Het budget voor dit project is voorzien op 2LMS030101M01518/224/SUB_NR/INTERN/5153000000/2SA020200.
In het gemeenteraadsbesluit van 29 mei 2017 (jaarnummer 305) werden de bovenlokale locaties vastgesteld.
De Groenplaats is een bovenlokaal plein. De Meirbrug, Schoenmarkt, Eiermarkt (tussen Sudermanstraat en Groenplaats) en de Beddensstraat, zijn bovenlokale straten.
Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges gecoördineerd.
Artikel 11 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokale straten en pleinen.
De Huidevettersstraat, Sint-Katelijnevest, Israelietenstraat, Eiermarkt (oostelijk deel), Groenkerkhofstraat, Kammenstraat en de Nationalestraat zijn lokale straten.
Artikel 138 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de districtsraad een algemene adviesbevoegdheid heeft voor alle aangelegenheden die betrekking hebben op het district.
Fase | Actie | Datum | Jaarnummer |
Heraanleg Groenplaats - Bestek SWOU08192. Open Oproep 002703 Groenplaats. Aanstelling ontwerper. Gunning |
goedkeuring college | 22 mei 2015 | 4291 |
Circulatie binnenstad en realiseren Via Sinjoor - Vastleggen principes |
goedkeuring college | 18 november 2016 | 9493 |
Heraanleg Groenplaats. SWOU10766 - Conceptnota |
goedkeuring college | 16 december 2016 | 11055 |
Bestek GAC/2017/4572 - Aanstellen van een ontwerper voor de Eiermarkt en Beddenstraat - gunning |
goedkeuring college | 1 september 2017 | 7592 |
Bestek GAC/2016/4149 - Raamovereenkomst aanstellen van pool ontwerpers voor publieke ruimte - gunning | goedkeuring college | 2 maart 2018 | 1869 |
Stadsbouwmeester - Plan van aanpak Via Sinjoor en omgeving Groenplaats | goedkeuring college | 22 juni 2018 | 5860 |
In 2014 wordt de Open Oproep voor heraanleg van de Groenplaats uitgeschreven door de Vlaams bouwmeester in samenwerking met de stad Antwerpen. Het samenwerkingsverband NP-Bridging Architecten & Ingenieurs, Arcadis, Atelier Veldwerk en Moritz & Simon Architectes wordt in 2015 aangeduid als laureaat. De opdracht omvat enkel het pleinontwerp en niet de ondergrondse ruimtes. (collegezitting van 22 mei 2015, jaarnummer 04291)
Na intensief stakeholderoverleg met partijen in gevel, ondergrond en omgeving (De Lijn, Indigo, Hilton, KBC, Postgebouw, Karel de Grote Hogeschool, horeca, kathedraal, Grand Bazar, …), wordt in 2016 de conceptnota voor heraanleg van de Groenplaats (inclusief schetsontwerp) goedgekeurd (collegezitting van 16 december 2016, jaarnummer 11055). Parallel worden door het college de principes voor het toekomstig circuleren in de binnenstad goedgekeurd (collegezitting van 18 november 2016, jaarnummer 09493).
Het schetsontwerp maakt duidelijk dat verdere afspraken met essentiële partners zoals De Lijn (in verband met de renovatie van de premetro) en Indigo (de exploitant van de ondergrondse parking) nodig zijn om de ambities voor het plein waar te kunnen maken. In 2017 wordt de opdracht van NP-Bridging uitgebreid met de Eiermarkt en de Beddenstraat (collegezitting van 1 september 2017, jaarnummer 07592).
In 2018 wordt beslist om het project onder supervisie van de stadsbouwmeester ruimer te kaderen binnen de Via Sinjoor, de verbinding tussen Centraal Station en Schelde. De ontwikkelingsvisie voor de Via Sinjoor wordt uitgewerkt onder de bevoegdheid van de stadsbouwmeester en het kabinet ruimtelijke ordening. De ontwerpopdrachten van NP-Bridging worden on hold gezet (collegezitting van 22 juni 2018, jaarnummer 05860).
Ontwikkelingsvisie Via Sinjoor
Het traject tussen Centraal Station en Scheldekaaien is de Via Sinjoor. Het begrip is in oorsprong een marketingstrategie om bezoekers van het Centraal Station tot aan de Groenplaats te leiden, en wordt vandaag vertaald in een ruimtelijk ontwikkelingsproject. De Via Sinjoor is niet één route van station tot Schelde, maar een netwerk van straten en pleinen dat zich in het historisch binnenstedelijk weefsel situeert. De verschillende stadsuitbreidingen, historische gebouwen, culturele voorzieningen, musea, monumenten en commerciële voorzieningen geven invulling aan het traject en vormen één toeristisch en lokaal geheel.
De Via Sinjoor wordt gerealiseerd door schakelplekken en stadsprojecten. Schakelplekken zijn kwalitatieve pleinen en straten die de verschillende wijken/gehelen verbinden. Met stadsprojecten wordt ook op het omliggende weefsel gewerkt. Daarbij wordt ingezet op aangrenzende potenties met aandacht voor een mix aan functies, relaties tussen culturele en commerciële voorzieningen en de interactie met het openbaar domein.
Een aantal schakelplekken zijn reeds gerealiseerd, met name het Operaplein, de Oever en de Suikerrui-Grote Markt. Te realiseren schakelplekken waarvoor uitvoeringsbudget is opgenomen in de meerjarenplanning 2020-2025 zijn:
Stadsprojecten die gerealiseerd worden door private partijen, en waarbij de stadsbouwmeester de regierol opneemt zijn:
Stratencluster Meirbrug
In de collegezitting van 18 november 2016 (jaarnummer 09493) worden de principes voor het toekomstig circuleren in de binnenstad vastgelegd. Voor gemotoriseerd verkeer wordt de keuze gemaakt om enkelrichting verkeer te voorzien in tegenwijzerzin, dus van Huidevettersstraat naar Kammenstraat. Hierdoor geldt voor de bereikbaarheid van de parkings het rechts in-uit principe. De ontsluiting van parking Meir aan de Eiermarkt wordt mee voorzien vanop de zuidelijke parkeerroute. Het noordelijk deel van de Nationalestraat en het zuidelijk deel van de Sint-Katelijnevest worden autovrij (met schrapping van bijhorende verkeerslichten). De route staduitwaarts loopt via de Lombardenvest en het voorplein van de Oudaantoren, zodat het zuidelijk deel van de Kammenstraat wordt ontzien.
De zuidelijke parkeerroute wordt gerealiseerd met een gemengde bedding voor het gemotoriseerd verkeer en de tram in tegenwijzerzin, uitgaande van onderstaande inrichtingsprincipes:
Specifiek voor de lokale straten gelden volgende principes:
Bij de opmaak van het voorontwerp voor de stratencluster Meirbrug moeten tenminste volgende onderzoeksvragen verder uitgewerkt worden:
Groenplaats Onderbouw
In het schetsontwerp van NP-Bridging worden voorstellen gedaan voor de toegangen tot de ondergrondse parking en de premetro. De studie van de ondergrondse projectdelen behoort echter niet tot de opdracht van NP-Bridging. Het gaat om volgende elementen:
In de projectdefinitie 'Groenplaats Onderbouw' worden de uitgangspunten voor de pleinaanleg scherp gesteld op basis van vijf ambities voor de Groenplaats:
Artikel 48 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten zegt dat in geval van een samengevoegde opdracht voor rekening van verschillende aanbestedende overheden en in voorkomend geval van privaatrechtelijke personen, de betrokken personen de overheid of entiteit aanduiden die in hun naam in de hoedanigheid van aanbestedende overheid zal optreden.
Op grond van artikel 138, 2° van het Koninklijk Besluit plaatsing overheidsopdrachten van 15 juli 2011 worden de op de raamovereenkomst met meerdere deelnemers gebaseerde opdrachten afzonderlijk gegund, door de deelnemers opnieuw in mededinging te stellen (minicompetitie).
De districtsraad neemt kennis van de ontwikkelingsvisie Via Sinjoor.
De districtsraad adviseert de inrichtingsprincipes voor de bovenlokale straten van het stratencluster Meirbrug (Meirbrug, Schoenmarkt, Beddenstraat en het deel tussen de Groenplaats en de Suddermanstraat op de Eiermarkt).
De districtsraad adviseert de projectdefinitie Groenplaats Onderbouw.