Terug
Gepubliceerd op 30/06/2020

2020_DCAN_00386 - Beheer openbaar bomenbestand 2020 - Nassaustraat, district Antwerpen (dossiernummer 8/20). Vervangen van vier bomen - Goedkeuring

districtscollege Antwerpen
ma 29/06/2020 - 14:00 Virtueel via Zoom
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Paul Cordy, voorzitter districtscollege; Tom Van den Borne, districtsschepen; Samuel Markowitz, districtsschepen; Femke Meeusen, districtsschepen; Herald Claeys, districtssecretaris

Afwezig

Charlien Van Leuffel, districtsschepen

Secretaris

Herald Claeys, districtssecretaris

Voorzitter

Tom Van den Borne, districtsschepen
2020_DCAN_00386 - Beheer openbaar bomenbestand 2020 - Nassaustraat, district Antwerpen (dossiernummer 8/20). Vervangen van vier bomen - Goedkeuring 2020_DCAN_00386 - Beheer openbaar bomenbestand 2020 - Nassaustraat, district Antwerpen (dossiernummer 8/20). Vervangen van vier bomen - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges gecoördineerd. Artikel 12 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokale parken en groenaanplantingen.

Bij besluit van de gemeenteraad van 29 mei 2017 (jaarnummer 305) werden de bovenlokale locaties vastgelegd.

De Nassaustraat is lokaal. Het district heeft beslissingsbevoegdheid.

Argumentatie

Het betreft drie Salix alba 'Sericea' (schietwilg - stamomtrekken tussen 60 cm en 125 cm) en één Alnus glutinosa (gewone els- stamomtrek 45 cm). Deze bomen (wijkers) moeten geveld worden.

In het goedgekeurde beeldkwaliteitsplan ‘Eilandje’ is voor de grote boomvakken gewerkt met het principe van wijkers en blijvers. Dat betekent dat er in elk plantvak een beperkt aantal grote bomen met lange levensduur werd aangeplant (de blijvers) aangevuld met een groot aantal snelgroeiende soorten om op korte termijn een groter groenvolume te creëren. De bedoeling is dat de wijkers stelselmatig gekapt worden naarmate de blijvers groeien.

In een aantal boomvakken zijn de wijkers intussen zodanig groot en dominant geworden, dat ze de blijvers dreigen te verstikken. Bovendien staan er veel te veel bomen op een kleine oppervlakte waardoor ook de wijkers mekaar beconcurreren. Daarom is het noodzakelijk om in een aantal boomvakken een dunningskap uit te voeren. Het groenvolume dat verdwijnt zal op termijn gecompenseerd worden door de te behouden blijvers zoals voorzien in het beeldkwaliteitsplan.

Conform de Vlaamse codex ruimtelijke ordening is het vellen van de boom, die een stamomtrek heeft van meer dan één meter, vergunningsplichtig. Het college levert een omgevingsvergunning af voor het vellen van deze boom.

Het stedelijk wijkoverleg van het district Antwerpen dient de buurtbewoners in te lichten over de geplande ingreep.

Juridische grond

Artikel 4.2.1, 3° van de Vlaamse codex ruimtelijke ordening bepaalt dat er een stedenbouwkundige vergunning is vereist voor het vellen van bomen die op een hoogte van 1 meter boven het maaiveld, een stamomtrek hebben van 1 meter en die geen deel uitmaken van begroeide oppervlakten, zoals vermeld in het Bosdecreet van 13 juni 1990.

 Artikel 4.7.1, §2 van de Vlaamse codex ruimtelijke ordening bepaalt dat de Vlaamse Regering de handelingen van algemeen belang of van publiekrechtelijke [...] rechtspersonen kan aanwijzen, dewelke omwille van hun beperkte ruimtelijke impact of de eenvoud van het dossier binnen de reguliere procedure worden behandeld.

Artikel 3/1 van het besluit van de Vlaamse Regering van 5 mei 2000 tot aanwijzing van de handelingen in de zin van artikel 4.1.1, 5°, artikel 4.4.7, § 2, en artikel 4.7.1, § 2, tweede lid, van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en tot regeling van het vooroverleg met de Vlaamse Bouwmeester bepaalt dat het vellen van bomen die op gemeentelijk openbaar domein gelegen zijn en geen deel uitmaken van een bos worden behandeld binnen de reguliere procedure zoals voorzien in artikel 4.7.1., §2 van de Vlaamse codex ruimtelijke ordening.

Art. 4.7.12. van de Vlaamse codex ruimtelijke ordening bepaalt dat een vergunning binnen de reguliere procedure wordt afgeleverd door het college van burgemeester en schepenen van de gemeente waarin het voorwerp van de vergunning gelegen is.

Aanleiding en context

In de Nassaustraat, district Antwerpen moeten vier bomen vervangen worden.

Besluit

Het districtscollege antwerpen beslist:

Artikel 1

Het districtscollege keurt goed dat drie Salix alba 'Sericea' (schietwilg - stamomtrekken tussen 60 cm en 125 cm) en één Alnus glutinosa (gewone els- stamomtrek 45 cm) worden geveld in de Nassaustraat, district Antwerpen. Er is geen ruimte om nieuwe bomen aan te planten omdat er te veel bomen staan in het plantvak.

Artikel 2

Het districtscollege verzoekt het college om een omgevingsvergunning af te leveren voor het vellen van één Salix alba 'Sericea' (schietwilg - stamomtrek 125 cm).

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.

Artikel 4

Het districtscollege geeft opdracht aan:

Dienst Taak
SB/GB district Antwerpen inlichten over het tijdstip van het vellen van de bomen
AN-SL/WO/SWO buurtbewoners inlichten over de geplande ingreep.


Bijlagen

  • Inplantingsplan_8_20.pdf
  • Foto_8_20.pdf