Terug
Gepubliceerd op 14/01/2021

2020_CBS_10199 - Cultuur. Musea en Erfgoed Antwerpen - Werkingssubsidies regionale dienstverlenende rol. Cultureel-erfgoedconvenant met de Vlaamse overheid - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 11/12/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Glenn Verspeet, plaatsvervangend korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_10199 - Cultuur. Musea en Erfgoed Antwerpen - Werkingssubsidies regionale dienstverlenende rol. Cultureel-erfgoedconvenant met de Vlaamse overheid - Goedkeuring 2020_CBS_10199 - Cultuur. Musea en Erfgoed Antwerpen - Werkingssubsidies regionale dienstverlenende rol. Cultureel-erfgoedconvenant met de Vlaamse overheid - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Argumentatie

Het Cultureelerfgoeddecreet van 24 februari 2017 voorziet dat steden en gemeenten een Vlaamse werkingssubsidie kunnen aanvragen voor het opnemen van een regionale dienstverlenende rol ter ondersteuning van cultureelerfgoed, beheerders ervan en cultureel-erfgoedgemeenschappen op het eigen grondgebied of voor een bredere regio. De nadruk ligt op cultureel erfgoed dat zich niet in door de Vlaamse overheid erkende bewaarinstellingen bevindt. De Vlaamse werkingssubsidie wordt toegekend voor een cultureel-erfgoedcelwerking die een initiërende, coördinerende en ondersteunende rol opneemt tegenover het erfgoedveld.

De decreetgever voorziet dat de kunststeden een collectiebeherende cultureel-erfgoedorganisatie mandateren om deze regionale dienstverlenende rol op te nemen op het eigen grondgebied of voor een bredere regio. Voor Antwerpen diende het MAS het beleidsplan in. Deze maatregel vervangt de vroegere ondersteuning via de beleidsprioriteiten.

Het Cultureelerfgoeddecreet enerzijds en het gemeenteraadsbesluit van 29 mei 2017 (jaarnummer 300) over de bevoegdheden van de districtsbesturen anderzijds zorgen ervoor dat de stad Antwerpen zijn ondersteuningsbeleid voor het cultureel erfgoedveld moest herbekijken om aan deze nieuwe juridische context te voldoen. Gestuurd door de beleidsaccenten in het bestuursakkoord en op basis van een grondige evaluatie en een brede veldbevraging werd binnen Musea en Erfgoed Antwerpen een nieuw team gevormd onder de naam Erfgoedlab Antwerpen en werd een beleidsplan geschreven. Op 13 maart 2020 (jaarnummer 2373) keurde het college van burgemeester en schepenen het beleidsplan goed. Met dit plan heeft de stad de ambitie om het erfgoedbewustzijn en de ondersteuning voor het veld aanzienlijk te verhogen.

Het beleidsplan maakt integraal onderdeel uit van de cultureel-erfgoedconvenant die de Vlaamse overheid met de stad Antwerpen afsluit voor het opnemen van deze dienstverlenende rol op regionaal niveau. De convenant bepaalt op basis van het door het college goedgekeurde beleidsplan de opdracht die de Vlaamse overheid geeft aan het Erfgoedlab Antwerpen om deze rol uit te voeren.

De werkingssubsidie bevat de financiële middelen voor de uitvoering van de cultureel-erfgoedconvenant. De toegekende werkingssubsidie bedraagt 595.000,00 euro. Het toegekende subsidiebedrag zal door de Vlaamse overheid rechtstreeks aan het Autonoom Gemeentebedrijf Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed (AG CIA/Erfgoed) worden overgemaakt. Dit overeenkomstig de beheersovereenkomst tussen de stad en AG CIA, waardoor het Autonoom Gemeentebedrijf bevoegd is voor het financieel beheer van de werkingsmiddelen van de stedelijke musea en erfgoedinstellingen.

Juridische grond

Het Cultureelerfgoeddecreet van 24 februari 2017: Decreet houdende de ondersteuning van cultureelerfgoedwerking in Vlaanderen.

Aanleiding en context

De stad Antwerpen diende na goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen op 13 maart 2020 (jaarnummer 02373) bij de Vlaamse overheid een beleidsplan in voor het opnemen van een regionale dienstverlenende rol voor cultureel erfgoed. Dit met het oog op het verkrijgen van werkingssubsidies voor de beleidsperiode 2021-2026. Op 1 april 2020 diende Musea en Erfgoed Antwerpen via het MAS de Antwerpse aanvraag in.

Op 9 oktober 2020 besliste de Vlaamse overheid om op basis van het ingediende beleidsplan voor de beleidsperiode 2021-2026 een jaarlijkse werkingssubsidie toe te kennen van 595.000,00 euro voor het opnemen van de regionale rol door het Erfgoedlab Antwerpen, dat ondergebracht wordt bij de stafdienst van Musea en Erfgoed Antwerpen. Hiervoor sluiten de Vlaamse overheid en de stad Antwerpen een cultureel-erfgoedconvenant af.

Algemene financiƫle opmerkingen

De toegekende werkingssubsidie voor het opnemen van de regionale dienstverlenende rol bedraagt 595.000,00 euro. De verdere opvolging verloopt via de AG CIA/Erfgoed.

Beleidsdoelstellingen

7 - Bruisende stad
2BRS01 - Cultuur
2BRS0103 - Regie Cultuur
2BRS010301 - Lokaal erfgoedbeleid

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen legt het volgende voor aan de gemeenteraad:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de cultureel-erfgoedconvenant tussen de Vlaamse Gemeenschap, de stad Antwerpen en het Autonoom Gemeentebedrijf Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed betreffende de uitvoering van een dienstverlenende rol op regionaal niveau goed.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.