Terug
Gepubliceerd op 02/06/2020

2020_CBS_04597 - Fondsen. Eurodesk - Deelname oproep Intelligent Cities Challenge - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 29/05/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Glenn Verspeet, plaatsvervangend korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_04597 - Fondsen. Eurodesk - Deelname oproep Intelligent Cities Challenge - Goedkeuring 2020_CBS_04597 - Fondsen. Eurodesk - Deelname oproep Intelligent Cities Challenge - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Argumentatie

Deelname van de stad aan de ICC past in de ambitie van het bestuursakkoord om Antwerpen als Capital of Things uit te bouwen door in te zetten op een innovatief ecosysteem waarin slimme oplossingen voor praktische problemen ontwikkeld worden en waarin ondernemers en technologieën nieuwe impulsen geven aan onze economie. De ICC wil net deze dynamiek van steden als motoren van innovatie ondersteunen. Tegelijkertijd zal binnen het netwerk ook de link gelegd worden met andere relevante Europese beleidsinitiatieven, zoals de Europese Green Deal. Deelname van de stad als mentor binnen de ICC biedt dus de opportuniteit om het Antwerpse innovatie ecosysteem verder te promoten en tegelijkertijd voort te bouwen op een netwerk met andere Europese steden en de Europese instellingen met het oog op Europese subsidieprojecten.

Door als mentor stad deel te nemen, engageert de stad zich om:

  • het openings- en slotevenement bij te wonen;
  • deel te nemen aan vier uitwisselingsmomenten, zogenaamde 'cross city labs';
  • bij te dragen aan vier thematische werkgroepen waarin steden rond een gezamenlijke oplossing werken.

Er is geen directe financiering aan het ICC programma verbonden. Aan mentor steden wordt gevraagd om één vertegenwoordiger binnen de organisatie aan te duiden. Deelname wordt binnen de stad getrokken vanuit de dienst Personeel & Organisatie/Fondsen, Innovatie en Technologie. Vanuit de sterke link met subsidie-opportuniteiten en de mogelijkheden tot verdere Europese profilering zal ook de dienst Stadsontwikkeling/Mobiliteit nauw betrokken worden.

Om te kandideren wordt gevraagd om een intentiebrief door de burgemeester te laten ondertekenen, zoals opgenomen in bijlage van dit besluit.

Aanleiding en context

Op 27 februari 2020 lanceerde de Europese Commissie de Intelligent Cities Challenge (ICC), een initiatief gericht op het versnellen van technologische innovatie in Europese steden. Hoewel het initiatief gefinancierd wordt vanuit COSME, het programma dat zich richt op de ondersteuning van KMO's, is deelname exclusief voorbehouden aan steden. De Europese Commissie vertrekt hierbij van de vaststelling dat 72% van de EU-burgers in stedelijke gebieden woont en dat steden en hun ecosystemen krachtige actoren van verandering zijn, bijvoorbeeld om de doelstellingen rond de reductie in emissies te kunnen bereiken. De ICC wil het onderling leren tussen steden rond technologieën, bedrijfsmodellen en strategieën maximaliseren en ondersteunen door experten advies aan te bieden, stedelijke peer-to-peer review te organiseren en andere instrumenten voor capaciteitsopbouw uit te werken.

Het ICC programma vormt hiermee opvolger van de Digital Cities Challenge, waarbij de stad reeds één van de 41 deelnemers was, zoals goedgekeurd op het college van 19 januari 2018 (jaarnummer 412). Het netwerk wordt binnen de de ICC echter vergroot tot zo'n hondertal deelnemende steden met een looptijd van 30 maanden.

Een stad kan deelnemen aan de ICC als 'core city' of 'mentor city'. Core cities krijgen individueel advies van experten in de opmaak van hun lokale innovatiestrategie. Het initiatief mikt hiervoor op steden met een minder gevorderd innovatieprofiel. De stad Antwerpen wil deelnemen als mentor stad. Deze groep van mentorsteden delen hun kennis en ervaringen met de core cities, maar hebben zelf ook toegang tot het netwerk en de instrumenten die binnen het initiatief ontwikkeld worden en:

  • worden uitgenodigd op alle events, met de mogelijkheid om als spreker op te treden;
  • vormen een onderling netwerk voor kennisuitwisseling, via peer-to-peer review;
  • kunnen succesvolle lokale oplossingen promoten op een Europese marktplaats;
  • hebben toegang tot een digitale toolbox van trainingen, richtlijnen en oplossingen;
  • kunnen thematisch advies ontvangen van experten.

Ook enkele niet-Europese steden die als voorlopers qua innovatiebeleid worden beschouwd, worden in het netwerk betrokken. 

De thematische focus van het innovatienetwerk is breed en is voorlopig verdeeld over vijf clusters: 1) groene economie en milieu, 2) mobiliteit en stedelijke infrastructuur, 3) overheidsdiensten en sociale verbondenheid, 4) economische groei en vaardigheden, 5) gezondheid en veiligheid. Met het uitbreken van de Corona-pandemie is de focus ook deels verschoven naar de heropstart na de gezondheidscrisis en het economische herstel richting duurzame groei. Ook nu al organiseert het ICC platform reeds op regelmatige basis online kennisdelingsmomenten. 

Beleidsdoelstellingen

6 - Lerende en werkende stad
2LWS04 - Economie en industrie
2LWS0403 - Economie, industrie en innovatieclusters
6 - Lerende en werkende stad
2LWS06 - Innovatie/digitalisering
2LWS0603 - Digitale innovatie

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt deelname aan de Intelligent Cities Challenge goed en ondertekent hiertoe de intententiebrief.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.