Terug
Gepubliceerd op 20/10/2020

2020_IP_00269 - Interpellatie van raadsleden Koenraad Cassiers, Elisabeth Van Dyck: Umicore

districtsraad Hoboken
ma 19/10/2020 - 19:30 Raadszaal
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Kathelijne Toen, districtsburgemeester; Paul De Ranter, districtsschepen; Tom De Boeck, districtsschepen; Carine Leys, districtsschepen; Christel Schepers, districtsraadslid; Maria Snijders, districtsraadslid; Carolyn Krekels, districtsschepen; Abderrahim Badri, districtsraadslid; Tineke Elst, districtsraadslid; Sibel Gyuler, districtsraadslid; Tim Joye, districtsraadslid; Hilde Laureys, districtsraadslid; Guy Milis, districtsraadslid; Guido Verveckken, districtsraadslid; Tom Peeters, districtsraadslid; El Hassane Aarab, districtsraadslid; Alfred Gorrebeeck, districtsraadslid; Elisabeth Van Dyck, districtsraadslid; Emile Smets, districtsraadslid; Geert Pichal, districtsraadslid; Koenraad Cassiers; Ineke Pycke, Districtssecretaris

Afwezig

Yeliz Citak, districtsraadslid; Elke Heylen, districtsraadslid; Ine Van de kerkhove, waarnemend districtssecretaris

Secretaris

Ineke Pycke, Districtssecretaris

Voorzitter

Kathelijne Toen, districtsburgemeester
2020_IP_00269 - Interpellatie van raadsleden Koenraad Cassiers, Elisabeth Van Dyck: Umicore 2020_IP_00269 - Interpellatie van raadsleden Koenraad Cassiers, Elisabeth Van Dyck: Umicore

Motivering

Indiener(s)

Koenraad Cassiers, Elisabeth Van Dyck

Gericht aan

Kathelijne Toen

Tijdstip van indienen

do 08/10/2020 - 11:33

Toelichting

Eerst en vooral willen we nog eens benadrukken dat we vanuit Groen het fundamenteel oneens zijn met hoe een vervuilend bedrijf, dat de voorwaarden van zijn milieuvergunning geschonden heeft,  hier de ruimte krijgt om ingrepen uit te voeren in het openbaar domein.  En dat terwijl er nog steeds geen duidelijkheid is over de oorzaken van de hoge lood in bloed waarden bij de kinderen (en wie weet ook bij het personeel) en er ook nog geen structurele maatregelen op lange termijn door het bedrijf werden uitgevoerd. We zullen daarvoor initiatieven nemen op Vlaams niveau.


Op de districtsraad van september heeft de meerderheid een uitgebreide interpellatie gehouden en een eigen motie goedgekeurd. We hernemen enkele belangrijke kwesties die daarin vermeld werden. 

Onze eerste vraag heeft betrekking op de communicatie: raadslid Gyuler zei dat ze ‘een dialoog wil tussen het district en het bedrijf om in alle openheid mogelijke oplossingen te bestuderen en wil de mensen die nu de nadelen ondervinden van de activiteiten aan de Hobokense Scheldeboorden nauw bij die dialoog betrekken’ .

Hoe wil het college vorm geven aan deze dialoog, waarbij we onder dialoog wel degelijk een gesprek verstaan waarin de gesprekspartners beiden kunnen bijdragen aan het gesprek. Met andere woorden hoe gaat het college er voor zorgen dat de bewoners nu eindelijk de gelegenheid zullen krijgen om aan te geven welke oplossingen er volgens hen moeten komen en om hun mening te kunnen geven over de oplossingen die al onmiddellijk eenzijdig door Umicore naar voor werden geschoven. Wanneer zal er een gesprek met de bewoners zijn waarin het niet louter gaat over het uitleggen van wat al beslist werd.

 

Vervolgens willen we graag horen welk standpunt het college heeft over de beslissing van Umicore om de gezinnen met kinderen uit de wijk Hertogvelden niet te betrekken bij hun aanbod om hun woning tegen een correcte marktwaarde op te kopen. In die wijk worden de kinderen ook getest, zijn er ook vaak kinderen die te veel lood in hun bloed hebben, krijgen de ouders ook aanmaningen om grondig te poetsen, mochten de kinderen ook best niet te veel thuis zijn in de vakantie. Maar als ouders dan ongerust zijn en toch maar willen vertrekken, dan opeens weigert Umicore hen de steun die ze aan andere gezinnen wel wil geven.  Zo zet Umicore hen eigenlijk gevangen: blijf met je kinderen maar wonen in deze buurt met ernstige risico’s voor de gezondheid want de waarde van je huis is ondertussen gekelderd. Umicore verdeelt de aangeboden hulp dus naar eigen inzicht, en vooral zo lijkt het naar eigen belang. In onze ogen is dat compleet onrechtvaardig!  Bent u het eens met deze regeling van Umicore of niet?

 

Dat brengt ons op onze derde vraag: hoe denkt het college de bewoners van zowel Moretusburg als Hertogvelden die geen aanbod krijgen van Umicore te ondersteunen? In de eerste plaats zijn er de gezondheidsproblemen en risico’s die nog steeds niet grondig aangepakt werden, omdat nog steeds niet bekend is welke de oorzaken waren van de recente hoge emissies van lood in stof. Dan is er de situatie dat de wijk verminkt wordt door een plan dat op korte termijn geen enkele baat bij brengt voor de buurt. Umicore voert eerst haar eigen oplossingen door (kinderen met hoge loodwaarden doen verhuizen zodat het gemiddelde alvast daalt, en al wat  huizen kopen ook al zal er in 30 jaar geen buffer kunnen komen) en dan Oeps! dat heeft wel gevolgen voor die wijk...  In haar laatste brief aan de buurtbewoners zegt Umicore dat het advies vraagt aan district en stad over hoe de leefbaarheid kan bewaard blijven en over de mogelijkheden van herbestemming. Hiermee schuift het dus de hete aardappel door naar de overheid, terwijl het zelf zijn doel om te kunnen voldoen aan de opgelegde normen kan halen. Dus hoe gaat u er dan voor zorgen dat de wijk voor de bewoners een aangename leefomgeving zal zijn? En tenslotte is er het enorme probleem van de waarde van de woningen in de wijk: van een makelaar hoorden we al dat er op zijn minst een derde van de waarde verloren ging door de huidige problemen en door de oplossingen die naar voor geschoven worden. Wie geen aanbod kreeg van Umicore zit nu financieel gevangen in de wijk: wie gaat er op dit ogenblik een huis daar willen kopen voor een correcte prijs? Umicore heeft door zijn vervuiling de wijk onaantrekkelijk gemaakt en door zijn opkoopbeleid de overblijvende bewoners gedupeerd. Welke maatregelen stelt u voor om hieraan een oplossing te geven?

 

Onze laatste zorg gaat naar de Adolf Greinerstraat: het college heeft blijkbaar al toegezegd dat Umicore deze straat kan privatiseren. U verwees naar de mogelijkheid dat de Curiestraat zou gebruikt worden om een alternatieve route te maken. Dat is voor ons absoluut onaanvaardbaar: niet alleen eigent Umicore zich via de opkoop van woningen een deel openbaar domein toe, het zou de resterende bewoners op deze manier ook nog eens belasten met doorgaand verkeer. Indien het ooit zo ver zou komen dat de Adolf Greinerstraat wordt overgedragen aan Umicore, dan dient Umicore een alternatieve weg te installeren op eigen terrein. We stellen voor dat die dan gelegd wordt naast de groene buffer die het bedrijf beloofde op eigen terrein, maar waarvoor voorlopig nog geen concrete initiatieven werden genomen. Wat is het standpunt van het college in deze kwestie? 

Bespreking

Antwoord

Deze interpellatie wordt toegelicht samen met motie MOT_00110 omdat ze hetzelfde onderwerp handelen.

Districtsraadslid Van Dyck houdt haar interpellatie.
Districtsraadslid Van Dyck licht de motie (MOT_00110) toe.
Districtsraadsleden Gyuler en Joye houden een tussenkomst.
Districtsburgemeester Toen geeft antwoord op de interpellatie.
Districtsraadslid Van Dyck houdt na het antwoord van de districtsburgemeester nog een wederwoord.

- Het volledige debat is opgenomen en digitaal raadpleegbaar via het stadsarchief.

di 20/10/2020 - 10:09