Terug
Gepubliceerd op 14/12/2020

2020_CBS_10167 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Gunstig advies - OMV_2020135692. Kruisweg 2. District Antwerpen - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 11/12/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Glenn Verspeet, plaatsvervangend korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_10167 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Gunstig advies - OMV_2020135692. Kruisweg 2. District Antwerpen - Goedkeuring 2020_CBS_10167 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Gunstig advies - OMV_2020135692. Kruisweg 2. District Antwerpen - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 24 en 42 van het Omgevingsvergunningsdecreet heeft het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar de bevoegdheid advies uit te brengen voor de vergunningsaanvragen op haar grondgebied waarvoor de deputatie, de Vlaamse regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar de bevoegde overheid is, tenzij:

 

1.      de aanvraag ingediend is door het betrokken college;

2.      de aanvraag louter betrekking heeft op mobiele of verplaatsbare ingedeelde inrichtingen of activiteiten.

 

Het college heeft op 17 november 2017 (jaarnummer 2017_CBS_08858) beslist om de adviesbevoegdheid op te nemen.

Aanleiding en context

Er werd bij de deputatie een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. De aanvraag wordt behandeld volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

De deputatie verzoekt het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar om advies uit te brengen.

 

Projectnummer:

OMV_2020135692

Gegevens van de aanvrager:

zie exploitant

Gegevens van de exploitant:

NV Broekman Logistics Belgium Antwerp (0437523943) met als contactadres Kruisweg 2 te 2040 Antwerpen

Ligging van het project:

Kruisweg 2 te 2040 Antwerpen

Kadastrale gegevens:

afdeling 18 sectie B nrs. 162F2 en 162V

Inrichtingsnummer:

20190712-0080 (Magazijnen site Jules Servaes)

Vergunningsplichten:

Exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten

Voorwerp van de aanvraag:

Op- en overslagbedrijf: verandering door uitbreiding

 

Omschrijving ingedeelde inrichtingen of activiteiten

 

Voorgeschiedenis

Stedenbouwkundige voorgeschiedenis

-          27 augustus 2003: stedenbouwkundige vergunning (HV/2003/B/0041) voor het uitbreiden van een kantoorgebouw en bijbouwen van de burelen.

-          29 augustus 2001: stedenbouwkundige vergunning (HV/2001/B/0051) voor het bouwen van een afvulgebouw met luifel;

-          27 juni 2001: stedenbouwkundige vergunning (HV/2001/B/0036) voor het bouwen van een technisch lokaal;

-          21 maart 2001: stedenbouwkundige vergunning (HV/2000/B/0221) voor het aanleggen van een ADR-parking;

-          31 juli 1997: stedenbouwkundige vergunning (HVN/1997/B/0163) voor het bouwen van magazijnen en laadkaden;

-          13 april 1995: stedenbouwkundige vergunning (HV/1994/B/0476) voor magazijnen, burelen en watertank;

-          12 augustus 1993: stedenbouwkundige vergunning (HV/1992/B/0786) voor het verbouwen van technische lokalen

-          17 december 1992: stedenbouwkundige vergunning (HV/1992/B/0661) voor het verbouwen van een bureelgebouw;

-          27 augustus 1992: stedenbouwkundige vergunning (HV/1992/B/0168) voor magazijnen voor I.M.D.G.-goederen.

 

Voorgeschiedenis milieu

Op 20 december 2012 werd door de deputatie van de provincie Antwerpen een milieuvergunning verleend voor het verder exploiteren na verandering van een op- en overslagbedrijf, met als eindtermijn 20 december 2032. Nadien werden nog diverse vergunningen verleend voor veranderingen.

 

Inhoud van de aanvraag

Het voorwerp van de aanvraag betreft de uitbreiding van de opslag van gevaarlijke stoffen.

 

Aangevraagde rubrieken

 

Rubriek

Omschrijving

Gevraagd voor

17.2.2.

VR-plichtige inrichting waar gevaarlijke producten in hoeveelheden die gelijk zijn aan of groter zijn dan de hoeveelheid, vermeld in bijlage 5, deel 1 en 2, kolom 3, bij dit besluit, aanwezig zijn, in voorkomend geval gebruikmakend van de sommatieregel, vermeld in noot 4 bij bijlage 5, deel 1 en deel 2 (hogedrempel Seveso-inrichting)

+7.750 ton

17.3.3.3°

opslagplaatsen voor oxiderende vloeistoffen en vaste stoffen (gevarenpictogram GHS03) met een gezamenlijke opslagcapaciteit van meer dan 50 ton;

+7.750 ton

48.1.1.1°b)

doorvoeropslagplaatsen gelegen in zeehavengebieden, met uitsluiting van de doorvoeropslagplaatsen op de voorkaaien die uitsluitend worden benut voor de kortstondige opslag in afwachting van de verscheping of van de uiteindelijke bestemming na lossing, voor de opslag van IMDG-goederen, waarbij gevaarlijke producten aanwezig zijn in hoeveelheden die gelijk zijn aan of groter zijn dan de hoge drempelwaarde  (hogedrempelinrichting).

+7.750 ton

 

Argumentatie

Adviezen

 

Externe adviezen

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

Advies

Havenbedrijf Antwerpen, subadvies milieu

19 november 2020

26 december 2020

Gunstig

 


 





Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

 

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het goed is gelegen in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakening zeehavengebied Antwerpen (Besluit van de Vlaamse regering van 30 april 2013), binnen de afbakeningslijn.

De gebieden binnen de afbakeningslijn behoren tot het zeehavengebied Antwerpen.

Met uitzondering van de deelgebieden waarvoor in dit plan voorschriften werden vastgelegd, blijven de op het ogenblik van de vaststelling van dit plan bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften onverminderd van toepassing.

 

Het goed is volgens voornoemd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan grotendeels bestemd als Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven.

Zulk gebied is bestemd om te functioneren als Vlaams havengebied als onderdeel van de haven van Antwerpen. Het is bestemd voor zeehavengebonden en zeehavengerelateerde industriële en logistieke activiteiten en distributie-, opslag- en overslagactiviteiten die gebruikmaken van en aangewezen zijn op de zeehaveninfrastructuur.

Alle handelingen die nodig of nuttig zijn voor de realisatie van de bestemming en voor de exploitatie van de haven en de bedrijven zijn toegelaten.

Daartoe worden ook de volgende werken, handelingen, voorzieningen, en wijzigingen gerekend:

- de aanleg en het onderhoud van infrastructuur die nodig is voor de toegankelijkheid of voor verbindingen langs de waterzijde en langs de landszijde;

- het laguneren of op een andere wijze bergen of verwerken van baggerspecie.

Daarnaast is de ontwikkeling, het herstel en de instandhouding van tijdelijke ecologische infrastructuur toegelaten.

In het gebied zijn eveneens gebouwen of lokalen voor bewakingspersoneel toegelaten.

In het gebied zijn kantoorgebouwen niet toegelaten, tenzij ze noodzakelijk zijn voor en een inherent onderdeel zijn van de exploitatie van haven en industriële activiteiten. De bestaande kantoorgebouwen kunnen behouden blijven binnen het bestaande bouwvolume op het moment van definitieve vaststelling van dit gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. Uitbreidingen zijn niet toegelaten.

 

Het goed is volgens voornoemd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan in het noorden – voor de Kruisweg – bestemd als Gebied voor verkeers- en vervoersinfrastructuur.

In dit gebied zijn alle handelingen toegelaten voor de aanleg, het functioneren of aanpassing van die verkeers- en vervoersinfrastructuur en aanhorigheden. Daarnaast zijn alle handelingen met het oog op de ruimtelijke inpassing, buffers, ecologische verbindingen, kruisende infrastructuren, leidingen, telecommunicatie infrastructuur, lokaal openbaar vervoer, lokale dienstwegen en paden voor niet-gemotoriseerd verkeer toegelaten.

Daarnaast is de ontwikkeling, het herstel en de instandhouding van ecologische infrastructuur toegelaten. Een deel van het gebied voor verkeers en vervoersinfrastructuur aan de R2 wordt ingericht met ecologische infrastructuur. Deze ecologische infrastructuur moet eveneens voldoen aan de voorwaarden van landschappelijke inpassing.

Na aanleg van de infrastructuur kunnen voor het gedeelte van de zone dat voorlopig niet werd benut, de voorschriften van de naastliggende bestemming toegepast worden.

 

Over het goed, ten zuiden van de Kruisweg, loopt volgens voornoemd gewestelijk ruimtelijke uitvoeringsplan een overdruk met als aanduiding Verbinding voor fietsers. Om functionele relaties te leggen worden op verschillende plaatsen verbindingen gerealiseerd voor fietsers. De pijlen duiden symbolisch aan welke plaatsen met elkaar verbonden moeten worden.

 

Tevens loopt in het noordwesten van het goed volgens voornoemd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan een overdruk met als aanduiding Gebied voor ongelijkvloerse verkeers- en vervoersinfrastructuur.

In het gebied, aangeduid met deze overdruk, zijn alle handelingen toegelaten voor de aanleg, het functioneren en de aanpassing van de ongelijkvloerse verkeers- en vervoersinfrastructuur en aanhorigheden. Daarnaast zijn handelingen in functie van de ruimtelijke inpassing, ecologische verbindingen, kruisende infrastructuren en leidingen toegelaten.

 

De aanvraag dient beoordeeld te worden aan de hand van de voorschriften van het ruimtelijk uitvoeringsplan.

De aanvraag is gedeeltelijk in strijd met de bestemming en de voorschriften van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

Echter volgens artikel 5.6.7. § 1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening kan een omgevingsvergunningsaanvraag voor de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit gunstig geadviseerd worden en vergund worden, in afwijking van de bepalingen van een stedenbouwkundig voorschrift, voor zover voldaan is aan de volgende cumulatieve voorwaarden:

1° de goede ruimtelijke ordening wordt niet geschaad, hetgeen in het bijzonder betekent dat de ruimtelijke draagkracht van het gebied niet wordt overschreden en dat de vastgestelde verweving van functies de aanwezige of te realiseren bestemmingen in de onmiddellijke omgeving niet in het gedrang brengt of verstoort;

2° de inrichting of activiteit is stedenbouwkundig vergunbaar in afwijking van de bepalingen van een stedenbouwkundig voorschrift of, als het gaat om een bestaande inrichting of activiteit, is hoofdzakelijk vergund.

Aan deze voorwaarden lijkt voldaan waardoor de afwijking op de stedenbouwkundige voorschriften gunstig geadviseerd kan worden.

 

Voor een straal van 500 meter rond het goed is het voormelde GRUP tevens van toepassing. Hier gelden voornamelijk de bestemmingsvoorschriften Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven en – voor de R2 en de Noorderlaan ten zuiden en de Kruisweg ten noorden van het goed – Gebied voor verkeers- en vervoersinfrastructuur. Aan de overzijde van de R2 bevindt zich een zone met bestemming Specifiek regionaal bedrijventerrein voor afvalverwerking en recyclage. Het Kanaaldok B2 heeft als bestemming Gebied voor waterweginfrastructuur. Op circa 130 meter en 360 meter ten zuidenwesten van het goed lopen twee overdrukken met als aanduiding Gebied voor ongelijkvloerse verkeers- en vervoersinfrastructuur. Op circa 160, 250 en 280 meter ten zuiden van het goed lopen overdrukken met als aanduiding Leidingstraat. Ten zuiden van de R2 geldt voor de spoorwegen het bestemmingsvoorschrift Gebied voor spoorinfrastructuur.

 

Binnen de straal van 500 meter is tevens het GRUP Liefkenshoek spoortunnel van toepassing (Besluit van de Vlaamse regering van 9 mei 2008). Volgens dit GRUP bevindt er zich ten noorden van het goed een overdruk met als aanduiding Gebied voor ongelijkvloerse verkeers- en vervoersinfrastructuur.

 

Binnen de straal van 500 meter is verder nog het GRUP Hoogspanningslijn Zandvliet – Lillo – Liefkenshoek van toepassing (Besluit van de Vlaamse regering van 1 juli 2016). Volgens dit GRUP loopt een overdruk op circa 230 meter ten zuiden van het goed, met als aanduiding Hoogspanningsleiding. Aan beide zijden van de hoogspanningsleiding is een zone aangeduid met als overdruk Gebied met overdruk gebruiksbeperkingen.

 

Omgevingstoets

 

Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening

 

Het voorwerp van de aanvraag betreft het uitbreiden van de maximaal aanwezige hoeveelheid van producten binnen de reeds bestaande inrichting (+7.750 ton oxiderende vloeistoffen en vaste stoffen in het magazijn Jules Servaes 1).

De inrichting is vanuit stedenbouwkundig oogpunt hoofdzakelijk vergund. Het project lijkt geen vergunningsplichtige stedenbouwkundige handelingen te omvatten. De aanvraag is verenigbaar met de ruimtelijke context van het havengebied waarbinnen deze aanvraag is gesitueerd. Er is geen bezwaar vanuit stedenbouwkundig oogpunt.

 

Toetsing van aanvaardbaarheid van de ingedeelde inrichtingen en activiteiten op het vlak van hinder en risico's voor de mens en het milieu

 

Broekman Logistics Belgium Antwerp beschikt in de haven over verschillende magazijncomplexen waaronder de site Jules Servaes. Op de site Jules Servaes worden goederen op- en overgeslagen op vraag van derden. Op de site zijn opslagmagazijnen voor eenheidsverpakkingen aanwezig. Buiten wordt het bedrijfsterrein gedeeltelijk aangewend voor de stockage van (tank)containers en vrachtwagens met gevaarlijke producten.

 

Met onderhavige aanvraag wenst de exploitant een uitbreiding van de opslag van oxiderende vloeistoffen en vaste stoffen te verkrijgen. Momenteel is er voor deze producten binnen een totaal van 3.000 ton vergund. De exploitant wenst de vergunde hoeveelheid in magazijn JSI nu te verhogen tot maximum 10.750 ton. Het betreft geen (fysieke) uitbreiding van de maximale opslagcapaciteit, maar enkel een uitbreiding van de maximale opslagcapaciteit aan oxiderende vloeistoffen en vaste stoffen binnen de vergunde totale opslagcapaciteit.

 

De vloer van de magazijnen bestaat uit gewapend beton met een dikte van 16 cm. Onder de vloer is een chemisch resistente kleimat aangelegd waardoor de vloer volledig vloeistofdicht is. De vloer van elk compartiment van JSI is licht afhellend uitgevoerd in de richting van een centraal gelegen opvanggoot die telkens in verbinding staat met een ondergrondse opvangtank van 10 m³. Bij grote lekkages of bij bluswerkzaamheden kan de verlaadkadeput, die deels hellend is uitgevoerd, fungeren als extra opvang voor eventueel verontreinigde waters. Het betreft een bestaande situatie die niet wijzigt ten opzichte van de voorziene veranderingen.

 

Het bedrijf is een hogedrempel Seveso-inrichting. Een erkend VR-deskundige heeft vastgesteld dat:

- de beoogde verhoging van de opslaghoeveelheid aan oxiderende stoffen geen invloed heeft op de effectmodellering van het scenario magazijnbrand met vorming van toxische rookgassen zoals bepaald in het geldende omgevingsveiligheidsrapport (OVR/13/34);

- deze gevaarlijke producten niet moeten weerhouden worden in een kwantitatieve risicoanalyse en er aan dergelijke gevaarlijke producten geen externe mensrisico’s verbonden zijn;

- deze producten evenmin van belang zijn bij de bepaling van de effecten van toxische rookgassen.

 

Het team Externe Veiligheid van het departement Omgeving oordeelde op 6 oktober 2020 dat het beoogde project kan beschouwd worden als een ‘klein project’ en er voor het project geen veiligheidsnota moet worden opgesteld.

 

Gelet op de aard van de voorliggende beperkte verandering wordt er geen bijkomend risico voor de mens of het milieu verwacht, bovendien wordt er geoordeeld dat de hinder niet vergroot ten opzichte van de vergunde situatie.

 

Advies van het college

Gunstig advies te verlenen voor de aanvraag tot omgevingsvergunning.

 

Geadviseerde rubrieken

 

Rubriek

Omschrijving

Geadviseerd voor

17.2.2.

VR-plichtige inrichting waar gevaarlijke producten in hoeveelheden die gelijk zijn aan of groter zijn dan de hoeveelheid, vermeld in bijlage 5, deel 1 en 2, kolom 3, bij dit besluit, aanwezig zijn, in voorkomend geval gebruikmakend van de sommatieregel, vermeld in noot 4 bij bijlage 5, deel 1 en deel 2 (hogedrempel Seveso-inrichting)

+7.750 ton

17.3.3.3°

opslagplaatsen voor oxiderende vloeistoffen en vaste stoffen (gevarenpictogram GHS03) met een gezamenlijke opslagcapaciteit van meer dan 50 ton;

+7.750 ton

48.1.1.1°b)

doorvoeropslagplaatsen gelegen in zeehavengebieden, met uitsluiting van de doorvoeropslagplaatsen op de voorkaaien die uitsluitend worden benut voor de kortstondige opslag in afwachting van de verscheping of van de uiteindelijke bestemming na lossing, voor de opslag van IMDG-goederen, waarbij gevaarlijke producten aanwezig zijn in hoeveelheden die gelijk zijn aan of groter zijn dan de hoge drempelwaarde  (hogedrempelinrichting). 

+7.750 ton

 

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Fasering

Procedurestap

Datum

Ontvangst adviesvraag

17 november 2020

Start openbaar onderzoek

geen

Einde openbaar onderzoek

geen

Gemeenteraad voor wegenwerken

geen

Uiterste adviesdatum

17 december 2020

 

Onderzoek

De aanvraag moet niet onderworpen worden aan een openbaar onderzoek.

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college beslist een gunstig advies, zoals geformuleerd in de argumentatie, te geven op de aanvraag.

Artikel 2

Het college geeft opdracht aan:

Dienst
Taak
SW/V/het advies te bezorgen aan de instantie die advies gevraagd heeft

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.