Om op korte termijn zoveel mogelijk ruimte te kunnen geven aan voetgangers werd er gekeken naar straten met voldoende overbreedte in het profiel van de rijweg.
De definitieve keuze van straten werd afgestemd in functie van voldoende brede voetpadruimte, verkeersveiligheid en reeds geplande en/of uitgevoerde werken binnen de 'Wijk Zuid'.
Uit deze analyse blijkt dat onderstaande straten voldoen aan alle voorwaarden om met tijdelijke markeringen op uniforme wijze te worden ingericht, zodat extra ruimte aan passanten en bewoners kan worden gegeven:
De Verschansingstraat en Vrijheidstraat staan tevens op de begroting van het district Antwerpen met het oog op een toekomstgerichte heraanleg.
Maatregelen
De parkeerbalans blijft ongewijzigd, behalve in de:
Deze proefopstelling zal worden gemonitord en loopt automatisch af op het moment dat desbetreffende straat heraangelegd wordt.
Sensibilisering
Voor de invoering van deze proefopstelling zal een communicatietraject met infobrieven uitgerold worden, waarbij de gebruiker wordt gewezen op de aangepaste situatie.
Het stadsbestuur heeft in haar bestuursakkoord 2019-2024 (goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 28 januari 2019, jaarnummer 42) de ambitie geuit om van Antwerpen een wandelstad te maken waarbij je zonder onderbreking van het Centraal Station naar het Steen kan wandelen en waarbij de hele 16de-eeuwse binnenstad een autoluw en wandelvriendelijk gebied wordt (resoluties 9 en 24).
Sinds het begin van de coronacrisis is social distance de basisregel waarbij steeds een afstand van minstens 1,5m tussen personen gerespecteerd worden. Tegelijkertijd is de behoefte om buiten te komen en te wandelen in eigen buurt zeer groot. Het stadsbestuur wenst daarom in samenwerking met het district Antwerpen en bij wijze van proef in de 'Wijk Zuid' 11 straten tijdelijk en uniform her in te richten. Doelstelling is door het verbreden van voetpaden meer ruimte vrij te maken voor voetgangers in onze stad.
De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling, de afdeling Mobiliteit heeft - in samenwerking met de afdeling Publieke Ruimte - de betrokken zone onderzocht en legt voorliggende proefopstelling en plannen ter goedkeuring voor.
De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling zal de nodige signalisatie zelf plaatsen met materiaal uit eigen voorraad. Er zijn dus geen rechtstreekse financiële gevolgen.
Het college keurt de proefopstelling 'SWOU12780 - Wijk Zuid - verbreden voetpaden', district Antwerpen, goed.
Het college geeft opdracht aan:
Dienst | Taak |
---|---|
SW/Communicatie | communicatietraject organiseren in samenwerking met district Antwerpen |
SW/Beheer & Operaties | voorbereiden deelopdracht en aanbrengen van de vereiste signalisatie, markeringen en het plaatsen van eventueel bijkomende infrastructurele maatregelen |
SW/Mobiliteit, Publieke Ruimte en Beheer & Operaties | in samenspraak de proefopstelling tussentijds evalueren |