Terug
Gepubliceerd op 30/06/2020

2020_GR_00418 - Duurzame stad. Vergroening kinderopvang . Projectenfonds vergroening voorschoolse kinderopvang - Verankering proefproject in projectenfonds - Goedkeuring

gemeenteraad
ma 29/06/2020 - 19:30 Bernarduscentrum
Opgeheven
Dit besluit werd opgeheven

Deze beslissing werd opgeheven met het gemeenteraadsbesluit van 19 december 2022 (jaarnummer 715) met ingang van 1 januari 2023.

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Filip Dewinter, raadslid; Gerolf Annemans, raadslid; Nahima Lanjri, raadslid; André Gantman, raadslid; Anke Van dermeersch, raadslid; Güler Turan, raadslid; Wouter Vanbesien, raadslid; Peter Mertens, raadslid; Liesbeth Homans, raadslid; Mie Branders, raadslid; Joris Giebens, raadslid; Johan Klaps, raadslid; Caroline Bastiaens, raadslid; Danielle Meirsman, raadslid; Martine Vrints, raadslid; Koen Laenens, raadslid; Franky Loveniers, raadslid; Peggy Pooters, raadslid; Kevin Vereecken, raadslid; Ikrame Kastit, raadslid; Imade Annouri, raadslid; Yasmia Setta, raadslid; Karen Maes, raadslid; Kristel Somers, raadslid; Ilse van Dienderen, raadslid; Nordine Saidi Mazarou, raadslid; Mark Tijsmans, raadslid; Sevilay Altintas, raadslid; Omar Fathi, raadslid; Sanne Descamps, raadslid; Elisabeth van Doesburg, raadslid; Koenraad De Vylder, raadslid; Manuëla Van Werde, raadslid; Nathalie van Baren, raadslid; Patrick Van den Abbeele, raadslid; Hicham El Mzairh, raadslid; Khadija Chennouf, raadslid; Sam Van Rooy, raadslid; Sam Voeten, raadslid; Erica Caluwaerts, raadslid; Tatjana Scheck, raadslid; Wim Jochems, raadslid; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Jan Penris, raadslid; Mohamed Chebaa Amimou, raadslid; Mohammad Nawabi, raadslid

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter
2020_GR_00418 - Duurzame stad. Vergroening kinderopvang . Projectenfonds vergroening voorschoolse kinderopvang - Verankering proefproject in projectenfonds - Goedkeuring 2020_GR_00418 - Duurzame stad. Vergroening kinderopvang . Projectenfonds vergroening voorschoolse kinderopvang - Verankering proefproject in projectenfonds - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Aanleiding en context

De stad Antwerpen wil kinderdagverblijven ondersteunen om hun buitenruimte avontuurlijk te vergroenen en beter te benutten. Hoe sneller iemand een band met de natuur maakt, hoe gemakkelijker dat gebeurt en hoe groter de voordelen op vlak van natuur- en milieubewustzijn. Speelnatuur heeft ook grote voordelen op vlak van de mentale, fysieke en socio-emotionele ontwikkeling van baby's en peuters. Daarnaast is er ook in de kinderopvang een groot potentieel om te ontharden en de stad klimaatrobuust te maken.

Daarom besliste de stad Antwerpen in 2017 om een aanbod uitwerken voor de voorschoolse kinderopvang onder de vorm van een proefproject met vier locaties. Op 27 maart 2017 (jaarnummer 157) keurde de gemeenteraad het proefproject en bijhorende subsidiereglement goed. Na het succes van dit proefproject en de blijvende vraag van andere kinderdagverblijven, keurde de gemeenteraad op 28 mei 2018 (jaarnummer 351) de verlening van het proefproject goed met de selectie van vier nieuwe deelnemers en de opstart van een Lerend Netwerk Groene Voetjes voor de niet-geselecteerde kandidaten. Op 27 maart 2020 (jaarnummer 2986) besliste de stad Antwerpen om het proefproject te verankeren in de algemene werking van het EcoHuis met een jaarlijks Lerend Netwerk Groene Voetjes in de kinderopvang en een projectenfonds Groene Voetjes (vergroening voorschoolse kinderopvang). Ze gaf daarvoor de opdracht om het toelagereglement voor de proefprojecten te herwerken tot een algemeen toelagereglement rond de vergroening van Antwerpse kinderdagverblijven.

Argumentatie

Het Lerend Netwerk Groene Voetjes bleek zowel volgens de deelnemers als de organisatoren een uitstekende manier te zijn om geïnteresseerde kinderdagverblijven te begeleiden in het vormgeven van de succesfactoren van natuurlijk buiten spelen. Daarom wil de stad Antwerpen dit Lerend Netwerk Groene Voetjes jaarlijks blijven organiseren, met een jaarlijks programma met enkele vormingssessies.

Daarnaast wil de stad Antwerpen een projectenfonds Groene Voetjes opzetten om geïnteresseerde kinderdagverblijven ook financieel te ondersteunen bij de omvorming van hun buitenruimte. Deze financiële ondersteuning blijkt zowel uit het proefproject als het Lerend Netwerk Groene Voetjes een belangrijke factor bij de realisatie van een avontuurlijke en natuurlijke buitenruimte.
De oproep van dit projectenfonds wordt elk jaar gelanceerd na de uitvoering van de vormingssessies van het Lerend Netwerk. Op die manier krijgen kandidaten de kans om hun plannen met begeleiding vorm te geven alvorens een aanvraag in te dienen bij het projectenfonds. 

Via dit projectenfonds kunnen jaarlijks tot zeven kinderdagverblijven een eenmalige toelage tussen 1.500,00 euro en 7.500,00 euro ontvangen voor het klimaatrobuust en speels vergroenen van hun buitenruimte. In de aanvraag wordt gepolst naar motivatie en draagvlak, de visie, het projectidee en de noodzaak en potentieel tot verbetering in het opgestelde tijdspad.

Op basis van een evaluatie met de deelnemers van het proefproject en de klankbordgroep zijn dit de voornaamste wijzigingen aan het reglement:

  • de individuele begeleiding van de geselecteerde kandidaten wordt vervangen door de mogelijkheid tot deelname aan een Lerend Netwerk Groene Voetjes, die goedkeuring van de toelage voorafgaat. Dit Lerend Netwerk heeft de voordelen dat het openstaat voor alle geïnteresseerden en dus niet enkel de geselecteerde kandidaten, dat hiermee op voorhand naar de motivatie en plannen van de kandidaten kan gepeild worden en dat kandidaten ideeën en tips kunnen uitwisselen met gelijkgezinden;
  • er wordt meer nadruk gelegd op het klimaatrobuuste aspect van de aanleg. Kandidaten worden aangemoedigd om verharding zoveel mogelijk te vervangen door een alternatief;
  • het maximumbedrag van de toelage wordt verhoogd van 5.500,00 euro naar 7.500,00 euro. Zo krijgen kandidaten met een verharde buitenruimte meer financiële draagkracht om hun buitenruimte te ontharden en te vervangen door een klimaatrobuust en natuurlijk alternatief.

De indiendatum van het projectenfonds Groene Voetjes wordt wegens de coronamaatregelen in 2020 verlengd. Wegens uitstel van het Lerend Netwerk Groene Voetjes naar het najaar kunnen kandidaten indienen tot 31 december 2020. In de daaropvolgende jaren vindt het Lerend Netwerk Groene Voetjes plaats tussen april en juni en kunnen kandidaten een aanvraag bij het projectenfonds indienen tot 1 oktober.

Juridische grond

De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen en het reglement op de toelagen (gemeenteraadsbesluit van 18 december 2006, jaarnummer 2730) zijn van toepassing.

Regelgeving: bevoegdheid

Reglementen worden goedgekeurd door de gemeenteraad krachtens artikelen 40 §3 en 41, lid 2, 23° van het Decreet lokaal bestuur.

Algemene financiële opmerkingen

Voor het projectenfonds vergroening voorschoolse kinderopvang werd er budget voorzien op 2LMS020301A00000 – 5152500000 – 6496800 – SUB_NR – 2000.  Dit budget zal aangewend worden voor het uitkeren van toelagen aan geselecteerde kandidaten. 

Beleidsdoelstellingen

2 - Leefbare en mobiele stad
2LMS02 - Leefmilieu
2LMS0202 - Antwerpen wordt een klimaatrobuuste stad
2LMS020201 - Uitvoering klimaatplan adaptatie
2 - Leefbare en mobiele stad
2LMS02 - Leefmilieu
2LMS0203 - Antwerpen wordt een natuur- en milieubewuste stad
2LMS020301 - Omgevingskwaliteit/ Beheer publiekswerking/ Stadslab 2050

Besluit

De gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.
De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt het reglement voor het projectenfonds vergroening voorschoolse kinderopvang goed. Het reglement treedt in werking op 1 september 2020.

Artikel 2

De gemeenteraad neemt kennis van de gecoördineerde versie van het reglement toelage projectenfonds vergroening voorschoolse kinderopvang.

Artikel 3

De gemeenteraad keurt goed dat wegens de coronamaatregelen de indiendatum voor het projectenfonds vergroening voorschoolse kinderopvang voor het jaar 2020 wordt verplaatst naar 31 december 2020.

Artikel 4

De gemeenteraad geeft de bevoegdheid aan het college om bij zich algemeen voordoende onvoorzienbare omstandigheden de data van het Lerend Netwerk Groene Voetjes en de indiendatum van het projectenfonds vergroening voorschoolse kinderopvang aan te passen. 

Artikel 5

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Bijlagen