Art. 8 van het besluit van de gemeenteraad van 25 maart 2019 (jaarnummer 154): het college is bevoegd om namens de stad Antwerpen in te tekenen op projectoproepen die worden georganiseerd door een hogere overheid en om met diezelfde overheid daarover overeenkomsten te sluiten.
De afgelopen jaren zijn er verschillende mobiliteitsvormen bijgekomen. De stad Antwerpen heeft met onder andere Slim naar Antwerpen vele van deze spelers aangetrokken om samen met hen het mobiliteitsaanbod te vergroten. Er werd gekozen voor een licentiemodel met strikte uitbatingsvoorwaarden en kwaliteitscriteria die dienen nageleefd te worden. Momenteel is het erg moeilijk om de naleving van deze voorwaarden (compliance) na te gaan. Daarnaast is het niet altijd duidelijk in welke mate deze verschillende mobiliteitsoplossingen bijdragen aan de algemene mobiliteitsdoelstellingen van de stad Antwerpen.
Naast de eigen noden om deze nieuwe mobiliteitsvormen in kaart te brengen en te monitoren, zowel in functie van het behalen van beleidsdoelstellingen als de naleving van uitbatings- en kwaliteitsvoorwaarden, zijn vele van de service aanbieders (MaaS, routeplanners ...) op zoek naar een eenduidig (digitaal) aanspreekpunt om de verschillende andere diensten te kunnen aanspreken en integreren.
Om deze twee uitdagingen aan te pakken wil de stad Antwerpen een multimodale mobiliteitsmanager ontwikkelen. Binnen dit platform worden de verschillende datastromen opgevolgd, beheerd en geanalyseerd. Tevens zorgt het dashboard ervoor dat nauwkeurig kan worden nagegaan hoe de verschillende mobiliteitsoplossingen, in combinatie met andere externe data, bijdragen aan de verschillende kritieke prestatie-indicatoren van de stad Antwerpen. Het platform zorgt er tevens voor dat meldingen rond het niet voldoen aan de vooropgestelde uitbatings- en kwaliteitsvoorwaarden, langs een geijkt kanaal en geautomatiseerd worden gesignaleerd aan de bevoegde diensten en/of de specifieke mobiliteitsaanbieder.
Het goedgekeurde PIO-project NXTMobility Manager wordt door de bedrijfseenheid Stadsontwikkeling uitgevoerd en opgevolgd. In samenwerking met Digipolis en met ondersteuning van PIO werd een opdracht uitgeschreven voor een 'Multimodale Mobibiliteitsmanager M4' (referentie Digipolis A001581). Op 3 september 2020 besliste Digipolis om de opdracht A001581 'Multimodale Mobiliteitsmanager M4' toe te wijzen aan inschrijver Datylon bvba, die overeenkomstig de gunningscriteria de meest voordelige regelmatige offerte heeft ingediend.
De opdracht werd toegekend aan Datylon BVBA voor een bedrag van 121.000,00 euro, waarvan 60.500,00 euro (50%) wordt gedragen door het PIO-programma. Hiertoe wordt er een cofinancieringsovereenkomst afgesloten tussen de Vlaamse overheid (Hermesfonds en PIO) en de stad Antwerpen.
Het college keurde op 6 december 2019 (jaarnummer 10024) de indiening van het projectvoorstel Platform multimodaal mobiliteitsmanagement in het kader van de oproep Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (december 2019) goed.
Door de stad Antwerpen werd op 19 december 2019 het projectvoorstel NXTMobility Manager (Platform multimodaal mobiliteitsmanagement) ingediend voor de oproep van het Vlaamse ondersteunings- en subsidieprogramma 'Programma Innovatieve Overheidsopdrachten' (PIO). Doel van het programma is om de koopkracht van de Vlaamse overheid en de publieke sector meer strategisch in te zetten voor innovatie.
De projectoproep is gericht op de aankoop of op de ontwikkeling van innovatieve oplossingen die invulling geven aan specifieke noden of uitdagingen van de overheid of van de ruimere publieke sector. Projectvoorstellen met een voldoende relevantie en potentiële innovatieve impact kunnen rekenen op begeleiding en cofinanciering. De begeleiding bestaat uit inzet van tijd en expertise gedurende het volledige aankooptraject. De cofinanciering betreft een deel van de kosten voor de organisatie van marktconsultaties, het inhuren van externe expertise, en vooral de aankoop van Onderzoek en Ontwikkeling (O&O) of de uitvoering van validatie- of testfasen van de aan te kopen oplossingen.
PIO biedt overheden begeleiding en cofinanciering bij de aankoop van:
Het project NXTMobility Manager werd op 7 februari 2020 ontvankelijk bevonden door het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten.
Het Agentschap Innoveren & Ondernemen hechtte op 20 oktober 2020 de definitieve goedkeuring aan de PIO-cofinanciering van de opdracht in het kader van het project NXTMobility Manager voor een bedrag van maximaal 60.500,00 euro (50%).
Het projectbudget, uitgaven en ontvangsten, is voorzien op volgende budgetadressen:
De uitgaven en ontvangsten voor het project NXTMobility Manager werden gekoppeld aan de subsidiefiche 11105.
De voorziene uitgaven werden begroot op 121.000,00 euro waarvoor 60.500,00 euro (50%) subsidie van het Programma voor Innovatieve Opdrachten zal ontvangen worden.
Het college keurt het project 'NXTMobility Manager' van het 'Programma Innovatieve Overheidsopdrachten' (PIO) goed en ondertekent hiertoe de cofinancieringsverklaring.