Terug
Gepubliceerd op 07/01/2020

2020_DCAN_00003 - Tabakvest fase 2 (tussen Leopoldstraat en Oudevaartplaats). Wegeniswerken - Projectdefinitie en concept. SWOU10492 - Goedkeuring

districtscollege Antwerpen
ma 06/01/2020 - 14:00 Districtshuis Antwerpen | Aula Barcelona
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Paul Cordy, voorzitter districtscollege; Tom Van den Borne, districtsschepen; Samuel Markowitz, districtsschepen; Charlien Van Leuffel, districtsschepen; Femke Meeusen, districtsschepen; Herald Claeys, districtssecretaris

Afwezig

Olivia Alexander

Secretaris

Herald Claeys, districtssecretaris

Voorzitter

Tom Van den Borne, districtsschepen
2020_DCAN_00003 - Tabakvest fase 2 (tussen Leopoldstraat en Oudevaartplaats). Wegeniswerken - Projectdefinitie en concept. SWOU10492 - Goedkeuring 2020_DCAN_00003 - Tabakvest fase 2 (tussen Leopoldstraat en Oudevaartplaats). Wegeniswerken - Projectdefinitie en concept. SWOU10492 - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges gecoördineerd.

Artikel 11 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokale straten en pleinen.

De Tabakvest is een lokale straat.

Argumentatie

Inleiding

Het project betreft riolerings- en bestratingswerken van een deel van de Tabakvest, namelijk het deel tussen de Leopoldstraat en de Oudevaartplaats.

Analyse

Op basis van de ingewonnen adviezen van de deskundigen werd de bestaande toestand grondig geanalyseerd en werden de knelpunten en potenties in beeld gebracht.

Karakter

De Tabakvest is gelegen in een horecakern. De straat wordt ook deels aangeduid als winkelstraat, wat voetgangerspassage met zich meebrengt.

Gebruik

Naast winkels en horeca vinden we nabij de Tabakvest het ZNA Sint-Elisabeth, de markt op de Oudevaartplaats en de Stadsschouwburg. Dit maakt van de Tabakvest een as met veel voetgangers.

Groen

In de Tabakvest zijn geen bomen of andere beplanting aanwezig. Wel is er zicht op de bomen van de Leopoldplaats en de Oudevaartplaats.

Mobiliteit

Het project is gelegen binnen een zone 30. Het is een éénrichtingsstraat waar aan beide zijden geparkeerd mag worden. Fietsers mogen hier in beide richtingen rijden. De bestaande voetpaden hebben een breedte van gemiddeld 1,90m. Op de dagen dat het op de Oudevaartplaats markt is, wordt de straat tijdelijk doodlopend gemaakt.

Techniek

De riolering in de straat is in slechte staat en dient vervangen te worden. De Tabakvest bevindt zich, volgens het hemelwaterplan, in een zone waar een gescheiden riolering moet komen. De hydranten in de straat liggen momenteel in de parkeerstrook, bij de heraanleg moet rekening gehouden worden dat deze hydranten steeds bereikbaar moeten zijn.

Algemene randvoorwaarden

  • inrichting van de straat als woonerf: op voorwaarde dat er ruimte vrijkomt voor voetgangers en er verkeersremming wordt voorzien;
  • ruimte voorzien voor fietsbeugels;
  • maatgevend gebruik: auto - fiets.

Mobiliteitsvoorwaarden

  • woonerf (indien er hierdoor meer ruimte voor voetgangers kan gecreëerd worden);
  • snelheidsregime: 20 km/u;
  • snelheidsremmers zijn nodig, er moet een asverschuiving gecreëerd worden om het statuut van woonerf te kunnen afdwingen;
  • voorrangsregeling: voorrang van rechts;
  • gemengd verkeer;
  • rijrichting: enkelrichting naar Oudevaartplaats;
  • parkeren in afgebakende vakken.

Ambitie

De Tabakvest wordt een leesbaar groen woonerf met oog voor de voetgangersbewegingen in de straat.

Concept

Na ontwerpend onderzoek werd een concept weerhouden waarbij de ambitie maximaal wordt gerealiseerd, rekening houdend met de randvoorwaarden. De krachtlijnen van het concept worden hier opgesomd:

De Tabakvest zal heraangelegd worden als woonerf. Met deze keuze zorgen we ervoor dat voetgangers meer ruimte krijgen in het publiek domein. De straat blijft ook wel toegankelijk voor wagens, dit in één richting van de Leopoldstraat naar de Oudevaartplaats. Voor fietsers zal de straat in beide richtingen toegankelijk zijn. Ook zal er voor de fietsers ruimte gezocht worden om fietsenstallingen te plaatsen.

Momenteel staan er in de straat geen bomen of andere beplanting. Bij de herinrichting zullen er plantvakken met bomen aangelegd worden. Deze zullen de straat vergroenen, maar dienen ook om regenwater op te vangen en te laten infiltreren in de ondergrond. Verder zal er onderzocht worden of er in de bestrating zones kunnen komen waar regenwater kan infiltreren.

Er zullen in de Tabakvest afgebakende parkeervakken aangelegd worden. Deze worden ingeplant volgens het ‘dubbel langsparkeren’ systeem. De parkeervakken worden aangelegd met een open waterdoorlatende voeg in functie van waterinfiltratie.

De huidige riolering zal vernieuwd worden, er zal een gescheiden systeem aangelegd worden. Dit is conform de studie uit het hemelwaterplan.

Parkeerbalans

Het concept resulteert in een parkeerbalans van 20 plaatsen in de bestaande toestand naar 10 plaatsen in de nieuwe toestand. Dit is het gevolg van de aanleg van een woonerf waar er meer ruimte zal zijn voor voetgangers.

Bomenbalans

Het concept resulteert in een positieve bomenbalans van nul bomen in de bestaande toestand naar 5 bomen in de nieuwe toestand. In de fase definitief ontwerp zal er in samenspraak met de groendienst een boomsoort gekozen worden, we streven naar bomen met een maximale kroonbreedte mogelijk in die straat.

Hemelwaterplan

Op 19 januari 2018 (jaarnummer 501) keurde het college het hemelwaterplan goed.
De Vlaamse wetgeving en het hemelwaterplan van de stad Antwerpen stellen dat maximaal moet worden gestreefd naar bronmaatregelen om hemelwater op te vangen en te verwerken.

De Tabakvest ligt in een zone waar het rioleringsstelsel gescheiden aangelegd moet worden. Voor deze zone wordt een gescheiden systeem met, waar mogelijk, bronmaatregelen (hergebruik, infiltratie, buffering ) voorgesteld.

Aanleiding en context

fase actie datum jaarnummer
advies coördinatieoverleg openbaar domein 4 november 2019 ---

Het districtscollege van Antwerpen voorziet de heraanleg van de Tabakvest fase 2 (tussen Leopoldstraat en Oudevaartplaats) omwille van de slechte staat van de straat en de riolering, en het gebrek aan groen.

De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling heeft de zone onderzocht en gekeken naar alternatieven voor de huidige inrichting. Dit is vertaald in een projectdefinitie en een concept en werd voor advies aan de betrokken diensten voorgelegd.

De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling legt de projectdefinitie en het concept ter goedkeuring voor.

Algemene financiële opmerkingen

Het voor deze opdracht vereist budget is voorzien op doelstelling 2ANT011101 en een nog toe te kennen M nummer.

Adviezen

Coördinatieoverleg openbaar domein Gunstig onder voorwaarden

4 november 2019

Het coördinatieoverleg openbaar domein geeft gunstig advies op de projectdefinitie op voorwaarde dat:

  • wat betreft het materiaal voorlopig wordt gekozen voor granietverharding en naar voorontwerp binnen een bredere omgeving, vanuit een leesbaar en uniform geheel, onderzocht wordt welke materialisering en formaat toegepast zal worden.
    Dit zal in de fase voorontwerp onderzocht worden;
  • de detaillering, opsluiting en opbouw van de parkeervakken nu al wordt voorzien, zodat een materiaalwijziging van de parkeervakken naar grasdals, in afwachting van evaluatie proefprojecten in Borgerhout, op een eenvoudige manier kan doorgevoerd worden.
    Deze detaillering zal mee opgenomen worden op het voorontwerp;
  • langsheen de gevel overal minimum 1.50m wordt voorzien in functie van integrale toegankelijkheid.
    Het concept is aangepast zodat er overal minimum 1.50m doorgang is;
  • onderzocht wordt of overal het dubbel-langsparkeren (evenwijdig met gevels) kan toegepast worden, rekening houdend met een beperking van de parkeermanoeuvres.
    Het concept is aangepast volgens het dubbel-langsparkerensysteem;
  • de haalbaarheid van maximale infiltratiemogelijkheden en ondergrondse voorzieningen in functie van waterbuffering tegen opmaak voorontwerp onderzocht kan worden.
    Naar voorontwerp toe zal er onderzocht worden waar en op welke manier er waterinfiltratie en/of buffering mogelijk is;
  • onderzocht wordt of de ruimte tussen de verschillende parkeerpockets met waterdoorlatende verharding/grasbetontegels kan voorzien worden.
    Naar voorontwerp toe zal er onderzocht worden op welke manier er waterinfiltratie mogelijk is;
  • naar voorontwerp toe, de zijstraten met name Leopoldstraat aan het plan toegevoegd kan worden.
    Op het voorontwerp plan zullen de aansluitingen op de aanliggende straten meegenomen worden.

Besluit

Het districtscollege antwerpen beslist:

Artikel 1

Het districtscollege keurt de projectdefinitie en het concept (21 oktober 2019) voor de wegeniswerken in de Tabakvest fase 2 (tussen Leopoldstraat en Oudevaartplaats), district Antwerpen, goed.

Artikel 2

Het districtscollege neemt kennis van de mobiliteitsvoorwaarden.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Artikel 4

Het districtscollege geeft opdracht aan:

dienst taak
 SW/O&U/ONT  opdracht aan Water-link: opmaken ontwerpmaatregelen voor infiltratie
na de inspraakprocedure concept uitwerken tot een voorontwerp en
indien vereist archeologienota laten opmaken
 SW/O&U/ADM mobiliteitsvoorwaarden ter goedkeuring voorleggen aan het college 
 bestuurscoördinator district communicatie en participatietraject organiseren
nodige budgetten voorzien

Bijlagen

  • 20191021_SWOU10492_PD.pdf
  • 20191104_COD_10492.pdf