Terug
Gepubliceerd op 28/04/2020

2020_CBS_03715 - Erediensten - Aanvraag begeleidingstraject haalbaarheidsonderzoek voor herbestemming parochiekerk Sint-Catharina - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 24/04/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_03715 - Erediensten - Aanvraag begeleidingstraject haalbaarheidsonderzoek voor herbestemming parochiekerk Sint-Catharina - Goedkeuring 2020_CBS_03715 - Erediensten - Aanvraag begeleidingstraject haalbaarheidsonderzoek voor herbestemming parochiekerk Sint-Catharina - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Argumentatie

Het kerkbestuur Sint-Catharina, Sint-Catharinaplein 1, 2020 Antwerpen, ondernemingsnummer 0211.205.028 stelt zich kandidaat voor een toekomststudie via het projectbureau ‘Herbestemming Kerken’.

Het projectbureau ‘Herbestemming  Kerken’ is een initiatief van de Vlaamse overheid, de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG), mede-optredend namens het Kenniscentrum Vlaamse Steden en Vlinter (Koepel Vlaamse Streekontwikkelingsorganisaties), het Team Vlaamse Bouwmeester en het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur. Het projectbureau werkt nauw samen met de Agentschappen Binnenlands Bestuur en Onroerend Erfgoed.

Na oplevering van het eindrapport betaalt de lokale overheid de factuur van het ontwerpbureau. Het gaat om een vooraf vastgelegd forfaitair bedrag. Afhankelijk van de aard van de opdracht of het gebouw kan dit oplopen tot 14.000,00 EUR, 18.000,00 EUR of 22.000,00 EUR, exclusief BTW. De aanvraagdocumenten verduidelijken dit verder. In de meeste gevallen subsidieert de Vlaamse overheid het onderzoek (30% voor niet-beschermde kerken, 80% voor beschermde kerken). Vooraleer de gemeente en het kerkbestuur de bestelling voor een haalbaarheidsonderzoek plaatsen wordt hieromtrent duidelijkheid verschaft. Het aanvragen van deze subsidies verloopt volgens een eenvoudige procedure.

Het onderzoek is nodig om een haalbare toekomstvisie op de kerkgebouwen te kunnen ontwikkelen. Een digitaal opmetingsplan van het kerkgebouw is noodzakelijk om te kunnen starten. Als dit niet beschikbaar is, bestaat de mogelijkheid om dit via het ontwerpbureau op korte termijn te laten opmaken. Hieromtrent worden voorafgaand de nodige financiële afspraken gemaakt. Dit is niet voorzien in het forfaitair ereloon.

Juridische grond

Artikel 4 van het decreet van 7 mei 2004 (gewijzigd 6 juli 2012) betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende eredienstbesturen bepaalt dat de kerkfabriek is belast met de zorg voor de materiële voorwaarden die de uitoefening van de eredienst en het behoud van de waardigheid ervan mogelijk maken. De kerkfabriek is eveneens belast met het onderhoud en de bewaring van de kerk of kerken van de parochie en met het beheer van de goederen en de gelden die eigendom zijn van de kerkfabriek of die bestemd zijn voor de uitoefening van de eredienst in de parochie.

Artikel 52/1 §1: De gemeentebesturen passen de tekorten bij van de exploitatie van de kerkfabrieken en dragen bij in de investeringen in de gebouwen van de eredienst.

Artikel 52/1 §2: De roerende en onroerende eigendommen en financiële beleggingen van de kerkfabriek, met uitzondering van de erkende gebouwen van de eredienst, vormen de reserves van de kerkfabriek en worden beheerd met het oog op het realiseren van een zo hoog mogelijk jaarlijks rendement, enzovoort. De gemeente kan de kerkfabriek niet verplichten om die reserves te gebruiken voor investeringen in het kerkgebouw.

Aanleiding en context

De gemeenteraad keurde op 24 oktober 2016 (jaarnummer 672) de langetermijnvisie parochiekerken goed.

In overleg met het bisdom is een gestructureerd lokaal overleg opgestart met alle kerkbesturen om te komen tot een gezamenlijke langetermijnvisie op de kerkgebouwen.

In het kader van deze langetermijnversie werd er beslist een aanvraag in te dienen bij het projectbureau ‘Herbestemming Kerken’  voor een haalbaarheidsonderzoek over de toekomstmogelijkheden van de parochiekerk Sint-Catharina.

De kandidaatstelling verloopt via de gemeente. Het college kan op een eenvoudige wijze een haalbaarheidsonderzoek bestellen binnen de raamovereenkomst die Vlaanderen hiertoe organiseert. Ook kerkbesturen kunnen dit onderzoek bestellen, maar het gemeentebestuur moet altijd de formele aanvraag indienen.

De uiterste datum van indiening is 21 april 2020. De indieningsdatum is uitgesteld omwille van de coronacrisis.

De procedure voorziet dat de aanvraag gebeurt via het college.

Algemene financiƫle opmerkingen

Dit besluit is een principebeslissing en heeft op zich geen rechtstreekse financiële gevolgen.
Wanneer een aanvraag wordt goedgekeurd dienen er na eindoplevering van de studie ereloonkosten te worden betaald. De betaling hiervan zal gebeuren conform de modaliteiten vastgelegd in het door de gemeenteraad goedgekeurde subsidiereglement voor investeringen aan eredienstgebouwen van 26 juni 2006 (jaarnummer 1293). 

Het budgetadres van het investeringsreglement is SUB_NR/INTERN/2000/5403505000/664480/2HMS060301A00000/2SA040790

Beleidsdoelstellingen

4 - Harmonieuze stad
2HMS06 - Samenlevingsopbouw en erediensten
2HMS0603 - Levensbeschouwelijk beleid
2HMS060301 - Erediensten

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt goed om een aanvraag begeleidingstraject haalbaarheidsonderzoek voor herbestemming van parochiekerk Sint-Catharina, Sint-Catharinaplein 1, 2020 Antwerpen, ondernemingsnummer 0211.205.028,  in te dienen bij het projectbureau 'Herbestemming Kerken'.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.