Terug
Gepubliceerd op 14/12/2020

2020_CBS_10175 - Herdenking Tweede Wereldoorlog. Namenmonument - Rapportering namenonderzoek - Kennisneming

college van burgemeester en schepenen
vr 11/12/2020 - 09:00 Hofstraat
Kennis genomen

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Glenn Verspeet, plaatsvervangend korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_10175 - Herdenking Tweede Wereldoorlog. Namenmonument - Rapportering namenonderzoek - Kennisneming 2020_CBS_10175 - Herdenking Tweede Wereldoorlog. Namenmonument - Rapportering namenonderzoek - Kennisneming

Motivering

Gekoppelde besluiten

Argumentatie

In juni 2019 ving Bestuurszaken/Stadsarchief aan met het registreren van de namen van de Antwerpse oorlogsslachtoffers, voor de slachtoffergroepen zoals bepaald door de Adviesraad.

Eerst en vooral was het zaak om, per slachtoffergroep, het bestaande onderzoek en de meest voor de hand liggende bronnen in kaart te brengen. Ten tweede werd er nagegaan hoe de Antwerpse stadsdiensten in de naoorlogse jaren omgingen met de registratie van oorlogsslachtoffers en welke neerslag dit had op de bronnen die zij produceerden.

Met deze werkmethode streeft het onderzoek ernaar om zoveel mogelijk afzonderlijk van elkaar tot stand gekomen bronnenreeksen te verzamelen. Dit is essentieel voor de verificatie en controle van de verzamelde namen in een volgende fase. 

Sinds de laatste rapportering (juni 2020) spitste de focus van het onderzoek zich verder toe op de twee slachtoffergroepen die tot dusver centraal stonden: 1) de slachtoffers van de Holocaust en 2) de slachtoffers van het nazigeweld. Wat betreft de eerste groep ging het voornamelijk om het aanvullen en controleren van de reeds verzamelde informatie. Aangaande de tweede groep bleef (en blijft) de klemtoon liggen op het verzamelen van namen.  

Hierbij wordt kennis gegeven van het lopende onderzoek gevoerd in de periode juni 2020 tot november 2020.

Van het allergrootste belang is de kwaliteit van het onderzoek, het onderverdelen van de namen in de passende slachtoffercategorieën en, meer algemeen, het gelegd krijgen van de complexe methodologische puzzel die erachter schuil gaat. 

Aanleiding en context

In mei 2018 adviseerde de wetenschappelijke adviesraad voor de herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, de volgende slachtoffercategorieën: 

  1. slachtoffers van de Holocaust;
  2. burgerlijke slachtoffers van nazigeweld (i.e. werkweigeraars, verplicht tewerkgestelden, verzetsstrijders en andere politieke gevangenen);
  3. burgerlijke slachtoffers van militair geweld (i.e. bombardementen en V-bommen);
  4. militaire slachtoffers (Belgische en internationale strijdkrachten): (i.e. geallieerde of Belgische soldaten en eventueel Antwerpse Krijgsgevangenen).

Voor al deze slachtoffers geldt het criterium van verbondenheid met Antwerpen.

Beleidsdoelstellingen

8 - Sterk bestuurde stad
2SBS01 - Bestuurszaken
2SBS0101 - Reguliere taken bestuurszaken
2SBS010105 - Informatiebeheer en archief
2SBS010105PA5307 - woii slachtoffers gekend
7 - Bruisende stad
2BRS02 - Erfgoed
2BRS0202 - Herinneringscultuur
2BRS020201 - Herdenking WOII
2BRS020201PA3418 - HERDENKING WOII

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de stand van zaken van het lopende namenonderzoek.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Bijlagen

  • WOII_slachtoffers_namenonderzoek_stavaza_november2020.pdf