Terug
Gepubliceerd op 30/06/2020

2020_GR_00364 - Ondersteuning private kinderopvang trap 0/1. Corona - Tegemoetkoming vaste kost. Nominatieve lijst - Goedkeuring

gemeenteraad
ma 29/06/2020 - 19:30 Bernarduscentrum
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Filip Dewinter, raadslid; Gerolf Annemans, raadslid; Jan Penris, raadslid; Nahima Lanjri, raadslid; André Gantman, raadslid; Anke Van dermeersch, raadslid; Güler Turan, raadslid; Wouter Vanbesien, raadslid; Peter Mertens, raadslid; Liesbeth Homans, raadslid; Mie Branders, raadslid; Joris Giebens, raadslid; Johan Klaps, raadslid; Caroline Bastiaens, raadslid; Danielle Meirsman, raadslid; Martine Vrints, raadslid; Koen Laenens, raadslid; Franky Loveniers, raadslid; Peggy Pooters, raadslid; Kevin Vereecken, raadslid; Ikrame Kastit, raadslid; Imade Annouri, raadslid; Yasmia Setta, raadslid; Karen Maes, raadslid; Kristel Somers, raadslid; Ilse van Dienderen, raadslid; Nordine Saidi Mazarou, raadslid; Mark Tijsmans, raadslid; Sevilay Altintas, raadslid; Omar Fathi, raadslid; Sanne Descamps, raadslid; Elisabeth van Doesburg, raadslid; Koenraad De Vylder, raadslid; Manuëla Van Werde, raadslid; Nathalie van Baren, raadslid; Patrick Van den Abbeele, raadslid; Hicham El Mzairh, raadslid; Khadija Chennouf, raadslid; Sam Van Rooy, raadslid; Sam Voeten, raadslid; Erica Caluwaerts, raadslid; Tatjana Scheck, raadslid; Wim Jochems, raadslid; Mohammad Nawabi, raadslid; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Mohamed Chebaa Amimou, raadslid; Serge Muyters, korpschef; Glenn Verspeet, korpschef ad interim

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter
2020_GR_00364 - Ondersteuning private kinderopvang trap 0/1. Corona - Tegemoetkoming vaste kost. Nominatieve lijst - Goedkeuring 2020_GR_00364 - Ondersteuning private kinderopvang trap 0/1. Corona - Tegemoetkoming vaste kost. Nominatieve lijst - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Algemene financiële opmerkingen

Deze steunmaatregel zal in het totaal 109.440,00 euro bedragen. Er zijn immers 1.710 opvangplaatsen die aan 64 euro gefinanceerd zullen worden. De nodige budgetten zijn voorzien op het functiegebied 2HMS020101A00000 (budgetplaats 5112600000, budgetpositie 6496800, begrotingsprogramma 2SA040945). De kredieten voor deze toelages staan bijgevolg reeds op toelagekrediet dat nog niet aan welbepaalde begunstigden werd toegekend ('nog-te-bepalen').

Het betreft 87 opvanginitiatieven. In bijlage bij dit besluit zit de lijst met de bedragen per opvanginitiatief die nominatief vastgelegd dienen te worden. 

De afzonderlijke bestelbonnen en de goedkeuring van uitbetaling per opvanginitiatief zullen later geregeld worden via budgethouderschap.

Een toelage zal enkel uitbetaald worden wanneer er geen openstaande, niet-betwiste, vervallen schulden zijn ten aanzien van de stad Antwerpen.

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 41, lid 2, 23° van het Decreet lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het toekennen van nominatieve toelagen.

Aanleiding en context

De maatregelen die genomen worden, zoals bepaald door de Nationale Veiligheidsraad, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben grote gevolgen voor de Antwerpse economie. Daarom kiest de stad ervoor om in deze periode zelfstandigen, ondernemingen en verenigingen bijkomend te ondersteunen (collegebesluit 20 maart 2020, jaarnummer 2775).

De private organisatoren van kinderopvang ondervinden ook grote verliezen ten gevolge van de maatregelen zoals vastgesteld door de Nationale Veiligheidsraad. 

De kinderopvang blijft tijdens deze periode open. Dit voor kinderen van alle ouders die in de cruciale sectoren of essentiële diensten werken én voor kinderen in een kwetsbare thuissituatie. Daarnaast roept de overheid de ouders op om hun kinderen maximaal thuis op te vangen. Dit resulteert in een erg lage bezetting in de kinderopvangsector. 

De Vlaamse overheid voorziet een compensatie voor alle organisatoren van kinderopvang tijdens de looptijd van de maatregelen die de Nationale Veiligheidsraad heeft genomen in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Gelet op de lage bezetting, bestaat deze compensatie  uit een bedrag per lege kindplaats. De compenserende maatregelen voor de gesubsidieerde sector (trap 2) zijn hoger en meer kostendekkend dan die voor de niet of beperkt gesubsidieerde sector (trap 0/1). 

Argumentatie

De stad Antwerpen kampt met een tekort aan kinderopvang voor 0-3 jarigen. Zowel tijdens de vorige als tijdens de huidige bestuursperiode is ervoor gekozen om de private kinderopvangsector te stimuleren om het tekort aan kinderopvang weg te werken. Dankzij grote inspanningen en daarbijhorende investeringen van de stad Antwerpen werd in augustus 2017 eindelijk de Barcelonanorm (de absolute minimumnorm die stelt dat er per 100 kinderen 33 opvangplaatsen moeten zijn) behaald. De feitelijke nood aan kinderopvang ligt echter hoger, daarom wordt er nu gestreefd naar 39 plaatsen per 100 kinderen. 

Het beleid heeft ervoor gekozen om via de private kinderopvang het tekort aan kinderopvang weg te werken. Dit segment van de kinderopvang is een bevoorrechte partner van de stad Antwerpen. Dit segment van de kinderopvangsector omvat 94 organisatoren van kinderopvang, die samen 2.032 opvangplaatsen realiseren, dit aantal komt overeen met 25% van het totaal aantal opvangplaatsen. De overige 75% van de opvangplaatsen worden wel gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. 

Het is primordiaal dat jarenlange inspanning en investeringen van de stad Antwerpen om de Barcelonanorm te behalen niet teniet gedaan worden en dat de kindplaatsen niet verdwijnen ten gevolge van de coronacrisis. Daarom dringt een bijkomende stedelijke steunmaatregel voor de kinderopvang trap 0/1 zich op. 

De stad Antwerpen wil de organisatoren van kinderopvang trap 0/1 bijstaan door de uitbetaling van een steunmaatregel die gebaseerd is op gemiddelde kost van de vaste uitgaven. De steunmaatregel zal per organisator een equivalent 64,00 euro bedragen.

De steunmaatregel geldt zowel voor de groepsopvang als voor de gezinsopvang. 
De organisatoren die kinderopvang uitbaten in een stedelijk pand en daarvoor een concessievergoeding betalen kunnen niet van deze steunmaatregel genieten aangezien de betaling van hun vergoeding reeds opgeschort werd (collgebesluit van 20 maart 2020, jaarnummer 2775). Ook de opvangplaatsen van het Zorgbedrijf worden uitgesloten.

Juridische grond

De wet van 14 november 1983 over de controle en de aanwending van sommige toelagen.

Het algemeen reglement op de toelagen goedgekeurd in de gemeenteraad van 18 december 2006 (jaarnummer 2730) is van toepassing.

Beleidsdoelstellingen

4 - Harmonieuze stad
2HMS02 - Kinderopvang
2HMS0201 - Kwaliteitsvolle kinderopvang bij private spelers
2HMS020101 - Begeleiding van kinderopvanginitiatieven

Besluit

De gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.
De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad beslist om de steunmaatregel voor de 87 organisatoren van kinderopvang trap 0/1, zoals opgelijst in bijlage, ter waarde van 64,00 euro per kindplaats goed te keuren.

Artikel 2

De gemeenteraad keurt de nominatieve vastlegging goed op naam van de 87 organisatoren van kinderopvang trap 0/1 voor de bedragen zoals opgelijst in bijlage.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Bijlagen

  • NOMINATIEVELIJST_Kinderopvang.pdf