Artikel 138 Decreet Lokaal bestuur: naast de beslissingsbevoegdheden waarover de districtsraad beschikt op grond van dit decreet, heeft de districtsraad een algemene adviesbevoegdheid voor alle aangelegenheden die betrekking hebben op het district.
Van masterplan tot opvolging der werken
Het stadsbestuur wil de dijkophoging aangrijpen om niet alleen Sint-Anneke Plage in volle glorie te herwaarderen, maar ook om langs de Scheldeoever tegenover de Antwerpse rede een groene promenade te maken. Daarom zal het bestuur een team aanstellen om, rekening houdend met de dijkophoging, de realisatie van masterplan Sint-Anneke Plage en de visie op watersport, een geïntegreerd masterplan op te maken voor de Scheldeboorden te Linkeroever. Het masterplan beschrijft een visie voor de bebouwde en onbebouwde ruimte van de Scheldeboorden Linkeroever gaande van Burcht tot en met het Esmoreitpark, van waterkant tot eerstelijnsbebouwing. Het masterplan zal een antwoord formuleren op onder andere de uitdagingen van de dijkwerken en de watersport. Masterplan Sint-Anneke Plage blijft gelden. Het op te maken masterplan voor de Scheldeboorden zoekt naar aansluiting bij masterplan Sint-Anneke Plage. Het projectgebied wordt onderverdeeld in drie deelgebieden:
Na de analysefase in het masterplanproces voor de Scheldeboorden Linkeroever zal het team voor deelgebied Scheldeboorden-noord meteen de vertaalslag maken van het reeds goedgekeurde masterplan Sint-Anneke Plage naar een ontwerp publieke ruimte. Na de goedkeuring van masterplan Scheldeboorden-Linkeroever zal het team ook een ontwerp opmaken voor de publieke ruimte van deelgebied Scheldeboorden-zuid. Het team zal voor beide deelgebieden ook instaan voor de opmaak van een aanbestedingsdossier, het aanvragen van een omgevingsvergunning en de opvolging der werken. Voor Scheldeboorden-midden wordt de opmaak van een ontwerp voor dit deel voorwaardelijk opgenomen in de opdracht.
2 . Scheldeboord Linkeroever: een 6 km lang park
De verschillende groengebieden en –snippers worden verbonden tot een landschappelijk geheel. De Scheldeboorden zoeken daarbij aansluiting met landschapspark Linkeroever.
Het park wordt ontsloten door middel van coherente en leesbare paden en toegangen en bevat voldoende speel- en rustpunten. Er wordt onderscheid gemaakt tussen functionele en recreatieve verbindingen. Ook de verbindingen met het achterliggende landschapspark door de bebouwde omgeving worden in beeld gebracht. De bestaande harde infrastructuur is vaak overmaats. Bij de uitwerking van het parkontwerp wordt deze geëvalueerd en, waar mogelijk, geoptimaliseerd / gereduceerd.
De verschillende sferen langsheen de Schelde worden versterkt en zorgen voor een wisselende en telkens unieke beleving van het 6 km lange park.
3 . een recreatief park
De bestaande groene en recreatieve invulling wordt behouden en versterkt. Een hoge landschappelijke kwaliteit moet de boorden volwaardig doen aansluiten bij het landschapspark en biedt ruimte voor zachte recreatie. De aanwezigheid van watersport (scouts en clubs) verrijkt de beleving en versterkt de band met de Schelde.
Harde recreatie wordt geclusterd aan de Plage, de zone tussen Galgenweel en Blancefloerlaan en het Galgenweel zelf. Hier is ruimte voor een recreatief intensiever ruimtegebruik, inclusief verblijfsrecreatie. Voor de Plage geldt het bestaande masterplan als leidraad voor de toekomst.
Het blijft mogelijk om evenementen te organiseren in de Scheldeboord. Er wordt onderzocht welke ruimte hiervoor noodzakelijk is en hoe deze ruimte andere dagen in het jaar deel kan uitmaken van het park.
4 . het Frederik Van Eedenplein verwelkomt je in de parkstad
Aan het Frederik Van Eedenplein komt de Scheldeboord samen met het ‘hart van Linkeroever’ (s-RSA). Beide delen kunnen versterking gebruiken. Voor het Frederik Van Eedenplein is het dan ook de opgave te zoeken naar een nieuw evenwicht tussen het vinden van aansluiting bij de Scheldeboord en het versterken van het ‘hart van Linkeroever’. Linkeroever krijgt hierbij ‘een gezicht’.
Programmatorisch (recreatie / commercieel / cultureel / …) wordt onderzocht wat een meerwaarde voor de omgeving zou zijn en hoe hiermee ook aansluiting kan worden gevonden met rechteroever. Het programmatorische onderzoek wordt vertaald in een morfologisch onderzoek dat in beeld brengt hoe dit programma kwalitatief kan worden geïntegreerd.
De bestaande infrastructuur en mobiliteitsbewegingen op het plein worden grondig geëvalueerd en indien nodig hertekend. Hierbij wordt rekening gehouden met de selectie van het Van Eedenplein als ‘slimme schakel’. Dit betekent dat reizigers op deze locatie naadloos moeten kunnen overstappen tussen verschillende vervoersmodi, om zo de deur-tot-deurverplaatsing met minimale drempels te laten verlopen.
5 . herstel van het contact met de Schelde
Dankzij de ophoging van de dijk zal een continue wandeling langs de Schelde mogelijk worden. Dit brengt de rivier terug dichter bij de stad en draagt in grote mate bij aan de recreatieve ontsluiting van het park. De beleving van de wandeling wordt verrijkt door het voorzien van verschillende uitkijkpunten. Op de uiteinden van de lanen die vanuit Linkeroever toekomen in het projectgebied wordt onderzocht hoe het contact met de Schelde kan worden versterkt.
Bestaande en nieuwe steigers dragen bij aan de verbinding over het water, door middel van de waterbus en de veren. Er wordt onderzocht of een ponton ter hoogte van het Frederik Van Eedenplein wenselijk is om de verbinding met de rechter oever te versterken.
De watersportverenigingen die aanwezig zijn in de boord blijven hun plaats behouden en krijgen blijvend toegang tot het water, al dan niet gedeeld. Er wordt onderzocht of wijzigingen aan het reglement voor het gebruik van de Schelde kan bijdragen aan meer vaarbewegingen op de rivier.
6 . een park rijk aan verhalen uit het verleden
Bij het nadenken over de toekomst van de Scheldeboorden wordt ook teruggeblikt naar het verleden. De geschiedenis van Linkeroever is in niets te vergelijken met die van rechteroever. Het team gaat na welke verhalen te vertellen zijn, en hoe deze verwerkt kunnen worden in een ruimtelijk ontwerp.
7 . een klimaatrobuust park
Met de dijkophoging wordt Linkeroever beschermd tegen toekomstige stormen.
Het masterplan en de inrichtingswerken worden aangegrepen om te onderzoeken hoe andere dreigingen vanuit de klimaatproblematiek gemilderd / vermeden kunnen worden. Denk aan het tegengaan van dreigende droogte in de toekomst,…
Daarnaast wordt onderzocht of er kansen zijn in de Scheldeboorden naar hergebruik van water (wassen boten?), energieproductie, het aansluiten op het warmtenet dat mogelijk op Linkeroever komt,…
Organisatiestructuur
In het kader van een geïntegreerde benadering van de ophoging van de dijk in de bredere Scheldeboord is een nauwe samenwerking met De Vlaamse Waterweg nv noodzakelijk. Vanuit de stad zijn de diensten Ruimte en Publieke Ruimte van Stadsontwikkeling betrokken en de dienst Sport van Talentontwikkeling en Vrijetijdsbeleving. Samen met het aan te stellen team vormen bovenstaande diensten kernteam Scheldeboorden Linkeroever. Wanneer nodig worden (thematische) werkgroepen georganiseerd en andere diensten betrokken.
De besluitvorming wordt voorbereid door de stuurgroep Scheldeboorden Linkeroever. Hierin zijn de stad en De Vlaamse Waterweg nv vertegenwoordigd. Het district wordt ook afgevaardigd in de stuurgroep en heeft verder een adviserende rol.
Naar aanleiding van de overstromingen in 1976 liet de Vlaamse Overheid een plan opmaken om dergelijke rampen in de toekomst te vermijden, het Sigmaplan. De Vlaamse Waterweg nv werkt aan de realisatie van dit Sigmaplan door het creëren van gecontroleerde overstromingsgebieden, te ontpolderen en door het ophogen van dijken. Ook te Antwerpen-Linkeroever moeten de dijken omhoog. De Vlaamse Waterweg werkt hiervoor samen met de stad Antwerpen.
Langsheen deze dijk ligt ook Sint-Anneke Plage. De stad maakt deze legislatuur verder werk van de realisatie van masterplan Sint-Anneke Plage. Zo gaat het ruimtelijk uitvoeringsplan zijn laatste fase in, zal de publieke ruimte worden vernieuwd en is er ook budget voorzien om het zwembad onder handen te nemen. Verder start de stad een haalbaarheidsstudie op om te onderzoeken of molen ’t Veertje al dan niet kan verhuizen naar een meer geschikte locatie.
Tot slot zal de stad deze legislatuur werken aan een watersportbeleidsplan. Het doel van dit plan is om Antwerpen als stad aan de stroom te versterken met een levendig aanbod aan waterrecreatie voor de Antwerpenaar en de bezoekers van de stad. Gezien de verschillende watersportclubs en zeescoutsen te Linkeroever maakt de Scheldeboord te Linkeroever een belangrijk onderdeel uit van dit onderzoek.
Het college keurde op 24 april 2020 (jaarnummer 3723) de principebeslissing voor het masterplan en ontwerp publieke ruimte Scheldeboorden Linkeroever goed.
De districtsraad van Antwerpen geeft advies op het Masterplan en Ontwerp Publieke Ruimte Scheldeboorden Linkeroever.