Artikel 138 Decreet Lokaal bestuur: naast de beslissingsbevoegdheden waarover de districtsraad beschikt op grond van dit decreet, heeft de districtsraad een algemene adviesbevoegdheid voor alle aangelegenheden die betrekking hebben op het district.
Opbouw traject
De nood aan een doorgedreven renovatie moet aangegrepen worden om de wijk vanuit een globale visie te laten transformeren naar een kwaliteitsvolle omgeving. Het voorgestelde planningsproces wordt uitgevoerd in eigen beheer en verloopt volgens twee trajecten.
Het eerste traject focust zich op de visievorming van de parkstad, de bebouwde omgeving, en geldt onder andere als doorvertaling van de ideeënwedstrijd uit 2016. Op die manier wordt Europark binnen de ruimere context gekaderd.
Binnen het tweede traject wordt een masterplan opgemaakt voor het projectgebied Europark. Op basis van een concrete analyse van de site en de bouwtechnische studie van de hoogbouwblokken worden bepaalde onderzoeksvragen getoetst, waaronder densiteit, morfologische samenstelling, programma etcetera. Het sleutelen aan de leefbaarheid van de wijk is hiervoor het algemene uitgangspunt. Er zullen concrete doelstellingen bepaald moeten worden op vlak van de ruimtelijke context, de constructies en het stedelijk functioneren. Het tweede traject kent een klassieke opbouw met een analyse, visie, voorontwerp en definitief ontwerp fase.
Omdat het opmaken van het masterplan tijd vraagt en er een urgente nood bestaat voor het optimaliseren van enkele gebouwen worden de slabs B, C, 1 en 2 uitgesloten uit de scope van het masterplan.
Indicatieve timing
Betrokken actoren
Context
Europark situeert zich op Linkeroever. Het projectgebied wordt ruimtelijk afgebakend door volgende straten: in het westen de Halewijnlaan, in het zuiden de Emile Verhaerenlaan, in het oosten de Gloriantlaan en in het noorden de Julius Vuylstekelaan, Tijl Uilenspiegellaan en Willem van Haechtlaan. De Charles de Costerlaan vormt de scheiding tussen de deelgebieden Europark I & II.
Europark is een sociale woonwijk die gekenmerkt wordt door 18 sociale 'hoogbouwslabs' met 14 tot 26 bouwlagen. De slabs hebben een noord-zuid of oost-west oriëntatie en werden opgericht tussen 1967 en 1976. De gebouwen aan de Halewijnlaan werden eerst gebouwd, de fasering verliep van west naar oost. Het projectgebied wordt opgedeeld in twee deelzones: Europark I situeert zich in het zuiden en wordt beheerd door Woonhaven, Europark II situeert zich in het noorden en wordt beheerd door ABC-shm.
Om de sociale cohesie van de wijk te verbeteren werd in 2007 het intergenerationeel project Linkeroever (IGLO) vorm gegeven. Diverse sociale infrastructuren werden geïntroduceerd en met elkaar verbonden door de IGLO straat om verschillende culturen en generaties samen te brengen.
Aanleiding
Het bestaande woningpatrimonium van Europark is verouderd. Deze urgente renovatienood moet op geïntegreerde wijze worden benaderd.
De bestaande woonunits binnen Europark beantwoorden niet meer aan een hedendaags wooncomfort. Het is zowel de wens van Woonhaven als ABC-shm om het aantal woningen te behouden, hiervoor moet er een belangrijk bouwvolume toegevoegd worden. Onderzoek naar de optimalisatie van het ruimtelijk rendement dringt zich dus op.
Linkeroever werd aangeduid als pilootproject voor de uitrol van een warmtenet binnen de strategische energievisie Antwerpen (STEViA). De collectieve renovatie van sociale woningbouw op Europark is een hefboom voor dit proces.
Op 16 oktober 2020 besliste het college (jaarnummer 8674) om de opmaak van een visie voor de parkstad goed te keuren en om de opmaak van een masterplan voor Europark I & II goed te keuren waarbij de blokken B en C (in beheer van ABC-shm) en de blokken 1 en 2 (in beheer van Woonhaven) buiten de scope van het masterplan vallen.
Het districtscollege van Antwerpen neemt kennis van de opmaak van een visie voor de parkstad en het Masterplan Europark.