Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:
1. de gemeentelijke projecten;
2. andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.
Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
Projectnummer: | OMV_2020046356 |
Gegevens van de aanvrager: | BVBA ATRIUM met als contactadres Britselei 64 bus 601 te 2000 Antwerpen en ATRIUM namens de heer Dirk Coen met als adres Britselei 64 bus 601 te 2000 Antwerpen |
Ligging van het project: | IJzerenwaag 6-8-10-12 te 2000 Antwerpen |
Kadastrale gegevens: | afdeling 4 sectie D nrs. 829C en 830B |
Vergunningsplichten: | Stedenbouwkundige handelingen, Kleinhandelsactiviteiten |
Voorwerp van de aanvraag: | het regulariseren en verbouwen van een handelspand |
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Relevante voorgeschiedenis
- 27/11/2009: vergunning (20094730) voor het vernieuwen van een gevelpui;
- 01/06/2011: vergunning ( 20111836) voor het verbouwen en uitbreiden van een appartementencomplex met commercieel gelijkvloers.
Vergunde toestand/Geacht vergunde toestand
- Ijzerenwaag 10-12: besloten meergezinswoningen van 3 bouwlagen en 7 traveeën onder 2 afzonderlijke zadeldaken;
- Ijzerenwaag 6-8: besloten meergezinswoning van 3 bouwlagen en 3 traveeën onder een pseudo-zadeldak.
Huidige toestand
- de twee aparte handelsfuncties op de gelijkvloerse verdieping werden samengevoegd.
Gewenste toestand
- regulariseren van het samenvoegen van twee handelsfuncties met samen een netto vloeroppervlakte van circa 516m²;
- wijzigen van de gevelpui: de inkom wordt verplaatst;
- de verdiepingen vormen geen onderdeel van de aanvraag.
Inhoud van de aanvraag
- wijzigen van de voorgevel;
- intern samenvoegen van twee winkels.
Omschrijving kleinhandelsactiviteiten
Relevante voorgeschiedenis
Deze omgevingsvergunningsaanvraag voor kleinhandelsactiviteiten heeft betrekking op de regularisatie van het omvormen en samenvoegen van twee bestaande winkelunits tot een grotere unit gelegen aan de Ijzerenwaag 2-6 te 2000 Antwerpen. De totaal gevraagde nettohandelsoppervlakte bedraagt 521 m².
Inhoud van de aanvraag
Met voorliggend dossier wordt een omgevingsvergunning kleinhandelsactiviteiten gevraagd voor de omvorming en samenvoeging van twee bestaande winkelunits naar één grotere unit. De zaak werd ingericht als kledingwinkel en verkoop van lifestyleproducten onder het embleem van ‘Moose in the City’.
Op deze locatie waren reeds sinds 2011 twee kleinere winkelunits ingericht. Beide units werden gehuurd door Moose in the City. Een unit werd gebruikt voor het outletconcept van Moose in the City en de andere unit voor de ‘gewone’ kledingstukken en lifestyleproducten van Moose in the City. De huurder verbond deze beide units in het verleden door de tussenliggende gyprocwand te verwijderen.
Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:
Adviezen
Externe adviezen
Adviesinstantie | Datum advies gevraagd | Datum advies ontvangen | Advies |
brandweer/ risicobeheer/ preventie | 4 mei 2020 | 2 juni 2020 | Voorwaardelijk gunstig |
Interne adviezen
Adviesinstantie | Datum advies gevraagd | Datum advies ontvangen |
stadsontwikkeling/ onroerend erfgoed/ monumentenzorg | 4 mei 2020 | 20 mei 2020 |
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan RUP Binnenstad, goedgekeurd op 26 april 2012. Volgens dit plan ligt het eigendom in de volgende zone: artikel 1: zone voor wonen - (wo1).
(Gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUP's) kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/grup. Gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP's) kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘goedgekeurde BPA’s en RUP’s'.)
De aanvraag ligt niet in een verkaveling.
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van het ruimtelijk uitvoeringsplan.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
(De verordening hemelwater kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening hemelwater)
De verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag.
- Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
(De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening toegankelijkheid)
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van de verordening toegankelijkheid op volgend punt:
Niveauverschillen moeten, zowel binnen als buiten, minstens met een helling overbrugd worden, met uitzondering van niveauverschillen tot twee cm in buitenruimtes of niveauverschillen tot twee cm bij een overgang tussen binnen- en buitenruimtes. Het niveau verschil tussen binnen- en buiten aan de vernieuwde toegangsdeur bedraagt 8cm en voldoet bijgevolg niet aan dit artikel. Het plan vermeldt geen helling, op de doorsnede en de geveltekening is deze helling wel aanwezig.
Algemene bouwverordeningen
- Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening wegen voor voetgangersverkeer)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.
Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van de bouwcode.
Sectorale regelgeving
- MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.
Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.
- Watertoets: overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.
Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.
- Vlaamse Wooncode: het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse Wooncode zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op ‘kwaliteitsbesluit’)
De aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van de Vlaamse Wooncode.
- Rooilijndecreet: het decreet van 8 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen.
(Het Rooilijndecreet kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Decreet houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen)
Het Rooilijndecreet is niet van toepassing op de aanvraag.
Beleidsrichtlijnen in het kader van goede ruimtelijke ordening (overeenkomstig artikel 4.3.1, §2, 2° van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening)
- BGO Wonen: de beleidsmatig gewenste ontwikkeling woninggrootte, woningmix en beschermen van eengezinswoningen (verder genoemd BGO Wonen), goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 24 juni 2019.
(De BGO Wonen kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De BGO Wonen is niet van toepassing op de aanvraag.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
Functionele inpasbaarheid
In de Beleidsnota Detailhandel (goedgekeurd door de gemeenteraad op 27 april 2020, jaarnummer 253) is de Ijzerenwaag opgenomen als onderdeel van het hoofdkernwinkelgebied centrum Antwerpen. Moose in the City vestigt zich dus in één van de afgebakende kernen waar de focus sterk op detailhandel ligt. Het heeft de voorkeur dat handelszaken zich in de kernen vestigen of in deze locaties investeren, boven locaties verspreid buiten de kernen of buiten woongebied. Moose in the City is al een tijdje op deze locatie in het hoofdkernwinkelgebied aanwezig, dus het bestendigen en verderzetten van deze activiteit dient volgens de stedelijke dienst ondernemen en stadsmarketing gunstig beoordeeld te worden.
Het pand is volgens het Ruimtelijk Uitvoeringsplan Binnenstad gelegen in de zone voor "centrumfuncties - stedelijke functies". In deze centrumzone staat de mix van functies centraal en is onder andere detailhandel toegelaten.
De uitbater legt geen beslag op de open ruimte om haar handelsgeheel te organiseren. Er wordt geen nieuwe bebouwing gecreëerd of bijkomende verlinting in de hand gewerkt. Het handelsgeheel vestigt zich in een bestaande stedenbouwkundig vergunde handelsruimte die gerenoveerd en heringericht wordt. Het is daarom een duurzame vorm van heringebruikname van winkelvastgoed.
Schaal – ruimtegebruik – bouwdichtheid
Aan het bouwvolume en de dichtheid wordt niets gewijzigd.
Visueel-vormelijke elementen en cultuurhistorische aspecten
Het uitzicht van de gebouwen en de gevels wordt nauwelijks gewijzigd. Enkel de ingang naar de winkel wordt verplaatst van het linkse pand naar het midden van de gevel. De stedelijke dienst monumentenzorg heeft geen bezwaar tegen de geplande ingrepen.
De aanvraag maakt geen melding van publiciteitsborden. Er is ook geen duidelijkheid of de bestaande publiciteitspanelen en banieren vergund zijn. Indien ze niet vergund zijn, of indien men ze wil wijzigen, moet hiervoor een nieuwe omgevingsvergunning worden aangevraagd.
Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen
Het advies van de brandweer is voorwaardelijk gunstig en moet strikt worden nageleefd.
De aanvraag moet voldoen aan de verordening toegankelijkheid, meer bepaald artikel 18:
Niveauverschillen moeten, zowel binnen als buiten, minstens met een helling overbrugd worden, met uitzondering van niveauverschillen tot twee cm in buitenruimtes of niveauverschillen tot twee cm bij een overgang tussen binnen- en buitenruimtes.
Er is een niveauverschil van 8cm tussen het straatniveau en de vloerpas ter hoogte van de inkom. Op de doorsnede en de gevel staat een helling opgetekend, zonder afmetingen of hellingsgraad. Volgens artikel 19 van de verordening mag deze helling een hellingspercentage hebben van maximum 10%. Binnen in het winkelpand zijn er niveauverschillen van 32cm. Voor deze niveauverschillen mag de hellingsgraad max 6,25% bedragen. Dit wordt als voorwaarde opgelegd.
Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)
Het algemene principe is dat elke bouwaanvraag een parkeerbehoefte genereert. Om te vermijden dat de parkeerbehoefte (geheel of gedeeltelijk) wordt afgewenteld op het openbaar domein, is het de bedoeling om parkeren maximaal op eigen terrein te voorzien, het zogenaamde POET principe (Parkeren Op Eigen Terrein).
De parkeerparagraaf is niet van toepassing aangezien de inhoud van de aanvraag geen impact heeft op de parkeerbehoefte: er is geen wijziging in het aantal woongelegenheden en ook de handelsoppervlakte blijft ongewijzigd.
In de bijgevoegde mobiliteitstoets wordt gewezen op de onmiddellijke nabijheid van tram- en bushaltes en op het verkeersvrije karakter van de straat. De winkel is gelegen in een kernwinkelgebied dat vooral gericht is op wandelende shoppers. Laden en lossen gebeurt met kleine bestelwagens binnen de venstertijden 7.00-11.00 uur.
Toetsing van het aangevraagde aan de beoordelingsgronden van het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid
Doelstelling 1: Duurzame vestigingsmogelijkheden en vermijden van handelslinten
In de Beleidsnota Detailhandel (goedgekeurd door de gemeenteraad op 27 april 2020, jaarnummer 253) is de Ijzerenwaag opgenomen als onderdeel van het hoofdkernwinkelgebied centrum Antwerpen. Moose in the City vestigt zich dus in één van de afgebakende kernen waar de focus sterk op detailhandel ligt. Het heeft de voorkeur dat handelszaken zich in de kernen vestigen of in deze locaties investeren, boven locaties verspreid buiten de kernen of buiten woongebied. Moose in the City is al een tijdje op deze locatie in het hoofdkernwinkelgebied aanwezig, dus het bestendigen en verderzetten van deze activiteit dient gunstig beoordeeld te worden.
Het pand is volgens het Ruimtelijk Uitvoeringsplan Binnenstad gelegen in de zone voor
"centrumfuncties - stedelijke functies". In deze centrumzone staat de mix van functies centraal en is onder andere detailhandel toegelaten.
De uitbater neemt geen ‘green fields’ in om haar handelsgeheel te organiseren. Er wordt geen nieuwe bebouwing gecreëerd of bijkomende verlinting in de hand gewerkt. Het handelsgeheel vestigt zich in een bestaande stedenbouwkundig vergunde handelsruimte die gerenoveerd en heringericht wordt. Het is daarom een duurzame vorm van her ingebruikname winkelvastgoed.
Doelstelling 2: Het waarborgen van een toegankelijk aanbod voor consumenten
Het project is gelegen in het grootstedelijk gebied Antwerpen. Het project ligt in een stedelijke omgeving met een hoge bevolkingsdichtheid op wandel- en fietsafstand. Het aanbod is goed toegankelijk voor de consumenten/bewoners van Antwerpen. Vermits het hier een loutere ruimtelijke samenvoeging van twee naast elkaar gelegen winkels betreft zal er weinig verschil voor de consument optreden.
Doelstelling 3: Het waarborgen en versterken van de leefbaarheid in het stedelijk milieu/kernwinkelgebieden
In de Beleidsnota Detailhandel (goedgekeurd door de gemeenteraad op 27 april 2020, jaarnummer 253) wordt de Ijzerenwaag aangeduid als onderdeel van het hoofdkernwinkelgebied. Dit gebied met een bovenlokale aantrekkingskracht bepaalt mee de uitstraling van stad Antwerpen als shoppingstad. Het samenvoegen van de twee winkelunits met hetzelfde embleem verhoogt het winkelplezier van de consument en voldoet dan ook aan de doelstelling tot het waarborgen en versterken van de leefbaarheid van dit stedelijk kernwinkelgebied.
Doelstelling 4: Het bewerkstelligen van een duurzame mobiliteit
Conform het advies van de dienst mobiliteit.
Advies aan het college
Advies over de stedenbouwkundige handelingen
Aan het college wordt voorgesteld om voor de stedenbouwkundige handelingen de omgevingsvergunning te verlenen onder voorwaarden.
Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden
1. de bijgevoegde brandvoorzorgsmaatregelen zijn op het moment van 1e ingebruikname/exploitatie strikt na te leven;
2. conform de verordening inzake toegankelijkheid moet om het niveauverschil aan de inkom te overbruggen een helling met een percentage van maximum 10% worden aangelegd op eigen terrein. Voor de niveauverschillen van 32cm binnen in de winkel mag de hellingsgraad max. 6,25% bedragen.
Uitsluitingen
Voor niet-vergunde publiciteitspanelen of voor wijzigingen aan vergunde panelen moet een nieuwe omgevingsvergunning worden aangevraagd.
Advies over de kleinhandelsactiviteiten
Op basis van doelstelling 1 t.e.m. 4 geven de diensten Investdesk en Bedrijvenloket gunstig advies voor het uitreiken van een omgevingsvergunning kleinhandelsactiviteiten tot het samenvoegen van twee bestaande winkelunits naar één winkelunit aan de Ijzerenwaag 6-12, 2000 Antwerpen. De totale nettohandelsoppervlakte van 521 m² dient verdeeld te worden over:
1. 516 m² voor de verkoop van goederen voor persoonsuitrusting (categorie 2 conform artikel 3 van het decreet Integraal Handelsvestigingsbeleid van 15 juli 2016);
2. 5 m² voor de verkoop van voeding (categorie 1 conform artikel 3 van het decreet Integraal Handelsvestigingsbeleid van 15 juli 2016).
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Procedurestap | Datum |
Indiening aanvraag | 14 april 2020 |
Volledig en ontvankelijk | 4 mei 2020 |
Start openbaar onderzoek | geen |
Einde openbaar onderzoek | geen |
Gemeenteraad voor wegenwerken | geen |
Uiterste beslissingsdatum | 2 augustus 2020 |
Verslag GOA | 12 juni 2020 |
naam GOA | Katrine Leemans |
Er zijn geen aanpalende eigenaars waarvan de scheidingsmuren met het project zouden worden opgericht, uitgebreid of afgebroken, die om hun standpunt gevraagd moesten worden.
Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.
Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en aan de aanvrager de vergunning af te leveren, die afhankelijk is van de strikte naleving van volgende voorwaarden:
Algemene voorwaarden
de algemene voorwaarden die aan de vergunning zijn gehecht en er integraal deel van uitmaken.
Stedenbouwkundige voorwaarden
1. de bijgevoegde brandvoorzorgsmaatregelen zijn op het moment van 1e ingebruikname/exploitatie strikt na te leven;
2. conform de verordening inzake toegankelijkheid moet om het niveauverschil aan de inkom te overbruggen een helling met een percentage van maximum 10% worden aangelegd op eigen terrein. Voor de niveauverschillen van 32cm binnen in de winkel mag de hellingsgraad max. 6,25% bedragen.
Uitsluitingen
Voor niet-vergunde publiciteitspanelen of voor wijzigingen aan vergunde panelen moet een nieuwe omgevingsvergunning worden aangevraagd.
Het college beslist de plannen waarvan overzicht als bijlage bij dit besluit gevoegd, goed te keuren.