Op de zitting van 7 februari keurde het stedelijk college het charter 'Naar een toegankelijke gemeente' van Inter vzw (Agentschap Toegankelijk Vlaanderen) goed. Ook andere districten deden dit. In dit charter wordt onder meer de nadruk gelegd op Universal Design. Dat betekent een openbaar gebouw, een publiek domein zo ontwerpen dat de toegankelijkheid voor iedereen gegarandeerd is. Goede ontwerpen creëren mogelijkheden en ondersteunen de gebruiker, terwijl slechte ontwerpen belemmeren en mensen uitsluiten.
Op veel vlakken wordt er al zeer goed werk geleverd. In de hele stad gaat het publiek domein er op vooruit. Slim ontwerpen en toegankelijkheid voor iedereen is daarbij steevast de leidraad. Een paar decennia geleden stonden beleidsmakers amper stil bij de uitdagingen van mindervaliden. De aandacht voor toegankelijkheid is sindsdien gelukkig sterk gegroeid. Nieuwe inzichten hebben geleid tot betere voorstellen en ontwerpen.
We zijn als district reeds een voortrekker op vlak van toegankelijkheid, maar onze districtsraad ondertekende het charter nog niet. Met een goedkeuring engageren we ons duidelijk om mee te werken aan een toegankelijk district. Het zet ons ertoe aan om de principes, neergelegd in het charter, nog meer in de praktijk te brengen.
Om die reden hadden we graag volgende motie voorgelegd aan de districtsraad:
Overwegende het charter ‘Naar een toegankelijke gemeente’ van Inter vzw dat het stedelijk college op 7 februari 2020 goedkeurde, waarin het zich engageert mee te werken aan een toegankelijke stad,
Overwegende dat dit charter de nadruk legt op Universal Design, wat inhoudt dat slimme ontwerpen een aantrekkelijke vormgeving combineren met het praktische gebruik voor iedereen,
Vraagt de districtsraad aan het districtscollege om:
Het charter 'Naar een toegankelijke gemeente' van Inter vzw (Agentschap Toegankelijk Vlaanderen) te ondertekenen.