In juni 2019 ving Bestuurszaken/Stadsarchief aan met het registreren van de namen van de Antwerpse oorlogsslachtoffers, voor de slachtoffergroepen zoals bepaald door de Adviesraad.
Eerst en vooral was het zaak om, per slachtoffergroep, het bestaande onderzoek en de meest voor de hand liggende bronnen in kaart te brengen. Ten tweede werd er nagegaan hoe de Antwerpse stadsdiensten in de naoorlogse jaren omgingen met de registratie van oorlogsslachtoffers en welke neerslag dit had op de bronnen die zij produceerden.
Met deze werkmethode streeft het onderzoek ernaar om zoveel mogelijk afzonderlijk van elkaar tot stand gekomen bronnenreeksen te verzamelen. Dit is essentieel voor de verificatie en controle van de verzamelde namen in een volgende fase.
Sinds de laatste rapportering (juni 2020) spitste de focus van het onderzoek zich verder toe op de twee slachtoffergroepen die tot dusver centraal stonden: 1) de slachtoffers van de Holocaust en 2) de slachtoffers van het nazigeweld. Wat betreft de eerste groep ging het voornamelijk om het aanvullen en controleren van de reeds verzamelde informatie. Aangaande de tweede groep bleef (en blijft) de klemtoon liggen op het verzamelen van namen.
Hierbij wordt kennis gegeven van het lopende onderzoek gevoerd in de periode juni 2020 tot november 2020.
Van het allergrootste belang is de kwaliteit van het onderzoek, het onderverdelen van de namen in de passende slachtoffercategorieën en, meer algemeen, het gelegd krijgen van de complexe methodologische puzzel die erachter schuil gaat.
In mei 2018 adviseerde de wetenschappelijke adviesraad voor de herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, de volgende slachtoffercategorieën:
Voor al deze slachtoffers geldt het criterium van verbondenheid met Antwerpen.
Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de stand van zaken van het lopende namenonderzoek.