Artikel 56, §3, 4° van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat het college bevoegd is voor het voeren van de plaatsingsprocedure, de gunning en de uitvoering van overheidsopdrachten.
Artikel 56, §3, 5° van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat het college bevoegd is voor de vaststelling van de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van overheidsopdrachten als het gaat om een opdracht die past binnen het begrip `dagelijks bestuur'.
Met collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges gecoördineerd. Artikel 11 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor openbaar domein. In het gemeenteraadsbesluit van 29 mei 2017 (jaarnummer 305) werd de lijst met bovenlokale locaties goedgekeurd. Het projectgebied betreft lokaal en bovenlokaal openbaar domein met een bovenlokale investering in het kader van het leefbaarheidsproject Ringpark Groene Vesten. Het district Antwerpen, Berchem, Borgerhout en Deurne hebben adviesbevoegdheid.
Artikel 138 Decreet Lokaal Bestuur: naast de beslissingsbevoegdheden waarover de districtsraad beschikt op grond van dit decreet, heeft de districtsraad een algemene adviesbevoegdheid voor alle aangelegenheden die betrekking hebben op het district. De districtsraad kan bij reglement die algemene adviesbevoegdheid of delen ervan overdragen aan het districtscollege.
Op 25 november 2019 (jaarnummer 652) keurde de gemeenteraad de beheersovereenkomst 2019-2024 tussen de stad Antwerpen en AG VESPA goed. Artikel 6 - 4.4 bepaalt dat AG VESPA publiek domein kan (laten) realiseren. De opdracht aan AG VESPA betreft het plaatsen en uitvoeren van de overheidsopdrachten in eigen naam en voor rekening van de stad Antwerpen. De beleidsbeslissing omtrent het realiseren van het publiek domein ligt bij de stad Antwerpen. De stad Antwerpen legt hierbij tevens het projectbudget vast.
Het voorliggende conceptontwerp is het resultaat van de besprekingen tijdens drie Werkbanken (maart, mei en juni 2020), diverse thematische werkbanken, werksessies en werkateliers.
Fasering
Van januari tot augustus 2020 werd het conceptontwerp voor het Ringpark Groene Vesten opgemaakt.
In het najaar van 2020 en het eerste kwartaal van 2021 wordt het landschapsontwerp voor het volledige projectgebied (op niveau schetsontwerp) uitgewerkt. Op het einde van de fase landschapsontwerp wordt een faseringsplan opgemaakt. In het faseringsplan wordt bepaald welke delen van het projectgebied binnen het beschikbare uitvoeringsbudget gerealiseerd zullen worden, dit zijn de zogenaamde realiseerbare deelprojecten. Voor de realiseerbare deelprojecten wordt in 2021-2022 een voorontwerp en definitief ontwerp opgemaakt, waarna deze deelprojecten in uitvoering zullen gaan.
Conceptontwerp
Het voorliggende conceptontwerp wordt ter kennisname aan de districtsraad voorgelegd.
De conceptnota bestaat uit drie delen.
Onderstaande concepten worden voor advies aan de districtsraad voorgelegd.
Deel I - visienota
Deel III - fundamentele onderzoeksvragen
Het ontwerpproces wordt in het kader van De Grote Verbinding en in samenwerking met de partner overheid Agentschap Wegen en Verkeer - afdeling Antwerpen en het team intendant gevoerd. Het conceptontwerp is het resultaat van een co-creatief en participatief proces waarbij diverse stakeholders en actoren betrokken zijn.
In de Werkbanken zijn diverse stakeholders vertegenwoordigd: opdrachtgever, ontwerpteam, team intendant, partner overheid, diverse stadsdiensten, burgerbewegingen en belanghebbenden (onder andere Agentschap Natuur en Bos, Provincie Antwerpen, Vervoersregio Antwerpen en Natuurpunt), alsook enkel vertegenwoordigers uit de werkateliers. Tijdens een co-creatief proces wordt in de schoot van de Werkbank de ontwerpstappen met de diverse stakeholders afgestemd en naar consensus gezocht.
Met een specifieke groep van een 30-tal omwonenden - de zogenaamde Vestenbouwers - wordt maandelijks over het ontwerp tijdens de werkateliers afgestemd. Er werden drie online werkateliers (in april, mei en juni) en een fietstocht georganiseerd.
Tijdens de fase van het conceptontwerp zijn er bijkomend informatie- en participatiemomenten gehouden:
De Grote Verbinding
Met ‘De Grote Verbinding’ bouwt Antwerpen aan haar internationale reputatie als stad en regio waar het goed is om te wonen, te werken, te ondernemen en op bezoek te komen. De Oosterweelverbinding maakt de Antwerpse Ring rond en de overkapping stuurt de auto’s onder de grond. Zo zorgt de stad Antwerpen voor een betere mobiliteit voor Vlaanderen en wordt de stad weer één geheel met meer groen en schonere lucht.
De afgelopen jaren hebben de stad Antwerpen, het Havenbedrijf Antwerpen nv van publiek recht, de burgerbewegingen, Lantis en andere Vlaamse partners, samen met de intendant voor de Oosterweelverbinding, de plannen vormgegeven. Tijdens de uitvoering zetten zij samen zoveel mogelijk lokaal talent aan het werk.
Aanleiding
De gemeenteraad keurde op 22 november 2016 (jaarnummer 749) de overeenkomst tussen het Vlaams Gewest, BAM (Lantis), het Havenbedrijf Antwerpen nv van publiek recht en de stad Antwerpen over de heroriëntering van de Oosterweelmiddelen naar flankerende maatregelen en stedelijke leefbaarheidsprojecten goed.
Het college bekrachtigde op 29 juni 2018 (jaarnummer 6145) de selectie van 18 projecten en vier reserveprojecten als eindresultaat van het proces “Over de Ring” onder leiding van intendant Alexander D’Hooghe. Naast deze Ringprojecten is 10,5 miljoen euro voorzien voor verder studiewerk rond onder andere het verkeerskundig systeem op de zuidoostelijke ring, tunnelveiligheid, multimodale knopen en overkappingskansen voor de volgende fasen.
De gemeenteraad keurde op 17 december 2018 (jaarnummer 788) de samenwerkingsovereenkomst goed tussen de stad Antwerpen en AG VESPA voor vier projectclusters in het noorden die direct gerelateerd zijn aan de Oosterweelverbinding. Voor de projectcluster “Zuidoostelijk bermenlandschap” (huidige naam: "Ringpark Groene Vesten"), wordt afgesproken om deze nog in onderling overleg toe te wijzen.
Het college keurde op 6 september 2019 (jaarnummer 7156) de projectdefinitie en het bestek van voor de deelopdracht 'Ringpark Groene Vesten' goed. Het college keurde goed dat AG VESPA op basis van het bestek de volledige plaatsingsprocedure van de deelopdracht 'Ringpark Groene Vesten' in eigen naam voor de vaste gedeelten en in naam van de stad Antwerpen (inclusief verzelfstandigde entiteiten) voor de voorwaardelijke gedeelten zou voeren. Het college keurde goed dat AG VESPA de uitvoering van de deelopdracht ‘Ringpark Groene Vesten’ in eigen naam en voor rekening van de stad Antwerpen zal aansturen en opvolgen tot en met de oplevering van de vaste gedeelten van de deelopdracht.
Het college keurde op 10 januari 2020 (jaarnummer 268) het projectbudget voor de eerste fase van het leefbaarheidsproject Ringpark Groene Vesten (gelijklopend met de vaste gedeelten van de ontwerpopdracht) voor een bedrag van 4.588.679,46 euro inclusief btw goed. Het projectbudget bestaat uit: ereloon ontwerpteam vaste gedeelten: 2.301.299,00 euro inclusief btw (op basis van offerte) en technische studies, in-situ proeven en coördinatie: 2.287.380,46 euro inclusief btw (geraamd bedrag).
Het college keurde op 24 april 2020 (jaarnummer 3629) goed dat AG VESPA, als gedelegeerd bouwheer van de stad Antwerpen, het 'Voorwaardelijk Gedeelte 15. Bijkomend onderzoek en ondersteuning’ van de deelopdracht 'Ringpark Groene Vesten' kan lichten tijdens de aansturing van de vaste gedeelten en binnen het toegekende taakstellend budget en dat AG VESPA tevens bevoegd is om in uitvoering van het 'Voorwaardelijke Gedeelte 15' alle nodige handelingen te stellen binnen het toegekende taakstellend budget.
Ringpark Groene Vesten
De projectcluster Ringpark Groene Vesten is een bundeling van twee projecten uit 'Over de Ring' voor een budget van 78 miljoen euro: het 'Longitudinaal Ringpark' (23 miljoen euro) en 'Bermen van Knoop tot Lemanstraat' (55 miljoen euro). De projectcontour bevat de volledige ringruimte van gevel tot gevel tussen de binnen- en de buitenstad. De uiteinden worden begrensd door de Kolonel Silvertopstraat in het westen en de Tuinwijk Borgerhout (inbegrepen) in het noorden.
De ambitie voor het 'Ringpark Groene Vesten' is de realisatie van een ambitieus en verbindend grootstedelijk bermenpark in de ringzone dat:
Het toekomstbeeld voor de zuidelijke ringweg is een zo volledig mogelijke overkapping met daaronder een gescheiden verkeerssysteem van de E19 tot de E313. Het leefbaarheidsproject ‘Ringpark Groene Vesten’ heeft de bedoeling om in afwachting daarvan al belangrijke positieve leefbaarheidseffecten te genereren voor de naburige wijken door op de leefbaarheidsmaatregelen voor lucht- en geluid en door op de modal shift met het vernieuwde ringfietspad in te zetten. Bij voorkeur zijn deze maatregelen meteen een voorbereidend werk op een toekomstige grootschalige overkapping.
In het meerjarenplan 2020-2025 is een budget van 4.588.679,46 euro ingeschreven op 2LMS010102M01459/5291630000/224 en 2LMS010102M01466/5291630000/224.
De opdracht wordt door AG VESPA in eigen naam en voor rekening van de stad Antwerpen uitgevoerd.
De districtsraad Antwerpen geeft gunstig advies op het conceptontwerp van het project Ringpark Groene Vesten op voorwaarde dat:
• De districten proactief betrokken worden bij de gehele planning en uitvoering van het project, en specifiek bij:
- De aansluitingen van het project bij het reeds bestaande lokale openbare domein. Hier dienen de districten mee beslissingsrecht te hebben en dienen ze voldoende op tijd geïnformeerd te worden over de volgende stappen zodat de meerjarenplanning van de districten kan afgestemd worden op een succesvolle uitvoering van het hele project;
- Bij de keuze inzake de financiële prioriteiten worden de districten geraadpleegd;
- De districtsraden worden voldoende op de hoogte gehouden van de vorderingen van het project;
- Er wordt beroep gedaan op de districten om de participatie en informatievoorziening specifiek aan de aanpalende wijken mee vorm te geven
- De uitwerking van de nerven en de vormgeving van de aansluiting van het Nachtegalenpark, de Mastvest en Desguinlei. De nerf die Hof van Leysen met de Desguinlei en de Mastvest verbindt vinden we een erg waardevolle toevoeging. Het terug openleggen van de vest in het Nachtegalenpark en een inrichting voorzien voor de “achterkant” van het Nachtegalenpark aan de ring en de oprit van de A12 kan het park een stevige opwaardering bezorgen;
• Het watersysteem moet als geheel focussen op herbruik en infiltratie,, zo worden er oplossingen geboden aan: het korstondige teveel aan (regen)water in sommige wijken, het chronische tekort aan water in de parkvijvers en de ondergrond en het onnuttig afvoeren van grond- en regenwater van de ring (en de leiding tussen pompstationring en Mastvest);
• Er afzonderlijke trajecten worden voorzien voor snelle fietsers, cargofietsers en grote densiteiten enerzijds en tragere parkgebruikers anderzijds. Daar waar ze de infrastructuur delen wordt er in voldoende ruimte of mogelijkheid tot scheiding van beide verkeersstromen voorzien. Een obstakelvrije snelle fietsverbinding in de ringzone is essentieel voor de modal shift;
• De mogelijkheid onderzocht wordt om actieve fu etsbeleving, waaronder een volwaardige route/parcours voor veldrijders en/of mountainbikers te voorzien;
• Er tevens onderzocht wordt of andere tekorten aan sportinfrastructuur in de openbare ruimte kunnenopgevuld worden in deze zone, in het bijzonder de mogelijkheid om infrastructuur te voorzien voor urban sports zoals BMX, steps, inlineskate en skateboard;
• De bestaande natuurwaarden en het bestaande bomenbestand worden gerespecteerd en versterkt;
• De biodiversiteit in het hele gebied wordt versterkt met extra aandacht voor: bestuivers, o.a. bijen, tuin- en parkvogels en kleine zoogdieren;
• De omgeving van de Desguinlei en de Jan Van Rijswijcklaan kreeg in het verleden met de bouwwerken van Leon Stynen een zeer kenmerkende en sterke architecturale kwaliteit, de bouw van het Vlinderpaleis gaf diezelfde kwaliteit aan de site op het voormalige Zuidstation.. De ontwikkelingen rond het vernieuwde Zuidstation dienen aan te sluiten bij deze architecturale landmarks en dienen van eenzelfde kwaliteit te zijn;
• De grote parking op de Desguinlei dient gevrijwaard te worden als open ruimte, waar zowel groen als op de buurt gericht kleinschalig parkeren kan gecombineerd worden. De ruimte dient als toekomstige verbinding tussen de Mastvest en de omgeving van het Hof van Leysen te functioneren. Het bebouwen van deze ruimte dient daarom vermeden te worden;
• Alle bewoners die effectief wensen te participeren moeten daar de kans toe krijgen. Deze participatie dienst stadsbreed en goed gestructureerd te zijn met als finaliteit om op een efficiënte en gedragen manier het project gestalte te geven. Voor aanpalende wijken worden waar nodig samen met de districten aparte participatietrajecten opgezet;
• De aanleg van geluidswallen en andere geluidswerendemaatregelen zijn essentieel om de leefbaarheid in de wijken en de parken te verbeteren, geluidsreductie moet effectief aantoonbaar zijn.