Terug
Gepubliceerd op 06/07/2020

2020_CBS_05807 - Maatschappelijke Veiligheid - Betoelagingsovereenkomst Creatieve, educatieve werkvorm over risico's van middelengebruik. Evaluatie en stopzetting project - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 03/07/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Glenn Verspeet, plaatsvervangend korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_05807 - Maatschappelijke Veiligheid - Betoelagingsovereenkomst Creatieve, educatieve werkvorm over risico's van middelengebruik. Evaluatie en stopzetting project - Goedkeuring 2020_CBS_05807 - Maatschappelijke Veiligheid - Betoelagingsovereenkomst Creatieve, educatieve werkvorm over risico's van middelengebruik. Evaluatie en stopzetting project - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Regelgeving: bevoegdheid

De toelagen werden nominatief opgenomen in het meerjarenplan dat werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 17 december 2019 (jaarnummer 710). Het college is in dat geval bevoegd om de afsprakennota's en uitbetaling van de toelagen goed te keuren.

Argumentatie

De stad Antwerpen wil met preventieve initiatieven middelengebruik zoveel mogelijk voorkomen in het belang van de gezondheid van burgers. Daarom werd er een overeenkomst met Theater van A tot Z vzw afgesloten. Het project 'Creatieve, educatieve werkvorm over risico's van middelengebruik' van Theater van A tot Z vzw ging van start op 1 januari 2018 en heeft een looptijd van 36 maanden die eindigt op 31 december 2020.

Theater van A tot Z is als organisatie  gegroeid uit 2 verschillende theatergezelschappen met elk een eigen doelgroep als focus (jongeren en anderstaligen). De organisatie kreeg voor deze overeenkomst de opdracht om een creatieve en educatieve werkvorm over middelengebruik aan te bieden aan leerlingen van Antwerpse scholen. Aanvullend op de  voorstellingen werd verwacht dat de organisatie ook een nabespreking, een inspiratiebox en een workshop zou ontwikkelen, in samenwerking met organisaties zoals de de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen, het Vlaams Instituut Gezond Leven, CGG VAGGA en de Stichting tegen Kanker. De uitvoerder biedt dit werkmateriaal aan scholen binnen de stad Antwerpen aan, rekening houdend met een evenwichtige spreiding over de verschillende schoolnetten. Het opzet is om 1.500 leerlingen te informeren over de risico's van middelengebruik.

In de overeenkomst werd opgenomen dat het project tweemaal verlengd kan worden met telkens drie jaar, na een positieve evaluatie door de stad en in gemeenschappelijk akkoord tussen de partijen. 

De stad evalueerde het project aan de hand van de doelstellingen en indicatoren zoals deze in de betoelagingsovereenkomst werden opgenomen. De evaluatie werd gebaseerd op kwartaalrapportages, de jaarverslagen van 2018 en 2019 en op basis van frequente overlegmomenten.

De vooropgestelde doelstellingen werden niet of slechts deels behaald:

  • De vooropgestelde doelwaarde van het aantal van 1.500 te bereiken leerlingen werd tijdens de gehele projectperiode niet gehaald. De organisatie bood in 2018 twee theatervoorstellingen aan waarvan één onvoldoende bereik had. Door middel van een addendum werd overeengekomen om deze te vervangen door een nieuwe voorstelling, die pas laat dat jaar in productie kwam waardoor het doel van 1.500 leerlingen met 1.292 leerlingen net niet behaald werd. In 2019 schreven slechts 58 leerlingen uit 2 scholen in voor de voorstellingen.
  • Daarnaast werd er in 2018 ruim onvoldoende ingezet op aansluitend didactisch materiaal zoals  zoals bepaald in de projectresultaten van de overeenkomst. Ook in 2019 werden de voorstellingen niet als een pakket met de nabespreking, inspiratiebox en workshop aangeboden, waardoor het initiatief onvoldoende effectief was. 

Het project wordt op basis hiervan negatief geëvalueerd en bijgevolg niet verlengd na 31 december 2020.

Voor de periode van september 2019 tot eind december 2020 werd in een plan van aanpak afgesproken dat de organisator een nieuwe voorstelling ontwikkelt voor de doelgroep 10 tot 14-jarigen met aanvullend didactisch materiaal eventueel in spelvorm.

Juridische grond

De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen en het gemeenteraadsbesluit van 18 december 2006 (jaarnummer 2730) dat het stedelijk reglement op de toelagen vastlegt.

Aanleiding en context

Op 1 december 2017 (jaarnummer 10430) keurde het college de betoelagingsovereenkomst voor het project 'Creatieve, educatieve werkvorm over risico's van middelengebruik',goed.

Het college keurde op 1 juni 2018 (jaarnummer 4998) het addendum bij de betoelagingsovereenkomst tussen de stad Antwerpen en Theater van A tot Z vzw met betrekking tot het project 'Creatieve, educatieve werkvorm over risico's van middelengebruik' goed.

De gemeenteraad keurde op 6 april 2020 (jaarnummer 201) de nominatieve vastlegging goed voor een bedrag van 13.265,00 EUR aan Theater van A tot Z vzw voor het project 'Creatieve, educatieve werkvorm over risico's van middelengebruik'.

Beleidsdoelstellingen

4 - Harmonieuze stad
2HMS04 - Sociale zaken
2HMS0405 - De stad investeert in een coherent en geïntegreerd drugsbeleid
2HMS040501 - Drugpreventie en drughulpverlening

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college neemt kennis van de evaluatie van het project 'Creatieve, educatieve werkvorm over risico's van middelengebruik'.

Artikel 2

Het college keurt goed dat de overeenkomst  met Theater van A tot Z vzw niet wordt verlengd en bijgevolg op 31 december 2020 wordt stopgezet

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.