De stad Antwerpen dient de aflopende overeenkomst met Fost Plus te vernieuwen op basis van bovenvermelde juridische grond.
In het kader van de omzetting van de Europese richtlijn 94/62/CE van het Europese Parlement en de raad van 20 december 1994 betreffende verpakkingen en verpakkingsafval hebben de drie gewesten op 4 november 2008 een samenwerkingsakkoord betreffende de preventie en het beheer van verpakkingsafval afgesloten.
Fost Plus werd in het kader van dit samenwerkingsakkoord door de Interregionale Verpakkingscommissie (IVC) opnieuw op 20 december 2018 erkend als organisme voor verpakkingsafval van huishoudelijke oorsprong voor een periode van vijf jaar, ingaande op 1 januari 2019 en eindigend op 31 december 2023.
Fost Plus dient een overeenkomst te sluiten met de publiekrechtelijke rechtspersoon die territoriaal bevoegd is voor de inzameling van het verpakkingsafval van huishoudelijke oorsprong, in dit geval de stad Antwerpen.
De overeenkomst tussen de stad Antwerpen en Fost Plus, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 27 juni 2016 (jaarnummer 447), eindigt op 30 juni 2019.
In zijn zitting van 24 juni 2019 (jaarnummer 00372) keurde de gemeenteraad het addendum aan de overeenkomst met fost Plus van 1 juli 2016 goed, waarin werd opgenomen:
De stad Antwerpen onderhandelde met Fost Plus een nieuwe overeenkomst. Deze overeenkomst wordt afgesloten voor een periode van 4 jaar en 6 maanden, neemt aanvang op 1 juli 2020 en eindigt op 31 december 2024.
De stad Antwerpen onderhandelde een vergoeding aan reële en totale kost voor de dienstverlening die zij geheel of gedeeltelijk met eigen middelen uitvoert. Het betreft de inzameling van de fracties Papier en Karton (PK) en Plastic flessen en flacons, Metalen verpakkingen en Drankkartons (PMD). Deze nieuwe wijze van vergoeden, in tegenstelling tot de eerdere vergoeding aan referentiekost per ton, in combinatie met verstrengde voorwaarden in de nieuwe erkenning van Fost Plus, levert de stad Antwerpen een recurrente extra ontvangst op van 522.000,00 EUR.
Anderzijds zijn door het sluiten van de markten in Azië voor Europees recyclaat de prijzen en bijgevolg de ontvangsten gedaald die de stad Antwerpen genereert voor Papier en Karton. Het valt te verwachten dat ten gevolge van de huidige Covid-19 crisis de recyclagemarkten verder onder druk komen door een verminderde, afwezige of zelfs negatieve vraag.
Dit besluit heeft financiële gevolgen door een stijgende kostenvergoeding aan ontvangstenzijde, echter is vandaag onduidelijk in welke mate deze extra recurrente ontvangsten ten gevolge van een heronderhandeld contract, zullen lijden onder verminderde ontvangsten ten gevolge van het sluiten van de markten in Azië en de huidige crisis, voor de duur van het contract.
Voor het meerjarenplan 2020-2025 worden daarom de huidige ontvangsten gerelateerd aan het contract met Fost behouden, zoals voorzien.
De gemeenteraad keurt de overeenkomst met fost Plus goed.