Terug
Gepubliceerd op 30/06/2020

2020_GR_00363 - Code van politiereglementen - Wijzigingen - Goedkeuring

gemeenteraad
ma 29/06/2020 - 19:30 Bernarduscentrum
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Filip Dewinter, raadslid; Gerolf Annemans, raadslid; Jan Penris, raadslid; Nahima Lanjri, raadslid; André Gantman, raadslid; Anke Van dermeersch, raadslid; Güler Turan, raadslid; Wouter Vanbesien, raadslid; Peter Mertens, raadslid; Liesbeth Homans, raadslid; Mie Branders, raadslid; Joris Giebens, raadslid; Johan Klaps, raadslid; Caroline Bastiaens, raadslid; Danielle Meirsman, raadslid; Martine Vrints, raadslid; Koen Laenens, raadslid; Franky Loveniers, raadslid; Peggy Pooters, raadslid; Kevin Vereecken, raadslid; Ikrame Kastit, raadslid; Imade Annouri, raadslid; Yasmia Setta, raadslid; Karen Maes, raadslid; Kristel Somers, raadslid; Ilse van Dienderen, raadslid; Nordine Saidi Mazarou, raadslid; Mark Tijsmans, raadslid; Sevilay Altintas, raadslid; Omar Fathi, raadslid; Sanne Descamps, raadslid; Elisabeth van Doesburg, raadslid; Koenraad De Vylder, raadslid; Manuëla Van Werde, raadslid; Nathalie van Baren, raadslid; Patrick Van den Abbeele, raadslid; Hicham El Mzairh, raadslid; Khadija Chennouf, raadslid; Sam Van Rooy, raadslid; Sam Voeten, raadslid; Erica Caluwaerts, raadslid; Tatjana Scheck, raadslid; Wim Jochems, raadslid; Mohammad Nawabi, raadslid; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Mohamed Chebaa Amimou, raadslid; Serge Muyters, korpschef; Glenn Verspeet, korpschef ad interim

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter
2020_GR_00363 - Code van politiereglementen - Wijzigingen - Goedkeuring 2020_GR_00363 - Code van politiereglementen - Wijzigingen - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 119 Nieuwe Gemeentewet: de gemeenteraad maakt de gemeentelijke reglementen van inwendig bestuur en de gemeentelijke politieverordeningen.

Artikel 119bis van de Nieuwe Gemeentewet werd gewijzigd door de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties. Deze wet trad in werking op 1 januari 2014. Het gewijzigde artikel 119bis bepaalt: de gemeenteraad kan gemeentelijke administratieve straffen en sancties opleggen overeenkomstig de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.

Artikel 2 §1 van de wet van 24 juni 2013 bepaalt: de gemeenteraad kan straffen of administratieve sancties bepalen voor de inbreuken op zijn reglementen of verordeningen, tenzij voor dezelfde inbreuken door of krachtens een wet, een decreet of een ordonnantie, straffen of administratieve sancties worden bepaald.

Artikel 6 §1 van deze wet bepaalt dat de administratieve geldboete wordt opgelegd door de sanctionerend ambtenaar.

Artikel 45 van deze wet bepaalt dat de schorsing, de intrekking en de sluiting worden opgelegd door het college van burgemeester en schepenen of het gemeentecollege.

Artikel 4 §5 van deze wet bepaalt: indien de gemeenteraad in zijn reglementen of verordeningen de mogelijkheid voorziet om de administratieve geldboete ten aanzien van minderjarigen op te leggen, wint hij vooraf het advies in betreffende dat reglement of die verordening van het orgaan of de organen die een adviesbevoegdheid hebben in jeugdzaken, voor zover het aanwezig is of zij aanwezig zijn in de gemeente.

Argumentatie

1. Openbare veiligheid: onherkenbaar in het openbaar verschijnen  (bedrijfseenheid Maatschappelijke Veiligheid en Politie Zone Antwerpen)

Het Ministerieel besluit van 23 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken verplicht om mondmaskers te dragen in het openbaar, onder meer bij het gebruik van het openbaar vervoer, in stations,... Minstens staat het Ministerieel besluit het dragen van een mondmasker, of elk alternatief in stof om mond en neus te bedekken toe voor gezondheidsdoeleinden in voor het publiek toegankelijke plaatsen. Derhalve dringt een aanvulling zich op van het politiereglement, waarbij het dragen van een mondmasker omwille van wettelijke verplichtingen en/of gezondheidsredenen niet strafbaar is.

2. Openbare veiligheid (bedrijfseenheid Maatschappelijke Veiligheid)

In bepaalde omstandigheden, zoals bijvoorbeeld bij stormweer, is het noodzakelijk om ter vrijwaring van de openbare veiligheid de toegang tot specifieke, openbare plaatsen tijdelijk af te sluiten. Indien er toegangspoorten of dergelijke aanwezig zijn worden de openbare plaatsen op deze manier afgesloten. Op de plaatsen waar dit niet mogelijk is, waaronder onder meer de parken, wordt de toegang afgesloten door afgespannen lint, hekwerk en/of informatiebord. De toezichtsdiensten dienen in de praktijk vast te stellen dat het afsluiten met een lint of met hekwerk en het aanbrengen van het informatiebord burgers er niet van weerhoudt om toch nog de openbare plaats te betreden. Door de invoering van artikel 101ter, §1bis wordt de mogelijkheid gecreëerd om dergelijk gedrag te sanctioneren.

3. Doop- en feestcharter - Evenementen (bedrijfseenheid Maatschappelijke Veiligheid)

De werking gekend onder de naam “Stadsmakers” bestaat niet langer. De verwijzingen naar deze werking dienen bijgevolg geschrapt en/of vervangen te worden.

In artikel 104 van de code van politiereglement kan de verwijzing naar “Stadsmakers activeiten” vervangen worden door “wijk- en burgerinitiatieven”.

In de bepalingen met betrekking tot het Doop- en Feestcharter blijkt de verwijzing naar “Stadsmakers” opgenomen te zijn in het informatieve gedeelte van artikel 13, §3. De effectieve verbodsbepaling is opgenomen in het eerste lid van §3, met name dat het verboden is de openbare ruimte te bevuilen tijdens doopgerelateerde activiteiten. 

De verdere informatieve tekst van §3 licht toe op welke wijze de bevuiling van de openbare ruimte voorkomen kan worden (gebruik van een zeil) en op welke faciliteiten de studentenverenigingen zich hiervoor kunnen beroepen (poetsmateriaal, afvalcontainers, toiletten). Deze informatieve tekst wordt ook steeds opgenomen in het doop- en feestcharter zelf, dat ieder academiejaar door de studentenverenigingen wordt ondertekend. Omdat een aanpassing en verfijning van deze informatieve tekst op regelmatige basis noodzakelijk blijkt te zijn om deze af te stemmen op de concrete omstandigheden van ieder academiejaar en omdat de effectieve verbodsbepaling enkel is opgenomen in artikel 13, §3, lid 1, is het niet wenselijk om deze tekst niet langer op te nemen in de code van politiereglementen zelf en volstaat het om deze enkel op te nemen in het jaarlijkse doop- en feestcharter. De gehele tekst wordt samen met de verwijzing naar “Stadsmakers” geschrapt. 

4. Openbare veiligheid en vlotte doorgang - Evenementen (bedrijfseenheid Maatschappelijke Veiligheid )

Op 29 april 2019 (jaanrummer 316) werd artikel 64 van de politiecodex  gewijzigd en werd uitdrukkelijk bepaald dat aankondigingen nooit aan bomen mochten worden bevestigd. In artikel 119, §11 van de codex wordt bepaald onder welke voorwaarden aankondigingen van circussen mogen gebeuren. Het is aangewezen dat ook hier uitdrukkelijk wordt meegenomen dat deze aankondigingen niet aan bomen mogen gebeuren.

5. Inrichtingen toegankelijk voor publiek en recratie - recreatie (bedrijfseenheid Maatschappelijke Veiligheid)

Op alle plaatsen die deel uitmaken van de openbare weg is het verkeersreglement, in casu de Wegcode, van toepassing, en de bevoegde personen mogen er bijgevolg proces-verbaal opstellen ingeval van overtreding.

Ontspanningsgebieden vallen onder de openbare weg, wat de bepaling van art. 400 Politiecodex overbodig maakt. Deze bepaling kan dus geschrapt worden uit de politiecodex.

6. Specifieke regelgevingen - dieren (bedrijfseenheid Maatschappelijke Veiligheid)

Er bestaat een algemene regelgeving rond nachtlawaai, dit is een gemengde inbreuk, opgenomen in artikel 711, §7 van de politiecodex. Het is aangewezen om in het geval van blaffende honden, te specifiëren dat een eigenaar van een hond zowel overdag als ’s nachts ervoor moet zorgen dat het dier de rust niet verstoort. Er wordt verduidelijkt dat de specifieke regelgeving voor honden zowel overdag als ’s nachts een inbreuk is op het politiereglement.

7. Specifieke regelgevingen - prostitutie (bedrijfseenheid Maatschappelijke Veiligheid)

De gemeenteraad keurde op 16 december 2019 (jaarnummer 774) een nieuw politiereglement uitbatingsvergunning goed. In artikel 10 van dit reglement werden de hygiënevoorschriften opgenomen waaraan een massagesalon moet voldoen. Het is aanbevelenswaardig dat de hygiënevoorschriften voor een raamprostitutiepand hieraan aangepast worden. Artikel 539 wordt daarom aangepast.

8. Specifieke regelgevingen - perimeterverbod (Politie Zone Antwerpen)

Het toepassingsgebied van de wet van 21 december 1998 betreffende de veiligheid bij voetbalwedstrijden (de Voetbalwet) werd verruimd en het begrip “nationale afdeling” werd geïntroduceerd. Onder het begrip “nationale afdeling” vallen ook wedstrijden waaraan voetbalclubs uit bepaalde amateurklassen deelnemen. Dit verruimde toepassingsgebied en nieuwe begrip worden thans geïntegreerd in de code van politiereglement.


Juridische grond

Artikel 135 §2 Nieuwe Gemeentewet

De gemeenten hebben ook tot taak het voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen.

Meer bepaald, en voor zover de aangelegenheid niet buiten de bevoegdheid van de gemeenten is gehouden, worden de volgende zaken van politie aan de waakzaamheid en het gezag van de gemeenten toevertrouwd:

  1. Alles wat verband houdt met een veilig en vlot verkeer op openbare wegen, straten, kaden en pleinen, hetgeen omvat de reiniging, de verlichting, de opruiming van hindernissen, het slopen of herstellen van bouwvallige gebouwen, het verbod om aan ramen of andere delen van gebouwen enig voorwerp te plaatsen dat door zijn val schade kan berokkenen, of om wat dan ook te werpen dat voorbijgangers verwondingen of schade kan toebrengen of dat schadelijke uitwasemingen kan veroorzaken; voor zover de politie over het wegverkeer betrekking heeft op blijvende of periodieke toestanden, valt zij niet onder de toepassing van dit artikel.
  2. Het tegengaan van inbreuken op de openbare rust, zoals vechtpartijen en twisten met volksoploop op straat, tumult verwekt in plaatsen van openbare vergadering, nachtgerucht en nachtelijke samenscholingen die de rust van de inwoners verstoren.
  3. Het handhaven van de orde op plaatsen waar veel mensen samenkomen, zoals op jaarmarkten en markten, bij openbare vermakelijkheden en plechtigheden, vertoningen en spelen, in drankgelegenheden, kerken en openbare plaatsen.
  4. Het toezicht op een juiste toemeting bij het slijten van waren (waarvoor meeteenheden of meetwerktuigen gebruikt worden) en op de hygiëne van openbaar te koop gestelde eetwaren.
  5. Het nemen van passende maatregelen om rampen en plagen, zoals brand, epidemieën en epizoötieën te voorkomen en het verstrekken van de nodige hulp om ze te doen ophouden.
  6. Het verhelpen van hinderlijke voorvallen waartoe rondzwervende kwaadaardige of woeste dieren aanleiding kunnen geven.
  7. Het nemen van de nodige maatregelen, inclusief politieverordeningen, voor het tegengaan van alle vormen van openbare overlast.

Aanleiding en context

Op 17 mei 2005 (jaarnummer 1202) keurde de gemeenteraad de code van gemeentelijke politiereglementen van de stad Antwerpen goed. Inbreuken op de code van gemeentelijke politiereglementen kunnen sindsdien gesanctioneerd worden met administratieve sancties waaronder een administratieve geldboete.

Deze code van politiereglementen werd later nog verscheidene keren gewijzigd. De nieuwe gecoördineerde versie werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 16 december 2013 (jaarnummer 753). De laatste wijziging werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 16 december 2019 (jaarnummer 714).

Adviezen

Advies 9 jeugdraden Gunstig advies

De Jeugdraad van Antwerpen heeft een opmerking bij de specifieke wijziging rond dieren, met name de wijziging van artikel 503 van het politiereglement, en vraagt zich af hoe er zal gehandhaafd worden. In se wijzigt er niets aan de manier van handhaven, het artikel specifieert nu enkel dat de eigenaar zowel overdag als 's nachts ervoor moet zorgen dat het dier de openbare rust niet verstoort. De lex specialis (artikel 503) primeert nu over de lex genaralis (artikelen in het politiereglement rond daglawaai en nachtlawaai). De leden van de jeugdraad vragen zich af of een eigenaar nu net sneller over zal gaan tot het muilkorven van het dier. Gezien er geen inhoudelijke wijziging is in het artikel, maar enkel een specifiëring gebeurt, lijkt dit geen bijkomend risico te zijn. Er kon al een gasboete woden opgelegd wanneer een hond overdag of 's nachts voor overlast zorgde.

De jeugdraad van Antwerpen heeft een vraag bij de wijziging inzake het perimeterverbod. De leden van de jeugdraad vragen zich af of - indien er verwezen wordt naar andere regelgeving - het niet aangewezen is deze regelgeving toe te voegen. Inzake wordt verwezen naar de Voetbalwet, en de verwijzingsratikelen worden in de voetnoot toegevoegd. Dit is de werkwijze doorheen de ganse codex, waarbij het de burger wordt mogelijk gemaakt om de volledige artikelen uit andere regelgeving waarnaar verwezen wordt op te zoeken.

Beleidsdoelstellingen

2 - Veilige stad
1SVG06 - De zonale veiligheidspartners maken maximaal gebruik van hun bevoegdheden om, samen met andere partners, de openbare orde te waarborgen en overlast te voorkomen, te verminderen of te bestrijden
2 - Veilige stad
1SHO02 - De zonale veiligheidspartners maken maximaal gebruik van hun bevoegdheden om, samen met andere partners, de openbare orde te waarborgen en overlast te voorkomen, verminderen of bestrijden

Besluit

De gemeenteraad keurt bij monde van de fractievoorzitters volgend besluit goed.
Stemden ja: N-VA, sp.a, Vlaams Belang, PVDA, CD&V, Open VLD en raadslid Khadija Chennouf. 
Stemden nee: Groen. 
De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de wijzigingen aan de code van politiereglementen goed.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.