Terug
Gepubliceerd op 27/04/2020

2020_CBS_03730 - Fondsen. Eurodesk - Deelname Horizon 2020-projectvoorstel D-Move - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 24/04/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_03730 - Fondsen. Eurodesk - Deelname Horizon 2020-projectvoorstel D-Move - Goedkeuring 2020_CBS_03730 - Fondsen. Eurodesk - Deelname Horizon 2020-projectvoorstel D-Move - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Algemene financiƫle opmerkingen

Het Horizon 2020 programma financiert 100% en aldus is er geen stedelijke co-financiering vereist.

Het definitieve projectbudget en de respectievelijke aandelen van de projectpartners zijn nog niet definitief bekend in deze fase. Indien het project wordt weerhouden voor subsidiëring, zal de formele deelname aan het project opnieuw worden voorgelegd aan het college bij de goedkeuring van de partnerschapsovereenkomst, met inbegrip van het definitieve projectbudget.

Regelgeving: bevoegdheid

Art. 8 van het besluit van de gemeenteraad van 25 maart 2019 (jaarnummer 154): het college is bevoegd om namens de stad Antwerpen in te tekenen op projectoproepen die worden georganiseerd door een hogere overheid en om met diezelfde overheid daarover overeenkomsten te sluiten.

Aanleiding en context

Binnen het Onderzoeks- en Innovatieprogramma van de Europese Commissie, Horizon2020, staat momenteel de volgende oproep open: LC-MG-4-7-2020:  Digitalisation of the transport system: data sharing (vrij vertaald: digitalisering van het transportsysteem: gegevensuitwisseling). Stad Antwerpen wil deelnemen aan een projectvoorstel ‘D-Move’. De deadline voor het indienen van projectvoorstellen is 28 april 2020.

De projectoproep van de Europese Commissie speelt in op de enorme hoeveelheid data die reeds beschikbaar is vanuit de diverse vervoersmodi en gebruikers, maar die vaak nog niet optimaal gebruikt en gecombineerd worden om tot intelligente en efficiënte systemen te komen. Dit geldt niet alleen voor private mobiliteitsdiensten (B2B), maar ook voor overheden (B2G) om betere besluitvorming en dienstverlening te ondersteunen. Om de verschillende onderdelen van het multimodale transportsysteem te verbinden is er nood aan veilige ontsluiting en harmonisering van data maar ook aan nieuwe business modellen en innovatie.

D-Move speelt in op deze uitdaging en wil bijdragen tot een verbetering van individuele mobiliteit, openbaar vervoer en logistiek door gegevensuitwisseling in specifieke vervoerscontexten te bestuderen, en de impact van het delen van gegevens in de transportsector en de samenleving in kaart te brengen. De acties binnen het project situeren zich op drie niveaus:

  • juridisch: beleid en regelgeving om het ontsluiten van data vanuit private aanbieders te bevorderen met respect voor privacy;
  • technologisch: interoperabiliteit, beveiliging en standaardisering;
  • sociaal-economisch: ontwikkeling van business modellen.

Binnen het project worden ook drie lokale case studies rond het delen van data opgezet met betrokkenheid van publieke en private stakeholders in drie domeinen: stedelijke mobiliteit en verkeersmanagement, Mobility-as-a-Service, logistiek.

Het projectvoorstel wordt gecoördineerd door ERTICO - ITS Europe, een publiek-private koepelorganisatie die 120 organisaties (bedrijven en overheden) samenbrengt en specifiek werkt rond slimme mobiliteit. Kernpartners zijn ATOS (Spanje), Dynniq (Nederland), CERTH-HIT (Griekenland) en Grimaldi Lex (Italië). Daarnaast bestaat het consortium uit drie pilootsteden/regio’s:

  • Antwerpen: Stad Antwerpen, Be-Mobile met betrokkenheid van Port of Antwerp in een rol als stakeholder;
  • Galicië: de stad Vigo, CTAG, Zaragoza Logistics Center;
  • Griekenland/Thessaloniki: deelname van een taxibedrijf, publiek transport en MaaS dienstverlener (concrete partners nog onbekend).

Naast deze formele projectpartners, worden ook andere stakeholders betrokken, sectorale organisaties (zoals ALICE-ETP, MaaS Alliance, UITP) en andere lokale en regionale overheden.

Binnen het D-Move onderzoeksproject zal Antwerpen inzetten op de ontwikkeling van de NXT Mobility data architectuur waarin gegevens gedeeld worden tussen alle mobiliteitsactoren, bijvoorbeeld via de integratie van deelmobiliteitsdata. Ook onder meer de projecten ‘Platform multimodaal mobiliteitsmanagement’, ‘Centraal platform mobiliteitsincentives’ en ‘Mobiliteitsdata werven en innames openbaar domein’, zoals goedgekeurd door het college op 27 maart 2020 (jaarnummer 2853) en recent weerhouden voor subsidiëring door het Vlaams Programma Innovatieve Overheidsopdrachten, zullen in de NXT Mobility architectuur ingebed worden. 

Argumentatie

De acties in het project sluiten nauw aan bij de strategie die reeds gehanteerd wordt binnen het Slim naar Antwerpen programma. Het project draagt bij tot de realisatie van het bestuursakkoord 2019-2024, meer bepaald aan de ambitie om maximaal in te zetten op slimme mobiliteitsoplossingen, onder meer door deelmobiliteitssystemen te ondersteunen en het aanbod samen te brengen via Mobility-as-a-Service applicaties, de verdere uitbouw van de multimodale routeplanner, een ééngemaakte mobiliteitskaart en een stap-app. Voor elk van deze toepassingen is de uitwisseling van gegevens met externe stakeholders cruciaal.

Deelname aan het project laat toe om vanuit de stad de motivaties van de verschillende actoren bij het uitwisselen van mobiliteitsdata in kaart te brengen, en de hiaten en drempels te analyseren. Vervolgens zullen de Antwerpse projectactiviteiten binnen D-Move inzetten op de verdere implementatie van de data architectuur om gegevensuitwisseling uit te breiden ten dienste van de Antwerpse mobiliteit.  

Het definitieve projectbudget en de respectievelijke aandelen van de projectpartners zijn nog niet definitief bekend in deze fase. Per pilootsite, waarvan Antwerpen er één is, wordt zo’n 300.000,00 euro projectbudget voorzien. Het Horizon 2020 programma financiert 100% en dus dient er geen stedelijke co-financiering voorzien te worden. Het Antwerpse projectbudget zal hoofdzakelijk bestaan uit personeelsmiddelen en daarnaast een budget voor de reiskosten verbonden aan het project.

De afdeling Stadsontwikkeling/Mobiliteit/Slim naar Antwerpen zal de voorbereiding van het projectvoorstel inhoudelijk opvolgen met ondersteuning van de stedelijke Eurodesk.

Indien het project wordt weerhouden voor subdiëring, zal de formele deelname aan het project opnieuw worden voorgelegd aan het college bij de goedkeuring van de partnerschapsovereenkomst, met onder meer ook het definitieve projectbudget.

Beleidsdoelstellingen

2 - Leefbare en mobiele stad
2LMS01 - Mobiliteit
2LMS0102 - Flankerende maatregelen, modal shift en Slim naar Antwerpen
2LMS010202 - Smart Mobility/MaaS gericht op modal shift
2 - Leefbare en mobiele stad
2LMS01 - Mobiliteit
2LMS0102 - Flankerende maatregelen, modal shift en Slim naar Antwerpen
2LMS010204 - Slim naar Antwerpen/innovatie

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt deelname aan het Horizon 2020-projectvoorstel D-Move goed.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.