Terug
Gepubliceerd op 30/06/2020

2020_GR_00372 - Omgevingsvergunning. Aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg - OMV_2020002638. District Deurne. Ten Nessestraat en Van Amstelstraat ZN - Goedkeuring

gemeenteraad
ma 29/06/2020 - 19:30 Bernarduscentrum
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Filip Dewinter, raadslid; Gerolf Annemans, raadslid; Jan Penris, raadslid; Nahima Lanjri, raadslid; André Gantman, raadslid; Anke Van dermeersch, raadslid; Güler Turan, raadslid; Wouter Vanbesien, raadslid; Peter Mertens, raadslid; Liesbeth Homans, raadslid; Mie Branders, raadslid; Joris Giebens, raadslid; Johan Klaps, raadslid; Caroline Bastiaens, raadslid; Danielle Meirsman, raadslid; Martine Vrints, raadslid; Koen Laenens, raadslid; Franky Loveniers, raadslid; Peggy Pooters, raadslid; Kevin Vereecken, raadslid; Ikrame Kastit, raadslid; Imade Annouri, raadslid; Yasmia Setta, raadslid; Karen Maes, raadslid; Kristel Somers, raadslid; Ilse van Dienderen, raadslid; Nordine Saidi Mazarou, raadslid; Mark Tijsmans, raadslid; Sevilay Altintas, raadslid; Omar Fathi, raadslid; Sanne Descamps, raadslid; Elisabeth van Doesburg, raadslid; Koenraad De Vylder, raadslid; Manuëla Van Werde, raadslid; Nathalie van Baren, raadslid; Patrick Van den Abbeele, raadslid; Hicham El Mzairh, raadslid; Khadija Chennouf, raadslid; Sam Van Rooy, raadslid; Sam Voeten, raadslid; Erica Caluwaerts, raadslid; Tatjana Scheck, raadslid; Wim Jochems, raadslid; Mohammad Nawabi, raadslid; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Mohamed Chebaa Amimou, raadslid; Serge Muyters, korpschef; Glenn Verspeet, korpschef ad interim

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter
2020_GR_00372 - Omgevingsvergunning. Aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg - OMV_2020002638. District Deurne. Ten Nessestraat en Van Amstelstraat ZN - Goedkeuring 2020_GR_00372 - Omgevingsvergunning. Aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg - OMV_2020002638. District Deurne. Ten Nessestraat en Van Amstelstraat ZN - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 31 van het Omgevingsvergunningsdecreet stelt dat als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft en de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, oordeelt dat de omgevingsvergunning kan worden verleend, de gemeenteraad een beslissing over de zaak van de wegen neemt voor de bevoegde overheid een beslissing neemt over de aanvraag.

Argumentatie

Adviezen met betrekking tot de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg 

Externe adviezen

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

Advies

brandweer/ risicobeheer/ preventie

27 februari 2020

30 maart 2020

Voorwaardelijk gunstig

lokale politie/ verkeerspolitie (LP/VK/SE)

27 februari 2020

16 maart 2020

Gunstig

Interne adviezen

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

autonoom gemeentebedrijf vastgoed en stadsprojecten Antwerpen

27 februari 2020

27 februari 2020

stadsbeheer/ vastgoed/ ontwikkeling/ bouwprojecten

27 februari 2020

27 februari 2020

stadsontwikkeling/ ontwerp en uitvoering/ ontwerpers

27 februari 2020

14 april 2020

Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen met betrekking tot de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg 

Algemene bouwverordeningen
Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening wegen voor voetgangersverkeer)
De algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer is niet van toepassing. De weg wordt immers aangelegd als woonerf. Daardoor mogen de voetgangers de ganse breedte van de openbare weg gebruiken. De snelheid van voertuigen is beperkt tot 20 km per uur. 

Toetsing aan de doelstellingen en principes van het gemeentewegendecreet 

In de buurt Kronenburg in Deurne-Noord wordt de ‘Groene Sproet’ ingericht, een groen plein dat zich bevindt op het voormalige terrein van een houthandelaar, tussen de Ten Nessestraat 31 en de Van Cortbeemdelei 56. Het omvat een publiek en een semi-publiek gedeelte:

  • op de hoek van de Van Amstelstraat en de Ten Nessestraat wordt een groene, publieke ruimte met speel- en zitgelegenheid ingericht;
  • in het binnengebied van het bouwblok wordt een semi-publieke ruimte ingericht die kan gebruikt worden door verenigingen, scholen en bewoners in functie van buurtactiviteiten.

De oppervlakte van de volledige ‘Groene Sproet’ bedraagt ongeveer 2.200 m². Het semi-publieke deel neemt ongeveer 600m² in beslag. De overige oppervlakte van 1.575m² omvat het publieke deel. 

De aanleg van het plein maakt dat de Ten Nessestraat en de Van Amstelstraat ter hoogte van het plein zullen worden heraangelegd. Het plein zal een deel van de Ten Nessestraat innemen. De Ten Nessestraat wordt daarom doodlopend en dubbelrichting gemaakt en er verdwijnen 4 parkeerplaatsen. Het deel aansluitend bij de ‘Groene Sproet’ wordt ingericht als woonerf met grijze betonstraatstenen. Er is op het woonerf ruimte voorzien voor de wagens om te keren. De Van Amstelstraat krijgt een nieuw voetpad in grijze betonstraatstenen met meer groen ter hoogte van het kruispunt met de Ten Nessestraat. Er worden diverse groenaanplantingen voorzien waaronder 7 nieuwe bomen en inheemse heesters. 

Op het plein wordt een glooiing van 50cm diep voorzien. Dit is een extra speelaanleiding, maar dient ook om het water van het terrein, woonerf en voetpad op te vangen en vertraagd in de grond te laten infiltreren.

De aanvraag bevat een rooilijnplan ‘BA_plein_Rooilijnplan’ voor het wijzigen van een gemeenteweg (Ten Nessestraat en Van Amstelstraat). De aanvrager wenst de rooilijn te verleggen en het plein, dat publiek zal worden gebruikt en door de stad zal worden beheerd, bij het openbaar domein te betrekken. De percelen die in het openbaar domein zullen worden opgenomen, zijn eigendom van stad Antwerpen. 

Het rooilijnplan bevat geen berekening van de eventuele waardevermindering of waardevermeerdering van de gronden ten gevolge van de wijziging van de gemeenteweg overeenkomstig artikel 28 van het gemeentewegendecreet. 

Het plein zal ademruimte geven aan een dichtbebouwd gebied. De aanleg van het plein draagt bij tot de versterking van de publieke ruimte in de wijk en voorziet een uitbreiding van de publieke ruimte in een buurt waar hiervan een groot tekort is. Het plein heeft een hoge zichtbaarheid door de breedte aan de Ten Nessestraat en Van Amstelstraat en gezien het zich op een hoek situeert, zal deze groene zone in de wijk opvallen en bijdragen aan de herwaardering van de wijk. De aanleg van een woonerf rondom het plein komt de verkeersveiligheid ten goede. 4 parkeerplaatsen verdwijnen door de realisatie van het plein. Er werd echter gekozen om de kwaliteit van het nieuwe buurtpark voorop te stellen. Bovendien zal een parkeerpocket met 32 parkeerplaatsen gerealiseerd worden naast de Gabriël Theunisbrug. De aanleg hiervan is gepland in 2021.

Fasering

Procedurestap

Datum

Indiening aanvraag

29 januari 2020

Volledig en ontvankelijk

27 februari 2020

Start 1e openbaar onderzoek

6 maart 2020

Einde 1e openbaar onderzoek

4 april 2020

Start laatste openbaar onderzoek

27 mei 2020

Einde laatste openbaar onderzoek

5 juni 2020

Gemeenteraad voor wegenwerken

29 juni 2020

Uiterste beslissingsdatum

9 oktober 2020

Verslag GOA

15 mei 2020

naam GOA

Katrijn Apostel

Juridische grond

Het Omgevingsvergunningsdecreet van 25 april 2014, meermaals gewijzigd, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Onderzoek

De aanvraag werd onderworpen aan 3 openbare onderzoeken. 

Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten 

Startdatum

Einddatum

Schriftelijke bezwaar-schriften

Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften

Petitie-lijsten

Digitale bezwaar-schriften

6 maart 2020

4 april 2020

6

0

1

0

15 mei 2020

25 mei 2020

1

0

0

0

27 mei 2020

5 juni 2020

0

0

0

0

Bespreking van de bezwaren met betrekking tot de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg

Bezwaren uit vorige openbare onderzoeken over de aanvraag, die nog relevant zijn, worden hier ook besproken. Er werden acht bezwaarschriften ingediend. 4 bezwaren handelen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg. De andere bezwaren worden hier niet behandeld. 

1. Woonerf ter hoogte van de Ten Nessestraat: het bezwaar dat de Ten Nessestraat wordt afgesloten en ingerichten als een woonerf, wat de verkeerssituatie nodeloos ingewikkeld zal maken;
Beoordeling: De impact van de verkeersfilter in de Ten Nessestraat op de verkeersstromen is zeer beperkt. Daarnaast is er een omrijfactor voor de bewoners die met de auto in en uit de straat willen rijden, maar ook die is beperkt aangezien het om een korte straat gaat. De omrijfactor gaat over ca. 500 meter in een woonwijk waar geen congestie is.
Het bezwaar is ongegrond.

2. Verdwijnen van parkeerplaatsen: het bezwaar dat er parkeerplaatsen verdwijnen in een buurt met parkeerproblematiek;
Beoordeling: Er verdwijnen 4 parkeerplaatsen ter hoogte van de Ten Nessestraat 26 tot 32. De parkeerdruk in de Kronenburgwijk is hoog. Tegelijk is er ook een gebrek aan kwalitatieve publieke ruimte. Dit project biedt voornamelijk een antwoord op dit tweede tekort. Meer kwalitatieve, publieke ruimte in de vorm van een nieuw buurtpark zorgt voor een aangenamere woonwijk wat de levendigheid en veiligheid van de buurt ten goede komt. Vanuit ruimtelijk oogpunt wordt geoordeeld dat de vermindering van 4 parkeerplaatsen een beperkt verlies is ten opzichte van de kwaliteitswinst die door het parkje wordt gerealiseerd. Daarenboven dient te worden opgemerkt dat er in de nabijheid, naast de Gabriël Theunisbrug, een parkeerpocket van 32 parkeerplaatsen wordt voorzien. De aanleg hiervan is gepland in 2021.
Het bezwaar is ongegrond.

3. Samenspraak: het bezwaar dat de groene sproet tot stand gekomen zou zijn in samenspraak met de buurtbewoners. Het merendeel van de buurtbewoners was initieel akkoord met het project zoals voorgesteld in 2018. Nadien werden de plannen gewijzigd. Ondanks protest van de buurt op de gewijzigde plannen, werden de opmerkingen niet meer verwerkt;
Beoordeling: In de zomer van 2018 konden bewoners opmerkingen geven op het eerste plan. Op basis van die inspraak en de ambities van het beleid werd een definitief ontwerp opgemaakt. De ambitie van het beleid is om zo veel mogelijk groen en publieke ruimte te creëren in de dichtbevolkte Kronenburgwijk, en dit op een veilige manier. Volgende argumenten overtuigden het beleid om het plan aan te passen en ook na overleg met de omwonenden bij dit standpunt te blijven:

  • zonder inname van een deel van de Ten Nessestraat bedraagt de oppervlakte van de publieke groene sproet 1.250m². Met uitbreiding vergroot deze oppervlakte met 325m² oftewel +26%, wat een totale oppervlakte van 1.575m²oplevert. Hierdoor wordt de groene ruimte groter en kwalitatiever om te verblijven;
  • de ‘Groene Sproet wordt een plek van betekenis voor de buurt. Ze treedt uit het bouwblok en betrekt de straat veel meer bij de ruimte;
  • de voorgevels aan de overzijde in de Ten Nessestraat komen mee aan het plein te liggen. Dit zorgt voor meer levendigheid op het plein;
  • daarnaast is er een tweede reden vanuit een mobiliteit- en veiligheidsoogpunt;
  • het doorgaande verkeer verdwijnt waardoor de onmiddellijke omgeving autoluwer wordt, wat de veiligheid verbetert.

Het bezwaar is ongegrond.

4. Overlast: de bezwaren dat het project overlast zal bezorgen voor de hele buurt (hangjongeren, speelstraat, gebruik als hondenwei, drugs dealen);
Beoordeling: Het openbaar deel van het plein is volledig zichtbaar vanop de straat. Hierdoor zijn er geen verborgen hoeken en kanten. De bezwaren omtrent de overlast betreffen niet aantoonbare, subjectieve elementen die niet van stedenbouwkundige aard zijn en die bijgevolg niet meegenomen kunnen worden bij de stedenbouwkundige beoordeling van het project. Er is niet noodzakelijk een causaal verband tussen voorliggend project en de te verwachten overlast zoals omschreven in de bezwaarschriften.
De bezwaren zijn ongegrond.

Aanleiding en context

Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet. 

Projectnummer:

OMV_2020002638

Gegevens van de aanvrager:

stad Antwerpen (stadsontwikkeling) met als adres Grote Markt 1 te 2000 Antwerpen

Ligging van het project:

Ten Nessestraat ZN, Van Amstelstraat ZN te 2100 Deurne (Antwerpen)

Kadastrale gegevens:

afdeling 27 sectie A nrs. 0, 11C8, 11X8, 16P16, 16E18, 16N14 en 16G16

Vergunningsplichten:

Stedenbouwkundige handelingen

Voorwerp van de aanvraag:

aanleggen van een buurtpark en woonerf

Omschrijving stedenbouwkundige handelingen 

Relevante voorgeschiedenis

  • 15 juni 2018: vergunning (2018584) voor het slopen van twee appartementen en een magazijn.

Vergunde/vergund geachte toestand

  • braakliggend terrein.

Huidige toestand

  • braakliggend terrein.

Gewenste toestand

  • groen en publiek speelplein op de hoek van de Ten Nessestraat en de Van Amstelstraat:
    • zone A: groene publieke ruimte met speel- en zitgelegenheid;
    • zone B: semi-publieke ruimte afgesloten van zone A met een schuifpoort.

Inhoud van de aanvraag

  • inrichten van een buurtpark;
  • inrichten van het noordelijke deel van de Ten Nessestraat als woonerf.

Besluit

De gemeenteraad keurt bij monde van de fractievoorzitters volgend besluit goed.
Stemden ja: N-VA, Groen, sp.a, PVDA, CD&V, Open VLD en raadslid Khadija Chennouf. 
Stemden nee: Vlaams Belang. 
De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van het volledig aanvraagdossier en de bijhorende plannen voor wat betreft de 'aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg'.

Artikel 2

De gemeenteraad beslist de bezwaren over de 'aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg' te verwerpen.

Artikel 3

De gemeenteraad beslist zijn goedkeuring te hechten aan de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg en aan de nieuwe rooilijn zoals voorgesteld op het bijgevoegd plan 'BA_plein_Rooilijnplan' en dit onder volgende voorwaarde:

  • de bijgevoegde brandvoorzorgsmaatregelen zijn op het moment van 1e ingebruikname/exploitatie strikt na te leven.

Artikel 4

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Bijlagen