Terug
Gepubliceerd op 23/12/2020

2020_CBS_10180 - Fondsen - EFRO. Indiening projectvoorstellen duurzame stedelijke ontwikkeling: Scheldekaaien Sint-Andries en Zuid en Krugerbrug. Ondertekening - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 11/12/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Glenn Verspeet, plaatsvervangend korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_10180 - Fondsen - EFRO. Indiening projectvoorstellen duurzame stedelijke ontwikkeling: Scheldekaaien Sint-Andries en Zuid en Krugerbrug. Ondertekening - Goedkeuring 2020_CBS_10180 - Fondsen - EFRO. Indiening projectvoorstellen duurzame stedelijke ontwikkeling: Scheldekaaien Sint-Andries en Zuid en Krugerbrug. Ondertekening - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Regelgeving: bevoegdheid

Art. 8 van het besluit van de gemeenteraad van 25 maart 2019 (jaarnummer 154): het college is bevoegd om namens de stad Antwerpen in te tekenen op projectoproepen die worden georganiseerd door een hogere overheid en om met diezelfde overheid daarover overeenkomsten te sluiten.

Argumentatie

De indiening van volgende nieuwe projectvoorstellen in specifieke doelstelling 2 van het EFRO-programma 2014-2020 (stijging van de ruimteproductiviteit en valorisatie van terreinen en gebouwen) wordt voorbereid: 

Scheldekaaien Sint-Andries en Zuid fase 2 - AG VESPA 

Om de band tussen de stad en de Schelde te herstellen, worden de Scheldekaaien de komende jaren heraangelegd. Het masterplan Scheldekaaien pakt in totaal 7 deelgebieden aan. Het gebied ter hoogte van Sint-Andries en Zuid (13 ha) is er daar een van. Het stadsproject Sint-Andries en Zuid voorziet in de heraanleg van het openbaar domein tussen de Sint-Jansvliet en de Namenstraat.  In een eerste fase is het gebied tussen de Goedehoopstraat en de Namenstraat heraangelegd

In een tweede fase zal ook het andere deel van Sint-Andries en Zuid, het gebied tussen de Goedehoopstraat tot het Zuiderterras, heraangelegd worden. Het park en de open ruimte langs het water worden dan verder doorgetrokken en voorzien van sportvelden, een tweede speeltuin en een tweede hondenloopzone. Deze fase 2 zal ingediend worden bij EFRO. 

Het investeringsbudget voor deze tweede fase bedraagt ongeveer 5,5 miljoen euro. Hiervan kan tot maximaal 2,2 miljoen euro (40%) via EFRO gefinancierd worden. 

Krugerbrug - Stadsontwikkeling

De Krugerbrug verbindt Hoboken centrum met de Hobokense Polder en het in ontwikkeling zijnde groene industrieterrein Blue Gate Antwerp. Vandaag is de brug in slechte staat en voldoet ze door de steile aanloophellingen en de verouderde inrichting niet aan de moderne comforteisen voor fietsroutes. Daarom wil de stad Antwerpen de brug vervangen door een nieuwe en comfortabele fiets- en voetgangersbrug op dezelfde locatie. Door de verdere ontwikkeling van het groene industrieterrein Blue Gate Antwerp ten noorden van de brug en de toekomstige ontwikkeling van het project Lageweg ten zuiden ervan, vormt deze route een belangrijke schakel op het hoofdfietsnetwerk rond de stad.

Voor de bewoners van de aanpalende woonwijken vormt de brug een belangrijke verbinding met het natuurgebied Hobokense Polder. Een nieuwe fiets- en voetgangersbrug op de locatie van de oude Krugerbrug maakt de verbinding tussen twee belangrijke fietsroutes: de fietsostrade F13 richting Boom en de Districtenroute. De nieuwe brug voldoet aan de moderne comfort- en kwaliteitseisen voor fietsroutes, houdt rekening met de toekomstige ontwikkelingen in de omgeving en zorgt voor een kwalitatieve ontsluiting van de omgeving.

Het investeringsbudget voor de aanleg van de Krugerbrug wordt geschat op ongeveer 5 miljoen euro. Hiervan kan tot maximaal 2 miljoen euro (40%) via EFRO gefinancierd worden. 

Indien er rekening wordt gehouden met het ingediende, maar nog niet goedgekeurde project Zuiderdokken en met restbedragen op reeds afgesloten en nog lopende projecten, is er van de beschikbare EFRO-steun (11.226.341,00 euro) naar schatting 9.029.866,97 euro reeds toegewezen. Er blijft nog een bedrag van 2.196.474,03 euro toe te wijzen aan projecten. Indien beide nieuwe projecten (samen 10,5 miljoen euro) worden goedgekeurd, zal het EFRO-financieringspercentage weliswaar lager liggen dan 40%, aangezien het nog beschikbare bedrag relatief beperkt is. Maar dit investeringsvolume, dat ongeveer twee keer zo groot is als noodzakelijk gelet op de nog beschikbare EFRO-steun, garandeert dat er ook bij onvoorziene omstandigheden voldoende uitgaven kunnen voorgelegd worden ter verantwoording van de subsidie, tegen de deadline die rond juli 2023 ligt. De indiening van de projecten Krugerbrug en Scheldekaaien Sint-Andries en Zuid fase 2 moet dus toelaten om de beschikbare EFRO-steun volledig te valoriseren tegen 2023. 

De indiening van de projectvoorstellen gebeurt in het elektronisch EFRO-loket van het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (VLAIO). Na de indiening gebeurt er een selectie door de stad Antwerpen in de technische werkgroep duurzame stedelijke ontwikkeling. De projectvoorstellen worden beoordeeld aan de hand van een met VLAIO afgesproken procedure en criteria. Voorstellen worden bovendien getoetst aan de inpasbaarheid in het meerjarenplan van de stad en in de geïntegreerde strategie voor duurzame stedelijke ontwikkeling, door de stad ontwikkeld in het kader van EFRO 2014-2020. Na een toetsing en technisch advies door de managementautoriteit (VLAIO) worden de projectvoorstellen geagendeerd op de stuurgroep 'duurzame stedelijke ontwikkeling' voor prioriteit 4 van het EFRO-programma en worden de goedgekeurde projecten ter kennisgeving aan het comité van toezicht bezorgd.

Voor de EFRO-dossiers moet een ondertekende verklaring met betrekking tot eigendom en behoud van bestemming worden toegevoegd.

Het EFRO-contactpunt (Personeel & Organisatie / fondsen) ondersteunt de projectpromotor bij de opvolging van het EFRO-project en volgt mee de uitvoering en verantwoording in het kader van EFRO op.

Aanleiding en context

In het collegebesluit van 6 maart 2015 (jaarnummer 1771) worden de stedelijke prioriteiten voor de nieuwe EFRO-periode 2014-2020 voorgesteld. In het kader van het EFRO-programma kan de stad Antwerpen voor de periode 2014-2020 11.226.341,00 euro ontvangen voor projecten die worden opgezet om duurzame grootstedelijke ontwikkeling te bevorderen (EFRO-prioriteit 4, gericht op projecten in de steden Gent en Antwerpen). De EFRO-steun bedraagt (maximaal) 40%. De stad Antwerpen moet dus voor ongeveer 28 miljoen euro investeringsprojecten verantwoorden (11.226.341,00 * 2,5 = 28.065.852,50 euro). 

De managementautoriteit van het EFRO-programma voor Vlaanderen keurde de geïntegreerde strategie voor duurzame stedelijke ontwikkeling van de stad Antwerpen goed. In maart 2016 werden de drie oproepen in prioriteit 4 van het EFRO-programma gelanceerd, waarbinnen de stad Antwerpen projecten kan voorstellen:

  • specifieke doelstelling 1: bevordering van groen/blauwe infrastructuur en klimaatadaptieve ruimte;
  • specifieke doelstelling 2: stijging van de ruimteproductiviteit en valorisatie van terreinen en gebouwen;
  • specifieke doelstelling 3: ondersteunen van kleinschalige projecten op wijkniveau als economische hefboom.

Het college keurde op 30 september 2016 (jaarnummer 8388) de indiening van drie EFRO-projectvoorstellen goed: Spoor Oost, Kievit II Zuid en Park Groot Schijn. 

Het college keurde op 6 oktober 2017 (jaarnummer 8703) de indiening van twee EFRO-projectvoorstellen goed: Moorkensplein en omgeving en Kioskplaats Hoboken. 

Het college keurde op 8 november 2019 (jaarnummer 9101) de indiening van het EFRO-projectvoorstel Falconrui goed. 

Het college keurde op 24 april 2020 (jaarnummer 3274) de indiening van twee EFRO-projectvoorstellen goed: Scheldeponton en Zuiderdokken. Het project Scheldeponton werd niet weerhouden voor EFRO omwille van een onverenigbaarheid met staatssteunregels. De goedkeuring voor het project Zuiderdokken moet nog bevestigd worden. 

Algemene financiële opmerkingen

Het geraamde projectbudget en de maximale steun van de voorstellen die bij EFRO zullen ingediend worden, bedragen:

  • Scheldekaaien Sint-Andries en Zuid fase 2: ongeveer 5,5 miljoen euro, waarvoor maximaal 40% EFRO-steun kan aangevraagd worden; 
  • Krugerbrug: ongeveer 5 miljoen euro, waarvoor maximaal 40% EFRO-steun kan aangevraagd worden.

Indien er rekening wordt gehouden met het ingediende, maar nog niet goedgekeurde project Zuiderdokken en met restbedragen op reeds afgesloten en nog lopende projecten is er van de beschikbare  EFRO-steun (11.226.341,00 euro) naar schatting 9.029.866,97 euro reeds toegewezen. Er blijft nog een bedrag van 2.196.474,03 euro toe te wijzen. Het bedrag van de  totale EFRO-steun voor deze twee nieuwe projecten kan niet hoger liggen dan het beschikbare bedrag. Het EFRO-steunpercentage zal dus wellicht lager liggen dan de maximale 40%. 

Door sommige van de lopende projecten van de stad Antwerpen zal de toegekende EFRO-steun niet volledig gebruikt worden. Voor verschillende reeds goedgekeurde EFRO-projecten liggen de gerealiseerde uitgaven immers onder het toegekende projectbudget in het kader van EFRO. Deze restbudgetten kunnen verschoven worden naar de projecten Scheldekaaien Sint-Andries en Zuid fase 2 of Krugerbrug. Bij de definitieve indiening en goedkeuring van deze twee projecten zal hiermee rekening gehouden worden, zodat de EFRO-ontvangst voor de stad Antwerpen gemaximaliseerd kan worden. Hierdoor kunnen de vermelde bedragen nog wijzigen. 

De ontvangsten die de stad Antwerpen kan realiseren in het kader van het EFRO-programma 2014-2020 werden reeds ingeschreven in het budget. Voor de goedgekeurde projecten wordt een specifieke subsidiefiche gecreëerd zodat de inning van de subsidiemiddelen kan opgevolgd worden. Tot zolang worden de ontvangsten op volgende boekingsadres ingeschreven: 2000/5300000000/150300/2SBS010106A00000/EFRO_SOM/2SA080111.

De uitgaven voor het project Scheldekaaien Sint-Andries en Zuid fase 2 werden voorzien op volgende boekingsadressen:

  • 2000/5291610000/226/2WNS020201PA3707/SUB_NR/2SA050610; 
  • 2100/5291610000/226/2WNS020201PA3707/SUB_NR/2SA050610;
  • 2200/5291610000/226/2WNS020201PA3707/SUB_NR/2SA050610;
  • 2300/5291610000/226/2WNS020201PA3707/SUB_NR/2SA050610.

De uitgaven voor het project Krugerbrug werden voorzien op volgende boekingsadressen:

  • 2000/5153000000/228/2LMS010104/SUB_NR/2SA020200;
  • 2100/5153000000/228/2LMS010104/SUB_NR/2SA020200;
  • 2200/5153000000/228/2LMS010104/SUB_NR/2SA020200;
  • 2300/5153000000/228/2LMS010104/SUB_NR/2SA020200.

Beleidsdoelstellingen

8 - Sterk bestuurde stad
2SBS01 - Bestuurszaken
2SBS0101 - Reguliere taken bestuurszaken
2SBS010106 - Fondsenbeheer / Eurodesk

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de indiening van het projectvoorstel Scheldekaaien Sint-Andries en  Zuid fase 2 in het EFRO-programma 2014-2020 goed. 

Artikel 2

Het college keurt de indiening van het projectvoorstel Krugerbrug in het EFRO-programma 2014-2020 goed. 

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.