Het Horizon 2020 programma subsidieert 100% en aldus dient er geen stedelijke co-financiering voorzien te worden.
Het definitieve projectbudget en de respectievelijke aandelen van de projectpartners zijn nog niet definitief bekend in deze fase. Indien het project wordt weerhouden voor subsidiëring, zal de formele deelname aan het project opnieuw worden voorgelegd aan het college bij de goedkeuring van de partnerschapsovereenkomst, met inbegrip van het definitieve projectbudget.
Art. 8 van het besluit van de gemeenteraad van 25 maart 2019 (jaarnummer 154): het college is bevoegd om namens de stad Antwerpen in te tekenen op projectoproepen die worden georganiseerd door een hogere overheid en om met diezelfde overheid daarover overeenkomsten te sluiten.
Binnen het Onderzoeks- en Innovatieprogramma van de Europese Commissie, Horizon2020, staat momenteel de volgende oproep open: LC-MG-1-12-2020: Cities as climate-resilient, connected multimodal nodes for smart and clean mobility: new approaches towards demonstrating and testing innovative solutions (vrij vertaald: Steden als klimaatbestendige, verbonden multimodale knooppunten voor slimme en schone mobiliteit: nieuwe benaderingen voor het demonstreren en testen van innovatieve oplossingen). Stad Antwerpen is gevraagd om deel te nemen als partner in het projectvoorstel ‘FastTrack’. De deadline voor indiening van projectvoorstellen is 28 april 2020.
De Europese projectoproep heeft tot doel om reeds geteste innovatieve (technologische en niet-technologische) oplossingen te repliceren en te mainstreamen. Projectvoorstellen moeten leiden tot een versnelde doorstroming naar duurzame mobiliteitsoplossingen en daarbij minstens 20 steden betrekken, met een representatieve geografische spreiding over Europa. Aangezien het een zogenaamde ‘Coordination and Support Action’ betreft, dient de nadruk van projectvoorstellen te liggen op kennisdelingsactiviteiten via studiebezoeken, capaciteitsopbouw bij lokale overheden via trainingen met focus op de juridische en financiële dimensie, matchmaking tussen private aanbieders van oplossingen en publieke afnemers, en het formuleren van aanbevelingen.
Het ‘FastTrack’ voorstel wil tegemoet komen aan de eisen van de oproep door een innovatiegemeenschap samen te brengen van 24 steden. De koepelorganisaties Eurocities en ICLEI treden op als coördinator. Vier steden zullen in het project optreden als ambassadeur: Stockholm (Zweden), Antwerpen, Budapest (Hongarije) en Bologna (Italië). Andere deelnemende steden zijn Amsterdam, Groningen, Netwerkstad Twente en Utrecht (Nederland), Lausanne (Zwitserland), Cluj-Napoca en Transportregio Boekarest-Ilfov (Roemenië), Kadikoy-Istanbul (Turkije), Braga (Portugal), Tampere (Finland), Malmö (Zweden), Murcia, Burgas en Gijon (Spanje), Debrecen (Hongarije), Grenoble (Frankrijk), Regio Ljubljana (Slovenië).
Naast de lokale overheden bestaat het consortium ook uit een aantal technische partners: Vectos, Mobiel21, CERTH en EIP. Zij zullen een coördinerende rol opnemen in zeven thematische clusters:
Stad Antwerpen zal een ambassadeursrol opnemen in de clusters ‘Nieuwe mobiliteitsdiensten’ (met ondersteuning door CERTH) en ‘Veilig en actief vervoer’ (ondersteund door Mobiel 21).
De technische partners zullen begeleiding en training geven rond 1) financiering en business modellen, 2) digitalisering en data management, 3) ruimtegebruik, governance en territoriale samenwerking.
De thematische clusters binnen FastTrack sluiten nauw aan bij een aantal concrete mobiliteitsambities uit het bestuursakkoord, onder meer vanuit de verdere uitrol van Slim naar Antwerpen, de uitbouw van de Vervoerregio en de inzet op slimme technologie. De focus van het Antwerpse engagement in FastTrack op de clusters 'Nieuwe Mobiliteitsdiensten' en 'Veilig en Actief vervoer' is een weerspiegeling van de klemtonen in het bestuursakkoord op respectievelijk de uitbreiding van het MaaS-aanbod en de ontwikkeling van Antwerpen als wandelstad. Deelname aan het project biedt de kans om kennis te delen met andere Europese steden en technische partners rond innovatieve mobiliteitsoplossingen. Onderwerpen die door stad Antwerpen naar voor worden geschoven zijn onder meer monitoring van het naleven van deelmobiliteitsregels, incentivering en IT-architectuur voor data-uitwisseling, stedelijke fiets- en wandelstrategie, digitale tools voor stedelijke logistiek, technologische innovatie rond onder meer intelligente snelheidsregeling en micromobiliteit.
Het definitieve projectbudget en de respectievelijke aandelen van de projectpartners zijn nog niet definitief bekend in deze fase. Voor alle deelnemende stedelijke partners is een budget voorzien van 200.000,00 euro om vooral de reiskosten en expertenadvies te financieren. De steden die optreden als ambassadeur, waaronder stad Antwerpen, ontvangen elk een bijkomend budget van zo’n 75.000,00 euro voor hun coördinerende taken en projectmanagement. Het Horizon 2020 programma financiert 100% en dus dient er geen stedelijke co-financiering voorzien te worden.
De afdeling Stadsontwikkeling/Mobiliteit/Slim naar Antwerpen zal de voorbereiding van het projectvoorstel inhoudelijk opvolgen met ondersteuning van de stedelijke Eurodesk.
Indien het project wordt weerhouden voor subsidiëring, zal de formele deelname aan het project opnieuw worden voorgelegd aan het college bij de goedkeuring van de partnerschapsovereenkomst, met inbegrip van het definitieve projectbudget.
Het college keurt deelname aan het Horizon 2020-projectvoorstel 'FastTrack' goed.