Conform artikel 24 en 42 van het Omgevingsvergunningsdecreet heeft het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar de bevoegdheid advies uit te brengen voor de vergunningsaanvragen op haar grondgebied waarvoor de deputatie, de Vlaamse regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar de bevoegde overheid is, tenzij:
1. de aanvraag ingediend is door het betrokken college;
2. de aanvraag louter betrekking heeft op mobiele of verplaatsbare ingedeelde inrichtingen of activiteiten.
Het college heeft op 17 november 2017 (jaarnummer 2017_CBS_08858) beslist om de adviesbevoegdheid op te nemen.
Er werd bij de deputatie een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. De aanvraag wordt behandeld volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
De deputatie verzoekt het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar om:
- een openbaar onderzoek te houden;
- advies uit te brengen.
Projectnummer: | OMV_2020048803 |
Gegevens van de aanvrager: | zie exploitant |
Gegevens van de exploitant: | van Brouwershaven Jacobus met als adres Frilinglei 42 te 2930 Brasschaat |
Ligging van het project: | Rostockweg 1 te 2030 Antwerpen |
Kadastrale gegevens: | afdeling 15 sectie C nr. 231M5 |
Inrichtingsnummer: | 20191128-0026 (EcoRecyclers) |
Vergunningsplichten: | Exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten |
Voorwerp van de aanvraag: | Opslag, sorteren, persen en overslaan van afvalstoffen papier/kartonafval en kunststoffen: exploitatie EcoRecyclers |
Omschrijving ingedeelde inrichtingen of activiteiten
Voorgeschiedenis
Stedenbouwkundige voorgeschiedenis
- Op 22 mei 1997 verleende het college een stedenbouwkundige vergunning (HV/1996/DROV/AN5/96/B/1771) voor het herinrichten van een bestaand magazijn.
Voorgeschiedenis milieu
Het betreft een nieuwe ingedeelde inrichting of activiteit.
Inhoud van de aanvraag
De aanvraag betreft in hoofdzaak de exploitatie van een bedrijf gespecialiseerd in de opslag en mechanische behandeling van afvalstoffen.
Aangevraagde rubrieken
Rubriek | Omschrijving | Gevraagd voor |
2.2.2.b)2° | opslag en mechanische behandeling van niet gevaarlijke afvalstoffen met een opslagcapaciteit van meer dan 100 ton; | 4.300 ton |
12.3.2° | accumulatoren (gebruik van): vaste inrichtingen voor het laden van accumulatoren door middel van toestellen met een geïnstalleerd totaal vermogen van meer dan 10 kW; | 45 kW |
15.1.1° | al dan niet overdekte ruimte voor het stallen van 3 tot en met 25 motorvoertuigen of aanhangwagens, die geen personenwagens, bromfietsen, motorfietsen of spoorvoertuigen zijn. | 5 voertuigen |
Aangevraagde bijstelling bijzondere milieuvoorwaarden in afwijking van algemene of sectorale voorwaarden
1. | Bij te stellen voorwaarde: - Artikel 5.2.1.5. §2 en §5 (Algemene bepalingen, inrichtingen voor de verwerking van afvalstoffen): het plaatsen van een groenscherm en omheining met poort.
- Artikel 5.2.1.2. (Algemene bepalingen, inrichtingen voor de verwerking van afvalstoffen): installatie van een weegbrug.
- Artikel 5.2.1.6. §4 (Algemene bepalingen, inrichtingen voor de verwerking van afvalstoffen): verbod rustverstorende werkzaamheden voor 7 uur en na 19 uur, en op zon- en feestdagen.
Voorgesteld alternatief/aanvulling: - De activiteit vindt volledig binnen plaats, dus de afvalstoffen worden aan het zicht onttrokken. De inrichting is gevestigd in de haven van Antwerpen en zal dus weinig geur- en zichthinder veroorzaken voor omwonenden. De toegangspoorten tot de loods zullen buiten de normale openingsuren gesloten worden. De toegangspoorten zullen enkel geopend worden wanneer er goederen worden aangevoerd voor opslag, of worden afgehaald.
- De weegbrug van een aanpalend bedrijf zal worden gebruikt. Deze weegbrug voldoet aan de VLAREM vereisten. Op termijn zal een eigen weegbrug geplaatst worden.
- De werkzaamheden vinden plaats in een solide bedrijfsgebouw zodat de geluidshinder tot een minimum wordt beperkt. Het bedrijf ligt volledig binnen het industriegebied van de haven van Antwerpen, er zijn dus geen omwonenden die overlast kunnen verwachten. Bovendien wordt, tijdens het laden en lossen, de motor van de vrachtwagens uitgeschakeld. |
Adviezen
Externe adviezen
Adviesinstantie | Datum advies gevraagd | Datum advies ontvangen | Advies |
Havenbedrijf Antwerpen, subadvies milieu | 14 mei 2020 | 10 juni 2020 | Gunstig |
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het goed is gelegen in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakening zeehavengebied Antwerpen (Besluit van de Vlaamse regering van 30 april 2013), binnen de afbakeningslijn.
De gebieden binnen de afbakeningslijn behoren tot het zeehavengebied Antwerpen.
Met uitzondering van de deelgebieden waarvoor in dit plan voorschriften werden vastgelegd, blijven de op het ogenblik van de vaststelling van dit plan bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften onverminderd van toepassing.
Het goed is volgens voornoemd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan bestemd als Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven.
Zulk gebied is bestemd om te functioneren als Vlaams havengebied als onderdeel van de haven van Antwerpen. Het is bestemd voor zeehavengebonden en zeehavengerelateerde industriële en logistieke activiteiten en distributie-, opslag- en overslagactiviteiten die gebruikmaken van en aangewezen zijn op de zeehaveninfrastructuur.
Alle handelingen die nodig of nuttig zijn voor de realisatie van de bestemming en voor de exploitatie van de haven en de bedrijven zijn toegelaten.
Daartoe worden ook de volgende werken, handelingen, voorzieningen, en wijzigingen gerekend:
- de aanleg en het onderhoud van infrastructuur die nodig is voor de toegankelijkheid of voor verbindingen langs de waterzijde en langs de landszijde;
- het laguneren of op een andere wijze bergen of verwerken van baggerspecie.
Daarnaast is de ontwikkeling, het herstel en de instandhouding van tijdelijke ecologische infrastructuur toegelaten.
In het gebied zijn eveneens gebouwen of lokalen voor bewakingspersoneel toegelaten.
In het gebied zijn kantoorgebouwen niet toegelaten, tenzij ze noodzakelijk zijn voor en een inherent onderdeel zijn van de exploitatie van haven en industriële activiteiten. De bestaande kantoorgebouwen kunnen behouden blijven binnen het bestaande bouwvolume op het moment van definitieve vaststelling van dit gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. Uitbreidingen zijn niet toegelaten.
De aanvraag dient beoordeeld te worden aan de hand van de voorschriften van het ruimtelijk uitvoeringsplan.
De aanvraag is in overeenstemming met de bestemming en de voorschriften van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.
Voor een straal van 500 meter rond het goed is het voormelde GRUP tevens van toepassing. Hier gelden voornamelijk de bestemmingsvoorschriften Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven en – voor Leopolddok en het 6de Havendok – Gebied voor waterweginfrastructuur. De Noorderlaan op circa 400 meter ten noordoosten van het goed heeft als bestemming Gebied voor verkeers- en vervoersinfrastructuur. Ten noorden van het goed lopen twee overdrukken met als aanduiding Hoogspanningsleiding en Leidingstraat.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
Hemelwater: Het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater.
De gewestelijke verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag.
Toegankelijkheid: Het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid.
De gewestelijke verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
Het voorwerp van de aanvraag betreft de opslag en mechanische behandeling van papier, karton, kunststoffen en visnetten in een bestaand magazijn. Het magazijn is vanuit stedenbouwkundig oogpunt hoofdzakelijk vergund of vergund geacht. Er lijken geen stedenbouwkundige handelingen gepaard te gaan met het project. De aanvraag is verenigbaar met de ruimtelijke context van het havengebied waarbinnen deze aanvraag is gesitueerd.
Toetsing van aanvaardbaarheid van de ingedeelde inrichtingen en activiteiten op het vlak van hinder en risico's voor de mens en het milieu
Jacobus van Brouwershaven (natuurlijke persoon met ondernemingsnummer) wenst het bedrijf Ecorecyclers uit te baten aan de Rostockweg. Het bedrijf zal papier- en kartonafval en kunststofafval opslaan, sorteren en persen (comprimeren) en overslaan. De afvalstoffen worden zo klaargemaakt voor verdere verwerking elders. Men zal ook visnetten en scheepstouwen handmatig reinigen op de site.
De activiteiten zullen plaatsvinden in twee hallen, hal 3 en hal 4 van het gebouw, met een oppervlakte van respectievelijk 2.394 m2 en 1.750 m2. Men voorziet een capaciteit van 4.300 ton, waarvan 2.000 ton papier en karton, 2.000 ton kunststoffen en 300 ton visnetten en scheepstouwen. Het betreft niet-gevaarlijke afvalstoffen.
De afvalstoffen zijn afkomstig van inzamelaars uit Nederland, België, Duitsland, Luxemburg, Frankrijk en Engeland. De afvalstoffen bestaan uit zowel oude (gebruikte) als nieuwe (productoverschot) afvalstoffen. De aangevoerde afvalstoffen worden gesorteerd en geperst tot balen. De Electrostatic Plastics Separator scheidt verschillende soorten plastics van elkaar om zo zuivere afvalstromen te bekomen. De scheiding wordt uitgevoerd op basis van hun verschillende elektrostatische ladingen. Een maalmolen en droger worden ook voorzien. De geperste kunststofbalen worden afgevoerd voor verdere verwerking in Europa. Het papier en karton wordt via schepen afgevoerd voor verwerking in Indonesië.
De visnetten en scheepstouwen worden handmatig gereinigd en de verschillende materiaalfracties worden gescheiden. De gereinigde netten en touwen worden opnieuw verkocht als tweedehandsnetten en touwen (hergebruik). De netten die niet geschikt zijn voor hergebruik, worden na sortering aangeboden aan andere verwerkers.
Verder omvat de vergunningsaanvraag nog enkele vaste inrichtingen voor het laden van de batterijen van de elektrische heftrucks (45 kW) en het stallen van vier vorkheftrucks en één kraan.
Men vraagt een bijstelling van enkele sectorale voorwaarden van titel II van het VLAREM:
- artikel 5.2.1.5 §2 en §5 die stellen dat er een groenscherm en een omheining met poort moet geplaatst worden. De exploitant argumenteert dat alle activiteiten binnen in de loods uitgevoerd worden waardoor een groenscherm en omheining weinig meerwaarde bieden. De loods is volledig ontoegankelijk en afgesloten door twee grote poorten;
- artikel 5.2.1.2 dat stelt dat er een weegbrug moet geïnstalleerd worden. Men zal in eerste instantie gebruik maken van de weegbrug van een aanpalend bedrijf.
- artikel 5.2.1.6 §4 dat stelt dat rustverstorende werkzaamheden voor 7 uur en na 19 uur en op zon- en feestdagen verboden zijn. Om het werken in ploegen mogelijk te maken wenst men de werktijden aan te passen van 6 uur naar 22 uur.
De gevraagde bijstellingen kunnen verleend worden. Voor wat de rustverstorende activiteiten betreft, blijven de geluidsnormen van VLAREM onverminderd van kracht.
Het aantal transporten wordt in het aanvraagdossier geschat op zo'n 20 vrachtwagens/dag. Naast het gebouw is een treinspoor gelegen en een havenkade om te laden en te lossen, op termijn zal de exploitant nagaan of deze vervoeropties werkbaar zijn.
Ecorecyclers zal enkel niet-vervuilde afvalstoffen aanvaarden, afvalstoffen die nog onzuiverheden bevatten, zullen niet aanvaard worden. Alle opslag en al de activiteiten vinden plaats in een overdekte, afgesloten loods.
Gelet op de aard van de afvalstoffen en van de activiteiten en op het feit dat de werkzaamheden in een overdekte afgesloten loods plaatsvinden wordt het risico op geur- en geluidshinder tot een aanvaardbaar niveau beperkt.
Advies van het college
Gunstig advies te verlenen voor de aanvraag tot omgevingsvergunning.
Geadviseerde rubrieken
Rubriek | Omschrijving | Geadviseerd voor |
2.2.2.b)2° | opslag en mechanische behandeling van niet gevaarlijke afvalstoffen met een opslagcapaciteit van meer dan 100 ton; | 4.300 ton |
12.3.2° | accumulatoren (gebruik van): vaste inrichtingen voor het laden van accumulatoren door middel van toestellen met een geïnstalleerd totaal vermogen van meer dan 10 kW; | 45 kW |
15.1.1° | al dan niet overdekte ruimte voor het stallen van 3 tot en met 25 motorvoertuigen of aanhangwagens, die geen personenwagens, bromfietsen, motorfietsen of spoorvoertuigen zijn. | 5 voertuigen |
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Procedurestap | Datum |
Ontvangst adviesvraag | 13 mei 2020 |
Start openbaar onderzoek | 21 mei 2020 |
Einde openbaar onderzoek | 19 juni 2020 |
Gemeenteraad voor wegenwerken | geen |
Uiterste adviesdatum | 2 juli 2020 |
De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.
Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten
Startdatum | Einddatum | Schriftelijke bezwaar-schriften | Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften | Petitie-lijsten | Digitale bezwaar-schriften |
21 mei 2020 | 19 juni 2020 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Informatievergadering
Een informatievergadering was niet vereist en werd niet gehouden.
Het college beslist een gunstig advies, zoals geformuleerd in de argumentatie, te geven op de aanvraag.
Dienst | Taak |
SW/V | Het advies college te bezorgen aan de instantie die advies gevraagd heeft |