Terug
Gepubliceerd op 30/06/2020

2020_GR_00425 - Stedelijk patrimonium. IVA KOP. Jan Frans Van de Gaerstraat 56, 2020 Antwerpen - Kinderdagverblijf “Kadee''. Nieuwbouw. Projectdefinitie en projectbudget - Goedkeuring

gemeenteraad
ma 29/06/2020 - 19:30 Bernarduscentrum
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Filip Dewinter, raadslid; Gerolf Annemans, raadslid; Jan Penris, raadslid; Nahima Lanjri, raadslid; André Gantman, raadslid; Anke Van dermeersch, raadslid; Güler Turan, raadslid; Wouter Vanbesien, raadslid; Peter Mertens, raadslid; Liesbeth Homans, raadslid; Mie Branders, raadslid; Joris Giebens, raadslid; Johan Klaps, raadslid; Caroline Bastiaens, raadslid; Danielle Meirsman, raadslid; Martine Vrints, raadslid; Koen Laenens, raadslid; Franky Loveniers, raadslid; Peggy Pooters, raadslid; Kevin Vereecken, raadslid; Ikrame Kastit, raadslid; Imade Annouri, raadslid; Yasmia Setta, raadslid; Karen Maes, raadslid; Kristel Somers, raadslid; Ilse van Dienderen, raadslid; Nordine Saidi Mazarou, raadslid; Mark Tijsmans, raadslid; Sevilay Altintas, raadslid; Omar Fathi, raadslid; Sanne Descamps, raadslid; Elisabeth van Doesburg, raadslid; Koenraad De Vylder, raadslid; Manuëla Van Werde, raadslid; Nathalie van Baren, raadslid; Patrick Van den Abbeele, raadslid; Hicham El Mzairh, raadslid; Khadija Chennouf, raadslid; Sam Van Rooy, raadslid; Sam Voeten, raadslid; Erica Caluwaerts, raadslid; Tatjana Scheck, raadslid; Wim Jochems, raadslid; Mohammad Nawabi, raadslid; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Mohamed Chebaa Amimou, raadslid; Serge Muyters, korpschef; Glenn Verspeet, korpschef ad interim

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter
2020_GR_00425 - Stedelijk patrimonium. IVA KOP. Jan Frans Van de Gaerstraat 56, 2020 Antwerpen - Kinderdagverblijf “Kadee''. Nieuwbouw. Projectdefinitie en projectbudget - Goedkeuring 2020_GR_00425 - Stedelijk patrimonium. IVA KOP. Jan Frans Van de Gaerstraat 56, 2020 Antwerpen - Kinderdagverblijf “Kadee''. Nieuwbouw. Projectdefinitie en projectbudget - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Algemene financiële opmerkingen

Het totale investeringsbudget voor het project wordt geraamd op 6.276.581,65 euro, inclusief btw, erelonen, voorstudies, buitenaanleg en 10% onvoorziene omstandigheden.

Het nodige budget voor deze werken is voorzien. De kredietspreiding moet herverdeeld worden bij de tweede aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025.

De projectkosten van 6.276.581,65 euro inclusief btw zullen verrekend worden op: mits goedkeuring eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan door college en gemeenteraad.

Boekingsadres Bedrag
Budgetplaats: 5322000000_VG_Bouw
Budgetpositie: 221
Functiegebied: 2HMS020201P08996
Subsidie: SUB_NR 
Begrotingsprogramma: 2SA040945
Budgetperiode: 2000
40.000,00 euro, inclusief btw
Budgetplaats: 5322000000_VG_Bouw
Budgetpositie: 221
Functiegebied: 2HMS020201P08996 
Subsidie: SUB_NR
Begrotingsprogramma: 2SA040945
Budgetperiode: 2100
250.000,00 euro, inclusief btw
Budgetplaats: 5322000000_VG_Bouw
Budgetpositie: 221
Functiegebied: 2HMS020201P08996 
Subsidie: SUB_NR
Begrotingsprogramma: 2SA040945
Budgetperiode: 2200
2.000.000,00 euro, inclusief btw
Budgetplaats: 5322000000_VG_Bouw
Budgetpositie: 221
Functiegebied: 2HMS020201P08996 
Subsidie: SUB_NR
Begrotingsprogramma: 2SA040945
Budgetperiode: 2300
3.986.581,65 euro, inclusief btw

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 56 §3, 4° van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat het college bevoegd is voor het voeren van de plaatsingsprocedure, de gunning en de uitvoering van overheidsopdrachten.

Op 25 november 2019 (jaarnummer 652) keurde de gemeenteraad de beheersovereenkomst 2019-2024 tussen de stad Antwerpen en AG VESPA goed. Specifiek met betrekking tot realisatie van bouw- en onderhoudsprojecten van het stedelijk patrimonium zijn onder andere volgende artikels van toepassing:

  • in artikel 6 §3 wordt de opdracht aan AG VESPA voor het patrimoniumbeheer van het stedelijk patrimonium omschreven;
  • in artikel 7, Lastgeving stedelijk patrimonium, verleent de stad een volmacht aan AG VESPA om in de realisatie van bouw-, onderhouds- en publieke domein projecten alle daden van beschikking en beheer te stellen in eigen naam en voor rekening van de stad voor wat betreft het stedelijk patrimonium. Onder deze lastgeving valt expliciet ook de bevoegdheid tot het nemen van alle beslissingen in het kader van overheidsopdrachten met betrekking tot het stedelijk patrimonium;
  • in artikel 11 §2 staat dat in uitvoering van de beheersovereenkomst, de stad alle kosten die AG VESPA opneemt, ten laste neemt.

Aanleiding en context

De stad heeft het perceel van 3.653 m² in eigendom aan de Jan Frans Van de Gaerstraat, kadastraal bekend als Afdeling 9, sectie I, perceel 2517R3. Het bestaande gebouw wordt gebruikt als stedelijke kinderdagverlijf “Kadee”, maar voldoet niet meer aan de huidige normen. De staat van het pand vraagt om groot onderhoud.

Aan de hand van een eerdere haalbaarheidsstudie voor de site werd met het collegebesluit van 14 juli 2017 (jaarnummer 6401) een nieuwbouwscenario weerhouden als beste scenario voor het kinderdagverblijf.
Het nieuwbouwscenario op het perceel omvat een basisprogramma bestaande uit een kinderdagverblijf van 144 kindplaatsen en een Huis van het Kind. Gezien de grootte van de site werd eveneens de opdracht gegeven om een aanvullend programma te onderzoeken. Volgende functies werden goedgekeurd voor dit extra programma: ontmoetingsvoorziening voor buurt en spel, onderwijs en wijkgerichte dienstverlening. 

Op 25 november 2019 (jaarnummer 652) keurde de gemeenteraad de beheersovereenkomst 2019-2024 tussen de stad en het autonoom gemeentebedrijf voor Vastgoed en Stadsprojecten Antwerpen (AG VESPA) goed. 
Hierin werden afspraken gemaakt over de opdracht door de stad Antwerpen aan AG VESPA voor het beheer van het stedelijk patrimonium, onder meer de realisatie van bouw- en onderhoudsprojecten. De beleidsbeslissing tot het realiseren van deze bouw- en onderhoudsprojecten ligt bij de stad Antwerpen.

Argumentatie

Programma onderzoek

Basisprogramma

Wegens de slechte staat van het bestaande gebouw van het kinderdagverblijf dringt zich een snelle voortgang van het project op. Vanuit IVA KOP is er eveneens al een investeringsbedrag vrij sinds de vorige legislatuur voor de bouw van het nieuwe kinderdagverblijf. 

In augustus 2019 besliste de bedrijfseenheid Sociale Dienstverlening dat het Huis van het Kind, omwille van besparingen in de meerjarenbegroting, geen prioriteit meer krijgt. Als gevolg werd het Huis van het kind niet meer mee opgenomen in het basisprogramma. Het basisprogramma beperkte zich daardoor enkel tot het kinderdagverblijf. 

Extra programma

Een tijdige realisatie van het kinderdagverblijf binnen deze legislatuur was een belangrijke voorwaarde voor het onderzoek naar een aanvullend programma. De voorgestelde stedelijke diensten werden op tijd bevraagd maar er werd geen match gevonden. 

Omwille van de beperkte beschikbare oppervlakte en de aanwezigheid van talrijke lagere en middelbare  scholen in de nabije omgeving werd samen met de dienst Onderwijs geconcludeerd dat een onderwijsprogramma niet in aanmerking kwam voor deze site. 

Ook voor het voorgestelde programma van een ontmoetingsvoorziening voor buurt en spel of wijkgerichte dienstverlening werden binnen de zone Kiel de nodige stadsdiensten bevraagd. Hieruit zijn geen functies gevolgd die compatibel bleken te zijn met het kinderdagverblijf en over een investeringsbudget beschikten.  

Masterplan Kielparkrand

In oktober 2019 werd het team Stadsbouwmeester betrokken in het project en werd er een ruimtelijk masterplan opgemaakt voor de grotere context van het perceel die aan de projectdefinitie wordt toegevoegd. 

Tijdelijke huisvesting

Het onderzoek naar een geschikte tijdelijke huisvesting maakte deel uit van dit project. Het kinderdagverblijf moet tijdens de bouwwerken operationeel kunnen blijven zodat er geen tekort aan kindplaatsen kan ontstaan tijdens de bouwperiode. Er is zowel gezocht naar een geschikte externe locatie als naar een slimme fasering van het bouwproject om de bestaande infrastructuur maximaal te behouden. In de nabije omgeving zijn er geen beschikbare stadsgronden die kunnen dienen als tijdelijke huisvesting. Ook de panden op de huurmarkt binnen deze zone zijn enorm duur, omdat er naast de huurprijs ook rekening gehouden moet worden met de nodige renovatiekosten om te voldoen aan de wettelijke eisen voor de zorginfrastructuur. Bovendien is het huren van een externe locatie geen duurzame investering.

Daarom werd geopteerd voor een gefaseerde sloop van de bestaande infrastructuur, zodat een beperkt aantal kindplaatsen toch gegarandeerd kan blijven. De sloop zal zo georganiseerd worden dat er nog steeds zes leefgroepen in gebruik kunnen blijven gedurende het bouwproces. In de eerste fase zal de zuidvleugel van het bestaande gebouw afgebroken worden. Deze zone bestaat uit drie leefgroepen en biedt voldoende ruimte om de nieuwbouw te realiseren. Pas na de verhuis van het bestaande kinderdagverblijf naar de nieuwbouw zal het overige gedeelte gesloopt en heraangelegd worden conform de ruimtelijke randvoorwaarden van de stadsbouwmeester. 

Gelijkvloers programma

In functie van een optimale operationele werking legt IVA KOP op om zoveel mogelijk leefgroepen op het gelijkvloers te voorzien. De voorziene nieuwbouwzone is echter beperkt doordat het grootste deel van het gebouw behouden moet blijven tijdens het bouwproces. Na een grondig ruimtelijk onderzoek werd, in samenspraak met de stadsbouwmeester, een ruimtelijke variant voorgesteld met zes leefgroepen en een keuken op het gelijkvloers. De overige drie leefgroepen van het programma worden voorzien op de verdieping. Het programma wordt zo ook vastgelegd in de opgemaakte projectdefinitie.

Het totale investeringsbudget voor het project wordt geraamd op 6.276.581,65 euro, inclusief btw, erelonen, voorstudies, buitenaanleg en 10% onvoorziene omstandigheden.

AG VESPA voert de realisatie uit van het project als gedelegeerd bouwheer. Met dit besluit wordt aan AG VESPA het mandaat gegeven om op te treden als gedelegeerd bouwheer voor dit project.

Juridische grond

Artikel 30, §1 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten bepaalt met betrekking tot in-housetoezicht volgende voorwaarden:
1° de aanbestedende overheid oefent op die rechtspersoon toezicht uit zoals op haar eigen diensten;
2° meer dan 80% van de activiteiten van de gecontroleerde rechtspersoon behelst de uitvoering van taken die hem zijn toegewezen door de controlerende aanbestedende overheid of door andere, door diezelfde aanbestedende overheid gecontroleerde rechtspersonen; en
3° er is geen directe participatie van privékapitaal in de gecontroleerde rechtspersoon, met uitzondering van geen controle of blokkerende macht opleverende vormen van participatie van privékapitaal, vereist krachtens de nationale wetgeving, in overeenstemming met de verdragen, die geen beslissende invloed uitoefenen op de gecontroleerde rechtspersoon”.

Beleidsdoelstellingen

4 - Harmonieuze stad
2HMS02 - Kinderopvang
2HMS0202 - Stedelijke kinderopvang
2HMS020201 - Kwalitatief, efficiënt en modern opvangaanbod
2HMS020201P08996 - KO Kadee nieuwbouw

Besluit

De gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.
De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt goed dat AG Vespa, Paradeplein 25, 2018 Antwerpen, met als ondernemingsnummer BE02.6740.2076, een nieuwbouwdossier opstart voor het kinderdagverblijf "Kadee" gelegen Jan Frans Van de Gaerstraat 56, 2020 Antwerpen.

Artikel 2

De gemeenteraad keurt de projectdefinitie goed voor de nieuwbouw van het kinderdagverblijf “Kadee” gelegen Jan Frans Van De Gaerstraat 56 voor een totaal investeringsbudget van 6.276.581,65 euro, inclusief btw, erelonen, voorstudies, buitenaanleg en 10% onvoorziene omstandigheden.

Artikel 3

De gemeenteraad beslist de vastlegging van het investeringsbudget voor het jaar 2020 goed te keuren op naam van AG Vespa, Paradeplein 25, 2018 Antwerpen, met ondernemingsnkummer BE02.6740.2076, voor een bedrag van 33.057,85 euro + 6.942,15 euro (21% btw) = 40.000,00 euro, voor de realisatie van het project Nieuwbouw kinderdagverblijf “kadee”  in de Jan Frans Van de Gaerstraat 56, 2020 Antwerpen.  

Artikel 4

De gemeenteraad keurt, in overeenstemming met de beheersovereenkomst, de opdracht aan AG Vespa, Paradeplein 25, 2018 Antwerpen, met ondernemingsnkummer BE02.6740.2076, voor de realisatie van het project Nieuwbouw kinderdagverblijf “Kadee” in de Jan Frans Van de Gaerstraat 56, 2020 Antwerpen goed. 

Artikel 5

De financieel directeur verleent zijn visum en regelt de financiële aspecten als volgt:

Omschrijving Bedrag Boekingsadres Bestelbon

P08996 - Nieuwbouw- kinderdagverblijf "Kadee"
Jan Frans Van de Gaerstraat 56
2020 Antwerpen

AG VESPA
Paradeplein 25
2018 Antwerpen

Ondernemingsnummer: BE02.6740.2076
IBAN: BE37.0910.1270.6928

 

40.000,00 euro, inclusief btw
budgetplaats: 5322000000_VG_Bouw
budgetpositie: 221
functiegebied: 2HMS020201P08996
subsidie: SUB_NR 
fonds: Intern
begrotingsprogramma: 2SA040945 
budgetperiode: 2000
4005403375

Bijlagen

  • Bijlage 1 KDV_KADEE_modelovereenkomst_architectuuropdracht.pdf
  • Bijlage 2 Kadee_WP_ereloontabel.xls
  • Bijlage 5 gefaseerd sloopplan.pdf
  • bijlage 8 GRO Overzichtsfile Kadee.xlsx
  • bijlage 9 Toepassingsmatrix binnenklimaateisen Kadee.xlsx
  • KDV_KADEE_Projectdefinitie_20200518.pdf
  • KDV_KADEE_Raming_20200518.pdf
  • bijlage 6 Masterplan en RdvwdenKadee.pdf
  • bijlage 7 ontwerpprincipes duurzaamheid.pdf