Terug
Gepubliceerd op 27/04/2020

2020_CBS_03274 - Fondsen - EFRO. Indiening projectvoorstellen duurzame stedelijke ontwikkeling: Scheldeponton en Zuiderdokken. Ondertekening - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 24/04/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_03274 - Fondsen - EFRO. Indiening projectvoorstellen duurzame stedelijke ontwikkeling: Scheldeponton en Zuiderdokken. Ondertekening - Goedkeuring 2020_CBS_03274 - Fondsen - EFRO. Indiening projectvoorstellen duurzame stedelijke ontwikkeling: Scheldeponton en Zuiderdokken. Ondertekening - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Algemene financiƫle opmerkingen

Het projectbudget en de steun van de voorstellen die bij EFRO zullen ingediend worden, bedragen:

  • Scheldeponton: 4.424.871,07 euro, waarvan 1.769.948,43 euro EFRO-steun; 
  • Zuiderdokken: 2.921.989,18 euro, waarvan 1.168.795,67 euro EFRO-steun.

Het EFRO-steunpercentage bedraagt 40%. De resterende 60% van het projectbudget wordt door de stad Antwerpen gecofinancierd.

Door sommige van de lopende projecten van de stad Antwerpen zal de toegekende EFRO-steun niet volledig gebruikt worden. Voor verschillende reeds goedgekeurde EFRO-projecten liggen de gerealiseerde uitgaven immers onder het toegekende projectbudget in het kader van EFRO. Deze restbudgetten kunnen verschoven worden naar nieuwe projecten, zoals Scheldeponton en Zuiderdokken. Bij de definitieve indiening en goedkeuring van deze twee projecten zal hiermee rekening gehouden worden, zodat de EFRO-ontvangst voor de stad Antwerpen gemaximaliseerd kan worden. Hierdoor kunnen de vermelde bedragen nog wijzigen. 

De ontvangsten die de stad Antwerpen kan realiseren in het kader van het EFRO-programma 2014-2020 werden reeds ingeschreven in het budget. Voor de goedgekeurde projecten wordt een specifieke subsidiefiche gecreëerd zodat de inning van de subsidiemiddelen kan opgevolgd worden. Tot zolang worden de ontvangsten op volgende boekingsadres ingeschreven: 2020/5300000000/150300/2SBS010106A00000/EFRO_SOM/2SA080111. 

Regelgeving: bevoegdheid

Art. 8 van het besluit van de gemeenteraad van 25 maart 2019 (jaarnummer 154): het college is bevoegd om namens de stad Antwerpen in te tekenen op projectoproepen die worden georganiseerd door een hogere overheid en om met diezelfde overheid daarover overeenkomsten te sluiten.

Aanleiding en context

In het collegebesluit van 6 maart 2015 (jaarnummer 1771) worden de stedelijke prioriteiten voor de nieuwe EFRO-periode 2014-2020 voorgesteld. In het kader van het EFRO-programma kan de stad Antwerpen voor de periode 2014-2020 11.226.341,00 euro ontvangen voor projecten die worden opgezet om duurzame grootstedelijke ontwikkeling te bevorderen (EFRO-prioriteit 4, gericht op projecten in de steden Gent en Antwerpen). De EFRO-steun bedraagt (maximaal) 40%. De stad Antwerpen moet dus voor ongeveer 28 miljoen euro investeringsprojecten verantwoorden (11.226.341,00 * 2,5 = 28.065.852,50 euro). 

De managementautoriteit van het EFRO-programma voor Vlaanderen keurde de geïntegreerde strategie voor duurzame stedelijke ontwikkeling van de stad Antwerpen goed. In maart 2016 werden de drie oproepen in prioriteit 4 van het EFRO-programma gelanceerd, waarbinnen de stad Antwerpen projecten kan voorstellen:

  • specifieke doelstelling 1: bevordering van groen/blauwe infrastructuur en klimaatadaptieve ruimte (3.742.113,67 euro);
  • specifieke doelstelling 2: stijging van de ruimteproductiviteit en valorisatie van terreinen en gebouwen (3.742.113,67 euro);
  • specifieke doelstelling 3: ondersteunen van kleinschalige projecten op wijkniveau als economische hefboom (3.742.113,66 euro).

Het college keurde op 30 september 2016 (jaarnummer 8388) de indiening van drie EFRO-projectvoorstellen goed: Spoor Oost, Kievit II Zuid en Park Groot Schijn. 

Het college keurde op 6 oktober 2017 (jaarnummer 8703) de indiening van twee EFRO-projectvoorstellen goed: Moorkensplein en omgeving en Kioskplaats Hoboken. 

Het college keurde op 8 november 2019 (jaarnummer 9101) de indiening van het EFRO-projectvoorstel Falconrui goed. 

Met deze zes ingediende en goedgekeurde projectvoorstellen werd voorlopig 78,92% of 8.860.020,82 euro van het gewaarborgde bedrag toegekend aan projecten.

Argumentatie

De indiening van volgende nieuwe projectvoorstellen in het EFRO-programma 2014-2020 werd voorbereid: 

Scheldeponton - AG VESPA (gevraagde EFRO-steun: minimaal 1.769.948,43 euro)

In het kader van de heraanleg van de Scheldekaaien besliste de stad Antwerpen om de bestaande cruiseterminal onder hangar 21 aan het Zuiderterras te verplaatsen en te integreren in het toekomstige toeristische onthaalcentrum in Het Steen. De verhuis laat toe de vrijgekomen ruimte op de Scheldekaaien te ontwikkelen en aan te leggen volgens de uitgangspunten en principes van het Masterplan en creëert nieuwe mogelijkheden voor een kwalitatief gebruik van de publieke ruimte op de kaaivlakte. Grootschalige publieke open ruimte is in de binnenstad zeer schaars waardoor de open en publieke toegankelijke Scheldekaaien voor de leefkwaliteit en leefbaarheid in de binnenstad van bijzonder grote betekenis zijn. De herlocatie van de cruiseterminal kadert bovendien ook binnen de restauratie en de herbestemming van Het Steen en wordt geïntegreerd met de heraanleg van het Steenplein.

Ter hoogte van Het Steen tot het einde van het Noorderterras wordt een nieuw ponton gebouwd van 350 meter waar zee- en riviercruises kunnen aanmeren en zodanig dat passagiers op een eenvoudige en snelle manier zullen onthaald kunnen worden in Het Steen. Het ponton zal in gebruik genomen kunnen worden in het voorjaar van 2021. Op het ponton wordt een drijvend en transparant paviljoen voorzien. Het nieuwe ponton krijgt ook een aansluiting met het bestaande toegankelijke ponton aan het Steenplein. Voor de riviercruises wordt een walstroomvoorziening gepland.

Zuiderdokken - AG VESPA (gevraagde EFRO-steun: minimaal 1.168.795,67 euro)

De Zuiderdokken worden omgevormd tot een groene trekpleister. Alle parkeerplaatsen verhuizen ondergronds en de bovengronds vrijgekomen ruimte wordt als parkgebied aangelegd waarin een innovatief en ambitieus waterconcept wordt geïntegreerd. Onder de Gedempte Zuiderdokken komen twee publieke parkings. Boven de parkings komt een grondlaag van anderhalve meter. Zo kunnen er ook bomen worden geplant.

Drie 'tafels' markeren het voormalige Kooldok, Schippersdok en Steendok en hebben exact dezelfde grootte als de historische dokken. Drie pleinen organiseren de belangrijkste verbindingen met de omgeving: zowel richting de Schelde als richting de Zuidwijk. Het project 'Gedempte Zuiderdokken fase 1 Steendok' is de eerste fase van deze grootschalige heraanleg, en zal in het kader van EFRO ingediend worden.

De Gedempte Zuiderdokken worden eerst en vooral een nieuwe groene ruimte. Tuinkamers of ‘pockets’ herbergen een divers programma: sport, spel, samentuinen of geborgen zithoekjes. De stad wil alternatieve en innovatieve oplossingen ontwikkelen voor de frequentere en intense regenval en hogere risico's op overstroming die in de toekomst verwacht worden. Het waterconcept voor het nieuwe park is vernieuwend door de brede waaier aan toepassingen die zowel ondergronds als bovengronds gebruikt worden.

De indiening van de projectvoorstellen gebeurt in het elektronisch EFRO-loket van het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (VLAIO). Na de indiening gebeurt er een selectie door de stad Antwerpen in de technische werkgroep duurzame stedelijke ontwikkeling. De projectvoorstellen worden beoordeeld aan de hand van een met VLAIO afgesproken procedure en criteria. Voorstellen worden bovendien getoetst aan de inpasbaarheid in het meerjarenplan van de stad en in de geïntegreerde strategie voor duurzame stedelijke ontwikkeling, door de stad ontwikkeld in het kader van EFRO 2014-2020. Na een toetsing en technisch advies door de managementautoriteit (VLAIO) worden de projectvoorstellen geagendeerd op de stuurgroep 'duurzame stedelijke ontwikkeling' voor prioriteit 4 van het EFRO-programma en worden de goedgekeurde projecten ter kennisgeving aan het comité van toezicht bezorgd.

Voor de EFRO-dossiers moet een ondertekende verklaring met betrekking tot eigendom en behoud van bestemming worden toegevoegd.

Het EFRO-contactpunt (Personeel & Organisatie / fondsen) ondersteunt de projectpromotor bij de opvolging van het EFRO-project en volgt mee de uitvoering en verantwoording in het kader van EFRO op.

Beleidsdoelstellingen

8 - Sterk bestuurde stad
2SBS01 - Bestuurszaken
2SBS0101 - Reguliere taken bestuurszaken
2SBS010106 - Fondsenbeheer / Eurodesk

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de indiening van het projectvoorstel Scheldeponton in het EFRO-programma 2014-2020 goed. 

Artikel 2

Het college keurt de indiening van het projectvoorstel Zuiderdokken in het EFRO-programma 2014-2020 goed. 

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.