Terug
Gepubliceerd op 27/04/2020

2020_CBS_03713 - Gezondheid - Ondersteuning van de Antwerpse huisartsenkringen voor het opzetten van triagepunten en callcenter - Bekrachtiging

college van burgemeester en schepenen
vr 24/04/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_03713 - Gezondheid - Ondersteuning van de Antwerpse huisartsenkringen voor het opzetten van triagepunten en callcenter - Bekrachtiging 2020_CBS_03713 - Gezondheid - Ondersteuning van de Antwerpse huisartsenkringen voor het opzetten van triagepunten en callcenter - Bekrachtiging

Motivering

Argumentatie

De huisartsenkringen werkzaam in Antwerpen hebben de vraag tot logistieke en personeelsondersteuning gericht aan de stad tijdens overleg tussen Domus medica, de verschillende huisartsenkringen, MV/dienst Bevolkingszorg en SD/Welzijn/gezondheid.  De afkondiging van het federale noodplan op 16 maart 2020 staat de lokale besturen toe om actie te ondernemen en deze ondersteuning te bieden.  

Het inrichten van vijf triagepunten in Antwerpen maakt het mogelijk de beste zorg te bieden aan de patiënten en zowel zorgverleners als burgers die nog geen corona-infectie doormaakten, te beschermen. In Antwerpen werden op volgende locaties triagepunten ingericht: 

Centrum

Lange Leemstraat 372, 2018 Antwerpen

Linkeroever

Blancefloerlaan 163

2050 Antwerpen

Noord

Lange Bremstraat 132

2170 Merksem

Oost

Florent Pauwelslei 31, 2100 Deurne

Zuid

Gouverneur Kinsbergencentrum, Doornstraat 331

2610 Wilrijk

 

De triagepunten Noord en Centrum werden ingericht in twee panden die eigendom zijn van het OCMW Antwerpen: Lange Bremstraat 132, te 2170 Merksem, gekend onder de naam Brem 16, en Lange Leemstraat 372, 2018 Antwerpen, gekend onder de naam de Ijsfabriek. Door hun ligging in de nabijheid van een wachtpost of van een spoeddienst waren deze locaties zeer geschikt. De ter beschikking stelling van deze panden zal nog ter bekrachtiging worden voorgelegd aan het Vast Bureau in een apart besluit. 

Medewerkers van de stad Antwerpen kunnen tijdelijk ingezet worden in het kader van de noodopdrachten als administratieve kracht, telefonist of opzichter, opdat de huisartsen zich maximaal kunnen toeleggen op de patiëntenconsultaties.

Digipolis heeft gezorgd voor IT uitrusting van het call center zodat de wachtpostlijn in het weekend niet overbelast raakt door veelvuldige oproepen van patiënten. 

Aanleiding en context

Op 11 maart 2020 categoriseerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) de COVID-19-epidemie als een pandemie.  Ook in België zijn er midden april meer dan 30.000 besmettingen en vielen reeds meer dan 4000 doden.  Alle zorgverleners in de eerste en tweede lijn treffen sinds de start van de epidemie alle mogelijke maatregelen om een toevloed aan patiënten te kunnen opvangen.   

Op 16 maart 2020 kondigde de federale overheid het noodplan huisartsgeneeskunde af.  Hierdoor werd aan de huisartsen opgedragen alle geplande maar niet-urgente zorg uit te stellen. Op deze manier kon maximale capaciteit vrijgemaakt worden voor de telefonische triage van mogelijk COVID19-besmette patiënten. Daarnaast moest gestart worden met het opzetten van fysieke triagepunten, die 7 dagen op 7 moeten bemand worden door huisartsen. Deze triagepunten hebben drie doelen: 

  1. de artsen een klinisch onderzoek in veilige omstandigheden laten uitvoeren bij patiënten voor wie het nodig is;
  2. een oplossing bieden voor het tekort aan persoonlijk beschermend materiaal, waaronder mondmaskers; door te werken via triagepunten kan het materiaal zo optimaal mogelijk gebruikt worden;
  3. de patiënten afleiden naar deze fysieke triagepunten, wanneer ze, ondanks alle adviezen, rechtstreeks naar de spoeddiensten zouden willen gaan.

Sinds de piek in coronagevallen waren de telefoonlijnen bij de verschillende huisartsenwachtposten in het weekend overbelast en liepen wachttijden voor de patiënten aan de lijn op.  Bij een verdere toename van aantallen patiënten zouden de wachtpostlijnen onbereikbaar kunnen worden, indien de capaciteit niet werd verhoogd. 

Algemene financiƫle opmerkingen

De financiële consequenties van dit besluit zullen in aparte besluiten aan het college worden voorgelegd.

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college bekrachtigt de ondersteuning van de Antwerpse huisartsenkringen voor het opzetten van vijf triagepunten en een callcenter.  

Artikel 2

Het college geeft de opdracht aan: 

dienst

 taak

AG Vespa

Ter beschikking stellen van locatie 'De Ijsfabriek' in de Lange Leemstraat 372, Antwerpen  en 'Brem16' in de Lange Bremstraat 132, Merksem

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.