Terug
Gepubliceerd op 14/12/2020

2020_CBS_10312 - Gezondheid - Oproep Vlaanderen voor bijkomende inzet lokale besturen omtrent aanpak Covid-19-epidemie - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 11/12/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Glenn Verspeet, plaatsvervangend korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_10312 - Gezondheid - Oproep Vlaanderen voor bijkomende inzet lokale besturen omtrent aanpak Covid-19-epidemie - Goedkeuring 2020_CBS_10312 - Gezondheid - Oproep Vlaanderen voor bijkomende inzet lokale besturen omtrent aanpak Covid-19-epidemie - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Argumentatie

De stad Antwerpen en haar partners willen bereiken dat de Covid-19-epidemie onder controle wordt gebracht door de transmissie in te perken door te willen inzetten op de volgende acties:

  • een lokale teststrategie aanvullend op de bovenlokale teststrategie (testdorp, sneltests, proefproject onderwijs);
  • een lokale contact tracing, bronopsporing en Covid-coaching die aangepast is aan de lokale context en een hoge dekkingsgraad heeft;  
  • een sensibiliseringsaanbod op maat van de Antwerpse populatie;
  • de ondersteuning van lokale actoren om de Covid-19-epidemie aan te pakken, aanvullend op de bovenlokale steun (triage- en testposten, huisartsenkringen en welzijnsactoren);
  • een lokale ondersteuning en uitrol van de bovenlokale vaccinatiestrategie;
  • een juridisch en handhavingskader opgenomen door en meegenomen naar de bevoegde instanties.

De stad Antwerpen ondersteunt de lokale contactopvolging sinds de start door het faciliteren en financieren van studenten- en vrijwilligerscontracten voor de contactopvolgers in de pool, de inzet van stadspersoneel via een noodopdracht, de linken naar een tolkenaanbod en naar welzijnsactoren. Dit aanbod naar lokale besturen biedt de kans om de Covid-respons nog meer op maat van de lokale context te organiseren, volgens lokale prioriteiten en klemtonen.
Vanuit haar grote maatschappelijke engagement en geloof in eigen sterkte en meerwaarde voor contact tracing kiest  de stad Antwerpen voor optie 2 maar start met optie 1 aangezien niet alle datatechnische randvoorwaarden zijn vervuld. Onafhankelijke benadering van de cases, volledigheid van de cases inclusief welzijnsvragen, gecoördineerde distributie van de cases, feedbackmogelijkheid naar de betrokken partijen en minimale duur tussen het resultaat van de positieve test en het ontvangen van de case, zijn hierbij essentieel. De stad Antwerpen wordt hierin verder geadviseerd door de Covid-19 advisory board en gaat blijvend in dialoog met de Vlaamse overheid.  Van zodra onze randvoorwaarden vervuld zijn wordt overgeschakeld naar optie 2.

Juridische grond

Besluit van de Vlaamse Regering van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om contact- en bronopsporing ter bestrijding van de Covid-19-epidemie te versterken.

Aanleiding en context

Testen, traceren en isoleren van besmette personen zijn essentiële elementen binnen de Covid-respons. Vanuit de verschillende overheden zijn beslissingen genomen en acties opgezet. In Antwerpen spelen de stad en de eerstelijnszones sinds juli 2020 een grotere rol in deze 3 componenten: tracing en isoleren via de Covidcoaches, en testen dankzij de opstart van het testdorp en uitbouwen van de testpunten.

De Vlaamse regering besliste op 16 oktober 2020 om de lokale besturen een bijkomende rol te geven in het kader van de aanpak van de COVID-19 pandemie.  Deze beslissing werd geconcretiseerd in een besluit van de Vlaamse regering van 13 november 2020. De Vlaamse overheid voorziet twee opties voor lokale besturen om bijkomend te ondersteunen:

  • Optie 1: het lokaal bestuur behoudt de huidige werkzaamheden en zal naast de huidige werking, in samenwerking met de eerstelijnszones, bijkomend inzetten op sensibilisering en preventie, in het bijzonder bij de kwetsbare groepen, hoog risicocontacten en gedetecteerde hotspots en op bronopsporing en quarantainecoaching.  Hiervoor voorziet de Vlaamse overheid een subsidie van 0,125 euro per inwoner per maand.
  • Optie 2: het lokaal bestuur behoudt de huidige werkzaamheden en engageert zich om, in samenwerking met de eerstelijnszones, bijkomend extra in te zetten op sensibilisering en preventie, bronopsporing, quarantainecoaching en een deel contact tracing van de indexpatiënten via tickets of werkorders van uit het centrale contact tracing systeem. Hiervoor voorziet de Vlaamse overheid bovenop de subsidie van 0,125 euro per inwoner per maand bovenstaande een variabele subsidie van 100 euro per afgehandeld ticket/werkorder van een nieuwe indexpatiënt en eventuele hoogrisicocontacten.
    De keuze van optie 1 of 2 moet aan de Vlaamse overheid gecommuniceerd worden via een inlichtingenfiche uiterlijk op 11 december 2020. Bij ontvankelijkheid dient een samenwerkingsovereenkomst gesloten worden tussen de stad Antwerpen, het Agentschap Zorg en Gezondheid en het Consortium Contactopsporing over de kwaliteitscriteria en de periodieke informatie-uitwisseling en samenwerking tussen alle stakeholders (lokale besturen, eerstelijnszones, Agentschap Zorg en Gezondheid en het centraal contactcenter). 

Algemene financiële opmerkingen

De financiële gevolgen van dit besluit zullen in aparte besluiten aan het college worden voorgelegd.

Beleidsdoelstellingen

4 - Harmonieuze stad
2HMS04 - Sociale zaken
2HMS0404 - De stad is regisseur van zorg en hulpnetwerken
2HMS040401 - Zorg- en welzijnsactoren in de nieuwe eerstelijnszones

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de inlichtingenfiche goed om in te gaan op optie 2 inzake de oproep van Vlaamse overheid om bijkomend als lokaal bestuur in te zetten op sensibilisering en preventie, bronopsporing, quarantainecoaching en contactopsporing. 

Artikel 2

Het college keurt goed om pas over te gaan tot optie 2 als de datatechnische vereisten vervuld zijn. 

Artikel 3

Het college keurt in afwachting van het vervullen van de datatechnische vereisten bij optie 2, de opstart in optie 1 goed.

Artikel 4

Het college keurt goed dat er met de Vlaamse overheid verder in overleg wordt gegaan zodat er op termijn een geïntegreerde aanpak wordt uitgewerkt waarbij contact tracing ook lokaal kan opgepakt worden. 

Artikel 5

Het college keurt goed dat er samengewerkt en afgestemd wordt met de twee andere gemeenten uit de Antwerpse eerstelijnszones: Wommelgem en Stabroek.

Artikel 6

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.