Terug
Gepubliceerd op 15/05/2020

2020_CBS_03630 - Coronacrisis. Compensatiefonds - Bijkomende maatregelen voor private verhuring en verhuring studentenkamers - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 24/04/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_03630 - Coronacrisis. Compensatiefonds - Bijkomende maatregelen voor private verhuring en verhuring studentenkamers - Goedkeuring 2020_CBS_03630 - Coronacrisis. Compensatiefonds - Bijkomende maatregelen voor private verhuring en verhuring studentenkamers - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Argumentatie

Voor de verhuur van studentenkamers en privatieve (woning)huur wordt volgende werkwijze voorgesteld:

  • verhuur studentenkamers

Het agentschap Wonen Vlaanderen stelt hierover dat huurovereenkomsten verder blijven lopen met alle rechten en plichten die daarmee gepaard gaan. Wonen Vlaanderen raadt aan om zich evenwel soepel en menselijk op te stellen. De student kan afspraken maken met de verhuurder om de huurprijs te verlagen of de betaling van de huur uit te stellen.

Ondertussen zijn er universiteiten die de mogelijkheid geven aan studenten die een kamer huren van de universiteit, om het contract voortijdig te beëindigen zonder opzegvergoeding. Er zijn ook universiteiten die beslist heben dat studenten slechts een gedeelte van de huurprijs dienen te betalen.

Gelet op de voorbeeldfunctie waarin AG VESPA zich in deze als verhuurder bevindt, wordt voorgesteld integrale kwijtschelding te voorzien voor verhuring van studentenkamers die leegstaan sinds de afkondiging van de verstrengde coronamaatregelen en dit voor de periode vanaf deze afkondiging tot aan het einde van het lopende academiejaar.

Voorgestelde kwijtschelding betekent een financiële impact van 11.275,00 euro per maand.

Dit geldt voor de verhuringen die AG VESPA heeft afgesloten met betrekking tot studentenkamers. De stad noch het OCMW verhuren studentenkamers.

  • privatieve (woning)verhuur

Het agentschap Wonen Vlaanderen stelt hierover dat het betalen van de maandelijkse huurprijs een van de essentiële verplichtingen is van de huurder. De verhuurder is niet verplicht om de opschorting van de betaling van de huurgelden te aanvaarden. De huurder blijft immers het genot hebben van de huurwoning. Wonen Vlaanderen raadt evenwel aan zich soepel en menselijk op te stellen, bijvoorbeeld door slechts een bepaald percentage van de vergoeding te laten betalen tijdens de coronamaatregelen en het saldo later op het jaar te laten aflossen in schijven.

In de lijn hiervan stelt AG VESPA voor geen kwijtschelding te voorzien, maar AG VESPA zal zich wel soepel opstellen betreffende de betalingsmodaliteiten. Deze werkwijze geldt voor de behandeling van de contracten van zowel AG VESPA, stad als OCMW.

Aanleiding en context

De Nationale Veiligheidsraad kondigde op 12 en 17 maart 2020 strikte maatregelen aan om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. Deze maatregelen hebben ook heel wat gevolgen voor de Antwerpse economie.

In zitting van 20 maart 2020 (jaarnummer 2775) besliste het college om in de periode van de veiligheidsmaatregelen zelfstandigen, ondernemingen en verenigingen bijkomend te ondersteunen.

Naar aanleiding van voormelde collegebeslissing heeft AG VESPA de impact ervan voor de verhuringen van zowel stad Antwerpen, OCMW als AG VESPA verder onderzocht en in beeld gebracht. Naast de impact die de coronacrisis heeft op zelfstandigen, ondernemingen en verenigingen zijn ook particulieren getroffen.

AG VESPA heeft een hele reeks vragen ontvangen voor kwijtschelding van huurgelden en/of stopzetting van contracten betreffende studentenkamers. Ook bij privatieve verhuring ontvangt AG VESPA vragen tot kwijtschelding of opschorting van de huurgelden.

Op 25 november 2019 (jaarnummer 652) keurde de gemeenteraad de beheersovereenkomst tussen de stad Antwerpen en AG VESPA goed. Artikel 6, §3.6 van de beheersovereenkomst bepaalt dat AG VESPA de beheerstaken op zich neemt voor het stedelijk patrimonium, zoals het financieel en administratief beheer.

De raad voor maatschappelijk welzijn keurde in zitting van 25 november 2019 (jaarnummer 99) de overeenkomst tussen het OCMW Antwerpen en AG VESPA met betrekking tot het geïntegreerd patrimoniumbeheer 2019-2024 goed. Artikel 4, §2 van deze overeenkomst bepaalt dat AG VESPA de beheerstaken op zich neemt voor het OCMW patrimonium, zoals het financieel en administratief beheer.

Algemene financiële opmerkingen

De compensatie zal geschieden door opmaak van de nodige creditnota's voor de betreffende contracten voor het gedeelte van de maand maart waarop de vrijstelling betrekking heeft. Voor de daaropvolgende maanden zullen voor de betreffende contracten geen facturen worden uitgestuurd en dit tot en met 14 september 2020.

De financiële gevolgen zullen gedekt worden door het compensatiefonds. Het effect hiervan zal verwerkt worden in de tweede aanapssing van het meerjarenplan 2020-2025.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de bijkomende maatregelen voor privatieve verhuring en verhuring van studentenkamers goed.

Artikel 2

Het college keurt goed om de gederfde huurinkomsten van AG VESPA ten belope van 11.275,00 euro per maand voor de huurkwijtschelding van de studentenkamers tot en met 14 september 2020 te compenseren binnen het compensatiefonds voor maatregelen tegen de verspreiding van het Coronavirus.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.