegevensbeschermingsautoriteit.
Aangezien deze gegevensverwerkingsovereenkomst niet volgens het goedgekeurde sjabloon uit het delegatiebesluit van het college van 14 september 2018 (jaarnummer 8213) is opgesteld, dient het college deze gegevensverwerkingsovereenkomst goed te keuren.
De verordening (EU) 2016/679 van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG (Algemene verordening gegevensbescherming).
Op 25 mei 2018 trad de Europese verordening gegevensbescherming (AVG) in werking.
Stad Antwerpen is (via Digipolis) een paar jaar geleden in zee gegaan met Give a Day (GAD) voor de ontwikkeling van een platform voor het matchen van vraag en aanbod tussen vrijwilligers en organisaties. Ondertussen heeft GAD overeenkomsten met verschillende lokale overheden.
Naar aanleiding van de Coronacrisis deed GAD het aanbod aan alle Belgische gemeentes om tijdelijk een gratis platform ter beschikking te stellen voor het matchen van hulpvragen en vrijwilligers. Zo is sinds 17 maart 2020 het platform Antwerpen Helpt (www.antwerpen.be/antwerpenhelpt) actief. Er worden binnen dit IT-platform persoonsgebonden gegevens verwerkt van de vrijwilligers, door zowel de stad Antwerpen als door de partner (GAD) in het project. Beide partners kunnen onder de AVG worden aangeduid als verwerkingsverantwoordelijken binnen het project.
Het college bekrachtigt de gegevensverwerkingsovereenkomst tussen de stad Antwerpen en Give A Day vzw.