Binnen de opdracht van het College werden door Digipolis verkennende gesprekken rond mogelijke vermarkting, waarbij ACPaaS als City Platform ruimer dan enkel in Antwerpen ter beschikking kan gesteld worden, gevoerd met verschillende potentiële partners.
Volgende pistes werden verkend:
Alternatieve pistes die (nog) niet werden nog niet verkend zijn CPaaS via Digipolis/AG Digipolis Antwerpen en CPaaS via Publiek Private Samenwerking (PPS).
Uit deze eerste gesprekken kwamen zeer uiteenlopende voorstellen naar voor, gaande van een integratie van ACPaaS in het bestaande aanbod van de gesprekspartners, tot een valorisatiemodel voor ACPaaS dat volledig losstaat van het huidige aanbod van de gesprekspartners.
Opvallend bij het onderzoeken van de mogelijke pistes is de zeer sterke overlap tussen ACPaaS en het VLOCA-initiatief van de Vlaamse Overheid.
Met VLOCA, ofwel de ‘Vlaamse Open City Architectuur’ wil de Vlaamse regering lokale besturen begeleiden in hun digitale transformatie, door hen op een kostenefficiënte manier toegang te geven tot innovatieve ICT-oplossingen. De Vlaamse overheid (ABB) zal de komende jaren, samen met lokale besturen, leveranciers en strategische onderzoekscentra, een gedragen referentiekader met architectuur componenten uitwerken voor slimme steden, gemeenten en regio’s.
Gezien de grote overlap tussen VLOCA en ACPaaS, en aangezien VLOCA een architectuur zoals die van ACPaaS beoogt, wordt voorgesteld om sowieso in te zetten op de synergie tussen ACPaaS en VLOCA.
Daartoe wordt als eerste stap een collegiale brief verstuurd aan de bevoegde Vlaamse minister met de vraag om ACPaaS in overweging te nemen als concrete invulling van VLOCA en de modaliteiten daartoe in een overleg te bespreken.
Samenwerking met VLOCA sluit andere valorisatiepistes niet uit. Vandaar worden ook de andere valorisatiepistes meer in detail uitgewerkt.Voorlopig wordt nog geen enkele piste uitgesloten.
Het meer gedetailleerde tussentijds verslag van deze verkennende gesprekken is beschikbaar in bijlage.
Op basis van het juridisch advies voert Digipolis een ‘due diligence’ uit op de verschillende overeenkomsten met de ontwikkelaars van de componenten van ACPaaS. Op basis hiervan kan per component worden beoordeeld over welke rechten Digipolis beschikt om de resultaten van de opdracht verder te exploiteren.
Digipolis is een opdrachthoudende vereniging, opgericht overeenkomstig het decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking en heeft van haar leden, waaronder de steden en OCMW’s van Antwerpen en Gent, de bevoegdheid gekregen om in de telematica-behoeften te voorzien.
Digipolis heeft niet de bevoegdheid om op te treden voor andere steden en gemeenten of overheidsdiensten.
In het kader van een besparingsoefening in de vorige legislatuur diende Digipolis ook op zoek te gaan naar mogelijke optimalisaties om de noodzakelijke besparingen te concretiseren. Dit resulteerde in een radicaal andere manier van werken. Het afbouwen en vermijden van recurrente kosten leidde tot een rigoureuze open source policy en naar een software-architectuur die herbruikbaarheid, duurzaamheid en kostenbewustzijn hoog in het vaandel draagt. Een toekomstbestendige architectuur bestaande uit kleine, generieke en herbruikbare software-componenten (microservices) die met elkaar kunnen communiceren door verbindingen tussen die componenten (API’s).
Digipolis startte in 2015 met de bouw van het op microservices en API’s gebaseerde Antwerp City Platform as a Service (ACPaaS) in samenwerking met een pleiade aan start-ups. Inmiddels bestaat ACPaaS uit meer dan 70 componenten die intussen samen meer dan 700 keer worden hergebruikt in meer dan 100 toepassingen.
In 2017 bestempelde Gartner ACPaaS als ‘world-leading’ op het vlak van innovatief en intelligent bestuur. De ACPaaS componenten en de microservices architectuur gebruiken de nieuwste technologieën en methodieken om een vernieuwende, functionele en performante dienstverlening te ondersteunen in dienst van de groep stad Antwerpen.
Onder impuls van het innovatieve karakter van de ACPaaS architectuur en ontwikkeling, werkt Digipolis sinds 2018 samen met het Vlaamse Agentschap Innoveren en Ondernemen (Vlaio) en V-ICT-OR om het ACPaaS platform naar een hoger niveau te tillen. Zo worden de fundamenten van de Vlaamse Virtuele Gemeente (VlaVirGem) gelegd. Dit gebeurt via het Open City API (OCAPI) project binnen het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten van Vlaio. Ondertussen heeft dit project geleid tot een ‘My-ACPaaS’ platform om delen van het originele platform naar een hoger niveau van zelfredzaamheid en functionaliteit te tillen, waardoor de oplevertermijn van softwareontwikkeling voor Antwerpse stadsdiensten kan worden ingekort.
Naast de oplevering van een verbeterde versie van het ACPaaS platform, werden binnen het OCAPI project verschillende experimenten gerealiseerd, onder andere om te onderzoeken of het platform kan evolueren naar een CPaaS, een City Platform as a Service met herbruikbare applicatietemplates en API's over besturen heen én met respect voor de eigenheid van elk bestuur. Deze experimenten waren mogelijk dankzij de technologische keuzes die werden gemaakt bij de start van de realisatie van het platform.
Tijdens de meetup van 24 oktober 2019, in samenwerking met Vlaio en V-ICT-OR, werden verschillende demo’s/experimenten van CPaaS (ACPaaS maar dan zonder de Antwerpse accenten) getoond en toegelicht. Na deze presentatie bleek een grote interesse van zowel andere steden en gemeenten als van Vlaamse overheidsdiensten in (componenten van) het platform en is de vraag naar het kunnen gebruiken van CPaaS zeer concreet geworden. Binnen de huidige juridische constructie van Digipolis is een dergelijke samenwerking echter niet mogelijk. Om het platform toegankelijk te maken voor andere partijen is een alternatieve juridische context nodig.
De grootste objectieve voordelen om een Vlaamse CPaaS op te zetten, zijn :
Op 7 februari 2020 (2020_CBS_01228) keurde het college de intentie goed om ACPaaS te valoriseren en gaf hiervoor aan Digipolis de opdracht om mogelijke valorisatiepistes te verkennen en tussentijds verslag uit te brengen.
Het college neemt kennis van het tussentijdse verslag waarin verschillende pistes voorgesteld worden om ACPaaS te valoriseren en aan te bieden aan andere steden en gemeenten en beslist om samenwerking met het VLOCA-initiatief op te starten en de andere valorisatiepistes verder uit te werken.
Het college neemt kennis van het ‘Vlaamse Open City Architectuur’-initiatief (VLOCA).
Het college keurt de collegiale brief goed aan de bevoegde ministers waarin gevraagd wordt om ACPaaS in overweging te nemen als concrete invulling van VLOCA.
Het college geeft opdracht aan:
Dienst | Taak |
Digipolis | uitvoeren 'due diligence' meer gedetailleerd uitwerken van de valorisatiepistes |