Terug
Gepubliceerd op 06/07/2020

2020_CBS_05685 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Gunstig advies - OMV_2020043383. Blauwe Weg 7, Haven 261. District Antwerpen - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 03/07/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Glenn Verspeet, plaatsvervangend korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_05685 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Gunstig advies - OMV_2020043383. Blauwe Weg 7, Haven 261. District Antwerpen - Goedkeuring 2020_CBS_05685 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Gunstig advies - OMV_2020043383. Blauwe Weg 7, Haven 261. District Antwerpen - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 24 en 42 van het Omgevingsvergunningsdecreet heeft het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar de bevoegdheid advies uit te brengen voor de vergunningsaanvragen op haar grondgebied waarvoor de deputatie, de Vlaamse regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar de bevoegde overheid is, tenzij:

 

1.      de aanvraag ingediend is door het betrokken college;

2.      de aanvraag louter betrekking heeft op mobiele of verplaatsbare ingedeelde inrichtingen of activiteiten.

 

Het college heeft op 17 november 2017 (jaarnummer 2017_CBS_08858) beslist om de adviesbevoegdheid op te nemen.

Aanleiding en context

Er werd bij de deputatie een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. De aanvraag wordt behandeld volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

De deputatie verzoekt het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar om:

- een openbaar onderzoek te houden;

- advies uit te brengen.

 

Projectnummer:

OMV_2020043383

Gegevens van de aanvrager:

zie exploitant

Gegevens van de exploitant:

NV MAC² SOLUTIONS met als contactadres Blauwe Weg 7 te 2030 Antwerpen

Ligging van het project:

Blauwe Weg 7, Haven 261 te 2030 Antwerpen

Kadastrale gegevens:

afdeling 14 sectie B nr. 34Z3

Inrichtingsnummer:

20170608-0031 (MAC2 SOlutions)

Vergunningsplichten:

Exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten

Voorwerp van de aanvraag:

Op- en overslagbedrijf van afvalstoffen: verandering door wijziging en uitbreiding

 

Omschrijving ingedeelde inrichtingen of activiteiten

 

Voorgeschiedenis

Stedenbouwkundige voorgeschiedenis

-          Op 14 januari 1999 verleende het college een stedenbouwkundige vergunning (HV/1998/AN5/1998/B/0121) voor het bouwen en verbouwen van een marine afvalverwerkingsinstallatie.

-          Op 14 februari 2001 verleende het college een stedenbouwkundige vergunning (HV/2000/B/0016) voor het bouwen van een overslaghal + kantoorunit + terreinindeling.

-          Op 13 mei 2005 verleende het college een stedenbouwkundige vergunning (HV/2004/B/0046) voor de regularisatie van de bestaande gebouwen op het terrein.

-          Op 12 juli 2018 verleende de deputatie van de provincie Antwerpen een omgevingsvergunning (OMV_2018030063) voor het bouwen van een loods en overkapping van een bassin.

 

Voorgeschiedenis milieu

De deputatie van de provincie Antwerpen verleende op 28 juni 2018 een omgevingsvergunning voor de verdere exploitatie en verandering van een op- en overslagbedrijf voor afvalstoffen, voor een termijn op proef tot 28 juni voor wat betreft de mobiele fakkel voor het ontgassen van schepen en voor een termijn van onbepaalde duur voor het overige.

 

Inhoud van de aanvraag

De aanvraag betreft een uitbreiding van het opslagvolume van opgewerkte afvaloliën en een bijstelling van de lozingsnormen.

 

Aangevraagde rubrieken

 

Rubriek

Omschrijving

Gevraagd voor

6.5.1°

brandstofverdeelinstallaties voor motorvoertuigen, namelijk installaties voor het vullen van brandstoftanks van motorvoertuigen met vloeibare koolwaterstoffen, bestemd voor de voeding van de erop geïnstalleerde motor(en) met maximaal twee verdeelslangen;

2 verdeelslangen

17.1.2.2.3°

opslagplaatsen voor gevaarlijke gassen in vaste reservoirs met een gezamenlijk waterinhoudsvermogen van meer dan 10.000 liter;

+17.000 liter

17.2.1.

VR-plichtige inrichting waar gevaarlijke producten in hoeveelheden die gelijk zijn aan of groter zijn dan de hoeveelheid, vermeld in bijlage 5, deel 1 en 2, kolom 2, bij dit besluit, aanwezig zijn, in voorkomend geval gebruikmakend van de sommatieregel, vermeld in noot 4 bij bijlage 5, deel 1 en deel 2 (lagedrempel Seveso-inrichting)

+1.000.000 kg

17.3.2.1.1.1°b)

opslag van gasolie, diesel, lichte stookolie en gelijkaardige vloeistoffen met een vlampunt hoger dan of gelijk aan 55°C met een gezamenlijke opslagcapaciteit van 100 kg tot en met 20 ton als de inrichting niet hoort bij de woonfunctie van een onroerend goed dat hoofdzakelijk als woongelegenheid wordt gebruikt.

verplaatsen tank

 

Aangevraagde bijstelling bijzondere milieuvoorwaarden in afwijking van algemene of sectorale voorwaarden

1.

Bij te stellen voorwaarde:

Er wordt een specifieke lozingsnorm aangevraagd voor Uranium nitraat en nitriet en dit in afwijking van het IC-criterium uit Vlarem II bijlage 2.3.1, art 3 §4  waarvoor 1 µg/l geldt voor Uranium en 0,2 mg N/l (IC) voor nitriet en 0,2 mg N/l (RG) voor nitraat.

Uranium, nitraat en nitriet zijn geen VS, PS of PGS-stoffen.

 

Voorgesteld alternatief/aanvulling:

Er wordt op basis van het resultaat van de verschillende analyses, de lozing in een havendok (hoog verdunningseffect) een norm gevraagd voor uranium van 20 µg/l of maximaal de hoogste gemeten waarde met meetonzekerheid  (15/11/2019) en voor nitriet een norm van 2 mg/l (10 x IC) en  2 mg/l voor nitraat-N (10 x RG).

 

Argumentatie

Adviezen

 

Externe adviezen

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

Advies

Havenbedrijf Antwerpen, subadvies milieu

26 mei 2020

 29 juni 2020

 gunstig

 

 






Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

 

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het goed is gelegen in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakening zeehavengebied Antwerpen (Besluit van de Vlaamse regering van 30 april 2013), binnen de afbakeningslijn.

De gebieden binnen de afbakeningslijn behoren tot het zeehavengebied Antwerpen.

Met uitzondering van de deelgebieden waarvoor in dit plan voorschriften werden vastgelegd, blijven de op het ogenblik van de vaststelling van dit plan bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften onverminderd van toepassing.

 

Het goed is volgens voornoemd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan bestemd als Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven.

Zulk gebied is bestemd om te functioneren als Vlaams havengebied als onderdeel van de haven van Antwerpen. Het is bestemd voor zeehavengebonden en zeehavengerelateerde industriële en logistieke activiteiten en distributie-, opslag- en overslagactiviteiten die gebruikmaken van en aangewezen zijn op de zeehaveninfrastructuur.

Alle handelingen die nodig of nuttig zijn voor de realisatie van de bestemming en voor de exploitatie van de haven en de bedrijven zijn toegelaten.

Daartoe worden ook de volgende werken, handelingen, voorzieningen, en wijzigingen gerekend:

- de aanleg en het onderhoud van infrastructuur die nodig is voor de toegankelijkheid of voor verbindingen langs de waterzijde en langs de landszijde;

- het laguneren of op een andere wijze bergen of verwerken van baggerspecie.

Daarnaast is de ontwikkeling, het herstel en de instandhouding van tijdelijke ecologische infrastructuur toegelaten.

In het gebied zijn eveneens gebouwen of lokalen voor bewakingspersoneel toegelaten.

In het gebied zijn kantoorgebouwen niet toegelaten, tenzij ze noodzakelijk zijn voor en een inherent onderdeel zijn van de exploitatie van haven en industriële activiteiten. De bestaande kantoorgebouwen kunnen behouden blijven binnen het bestaande bouwvolume op het moment van definitieve vaststelling van dit gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. Uitbreidingen zijn niet toegelaten.

 

De aanvraag dient beoordeeld te worden aan de hand van de voorschriften van het ruimtelijk uitvoeringsplan.

De aanvraag is in overeenstemming met de bestemming en de voorschriften van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

 

Voor een straal van 500 meter rond het goed is het voormelde GRUP tevens van toepassing. Hier gelden voornamelijk de bestemmingsvoorschriften Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven en – voor het 4de Havendok, het 5de Havendok en het Leopolddok – Gebied voor waterweginfrastructuur. De spoorwegen op circa 360 meter ten oosten van het goed hebben als bestemmingsvoorschrift Gebied voor spoorinfrastructuur. De Oosterweelsteenweg en de Wilmarsdonksteenweg, ten zuid- en noordoosten van het goed, hebben als bestemming Gebied voor verkeers- en vervoersinfrastructuur. Op minstens 240 meter ten zuiden en oosten van het goed lopen twee overdrukken met als aanduiding Leidingstraat.

 

Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen

Hemelwater: Het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater.

De gewestelijke verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag.

 

Toegankelijkheid: Het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid.

De gewestelijke verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.

 

Omgevingstoets

 

Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening

 

Het voorwerp van de aanvraag betreft het plaatsen van twee nieuwe bovengrondse opslagtanks met elk een inhoud van 500 m³ in een bestaande inkuiping en het plaatsen van een stikstoftank met een inhoud van 17.000 liter. Tevens wordt het verplaatsen van een dieseltank aangevraagd. De inrichting is vanuit stedenbouwkundig oogpunt hoofdzakelijk vergund. Het project lijkt enkel van vergunningsplicht vrijgestelde stedenbouwkundige handelingen te omvatten. Volgens het Besluit van de Vlaamse regering tot bepaling van handelingen waarvoor geen stedenbouwkundige vergunning nodig is, is de plaatsing van constructies binnen het gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven met een grondoppervlakte kleiner dan 200 m² en hoogte lager dan 20 meter, binnen bepaalde randvoorwaarden (zie artikels 4.1., 4.4. en artikels 1.2. t.e.m. 1.6) vrijgesteld van stedenbouwkundige vergunningsplicht. Aan deze randvoorwaarden lijkt voldaan.

De aanvraag is verenigbaar met de ruimtelijke context van het havengebied waarbinnen deze aanvraag is gesitueerd. Er is geen bezwaar vanuit stedenbouwkundig oogpunt.

 

Toetsing van aanvaardbaarheid van de ingedeelde inrichtingen en activiteiten op het vlak van hinder en risico's voor de mens en het milieu

 

MAC² Solutions verwerkt vloeibare maritieme afvalstoffen en industriële afvalstromen. Tevens worden er op de site vaste maritieme afvalstoffen ingezameld en overgeslagen. Andere activiteiten betreffen het reinigen van scheepsruimten en het bevoorraden van schepen met oliën, brandstoffen, stoom en proceswater.

 

In het kader van de winning van olie uit de ingezamelde afvalwaters en de daaropvolgende opwerking tot hoogwaardige brandstoffen voorziet de exploitant twee bijkomende bovengrondse opslagtanks van 500 ton elk voor de opslag van opgewerkte afvaloliën. De houders worden binnen het bestaande vloeistofdichte bekken (een oud droogdok) geplaatst. De inkuiping is ruim voldoende gedimensioneerd. Volgens het aanvraagdossier zijn emissies, gelet op de lage vluchtigheid en het hoge vlampunt van het product, minimaal.

 

Men voorziet ook de opslag van 17.000 liter stikstof in een bovengrondse vaste houder. Verder wordt er een mazouttank (2.487 kg) met twee bijhorende verdeelslangen verplaatst.

 

Het betreft een lagedrempel Seveso-inrichting. Het aanvraagdossier bevat een Sevesostatusbepaling waaruit blijkt dat de drempels van een hogedrempel Sevso-inrichting niet overschreden worden.

 

Het aanvraagdossier bevat een verzoek tot bijstelling van de lozingsnormen voor de parameters uranium, nitriet en nitraat. De exploitant argumenteert dat uranium van nature aanwezig is in aardolieproducten waarbij er de mogelijkheid is dat uraniumhoudende verbindingen vanuit de oliefase migreren naar de waterfase (oliehoudende afvalwaters). Bovendien zal men in de toekomst ‘offshore waters’ (zeewater) accepteren. Zeewater bevat gemiddeld 3 µg/l uranium waardoor uranium in het afvalwater zal terecht komen. De exploitant stelt dat de mogelijke zuiveringstechnieken beperkt zijn tot een ionenwisselaar en omgekeerde osmose, maar dat de effectiviteit onzeker is omwille van de elektrolytvracht die reeds in het afvalwater aanwezig is. Men vraagt een lozingsnorm van 20 µg/l uranium (20 maal het indelingscriterium) aan.

 

Met betrekking tot de lozingsnormen voor nitriet en nitraat stelt men dat er voor een optimaal stikstofverwijderingsproces best geen schommelingen voorkomen in het te behandelen afvalwater. Omwille van de grote variabiliteit in de samenstelling van het afvalwater bij MAC², hetgeen eigen is aan de sector, is het nagenoeg onmogelijk te garanderen dat de nitraat- en nitrietconcentraties telkens aan de huidige strenge normen voldoen. Men vraagt een lozingsnorm van 2 mg/l nitriet en 2 mg/l nitraat (respectievelijk 10 maal het indelingscriterium en de rapportagegrens) aan.

 

Uranium, nitriet en nitraat zijn geen prioritair (gevaarlijke) stoffen. Voor nitriet en nitraat is de gevraagde lozingsnorm beperkt tot 10 maal het indelingscriterium / rapportagegrens. Voor uranium wordt wel opgemerkt dat uit de analyseresultaten blijkt dat de concentratie veelal heel beperkt is. Het is aan de Vlaamse Milieumaatschappij om te oordelen of de gevraagde lozingsnorm daarom niet moet beperkt worden.

 

Advies van het college

Gunstig advies te verlenen voor de aanvraag tot omgevingsvergunning.

 

Geadviseerde rubrieken

 

Rubriek

Omschrijving

Geadviseerd voor

6.5.1°

brandstofverdeelinstallaties voor motorvoertuigen, namelijk installaties voor het vullen van brandstoftanks van motorvoertuigen met vloeibare koolwaterstoffen, bestemd voor de voeding van de erop geïnstalleerde motor(en) met maximaal twee verdeelslangen;

2 verdeelslangen

17.1.2.2.3°

opslagplaatsen voor gevaarlijke gassen in vaste reservoirs met een gezamenlijk waterinhoudsvermogen van meer dan 10.000 liter;

+17.000 liter

17.2.1.

VR-plichtige inrichting waar gevaarlijke producten in hoeveelheden die gelijk zijn aan of groter zijn dan de hoeveelheid, vermeld in bijlage 5, deel 1 en 2, kolom 2, bij dit besluit, aanwezig zijn, in voorkomend geval gebruikmakend van de sommatieregel, vermeld in noot 4 bij bijlage 5, deel 1 en deel 2 (lagedrempel Seveso-inrichting)

+1.000.000 kg

17.3.2.1.1.1°b)

opslag van gasolie, diesel, lichte stookolie en gelijkaardige vloeistoffen met een vlampunt hoger dan of gelijk aan 55°C met een gezamenlijke opslagcapaciteit van 100 kg tot en met 20 ton als de inrichting niet hoort bij de woonfunctie van een onroerend goed dat hoofdzakelijk als woongelegenheid wordt gebruikt.

verplaatsen tank

 

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Fasering

Procedurestap

Datum

Ontvangst adviesvraag

20 mei 2020

Start openbaar onderzoek

29 mei 2020

Einde openbaar onderzoek

27 juni 2020

Gemeenteraad voor wegenwerken

geen

Uiterste adviesdatum

9 juli 2020

 

Onderzoek

De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.

 

Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten

 

Startdatum

Einddatum

Schriftelijke bezwaar-schriften

Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften

Petitie-lijsten

Digitale bezwaar-schriften

29 mei 2020

27 juni 2020

0

0

0

0

 

Informatievergadering

Een informatievergadering was niet vereist en werd niet gehouden.

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college beslist een gunstig advies, zoals geformuleerd in de argumentatie, te geven op de aanvraag.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Artikel 3

Het college geeft opdracht aan:

DienstTaak
SW/VHet advies te bezorgen aan de instantie die advies gevraagd heeft.