Conform artikel 24 en 42 van het Omgevingsvergunningsdecreet heeft het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar de bevoegdheid advies uit te brengen voor de vergunningsaanvragen op haar grondgebied waarvoor de deputatie, de Vlaamse regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar de bevoegde overheid is, tenzij:
1. de aanvraag ingediend is door het betrokken college;
2. de aanvraag louter betrekking heeft op mobiele of verplaatsbare ingedeelde inrichtingen of activiteiten.
Het college heeft op 17 november 2017 (jaarnummer 2017_CBS_08858) beslist om de adviesbevoegdheid op te nemen.
Er werd bij de deputatie een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. De aanvraag wordt behandeld volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
De deputatie verzoekt het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar om:
- een openbaar onderzoek te houden;
- advies uit te brengen.
Projectnummer: |
OMV_2020007902 |
Gegevens van de aanvrager: |
zie exploitant |
Gegevens van de exploitant: |
BV RIS Plastic Recycling met als adres Almkerkplein 42 te 2134 Hoofddorp (Nederland) |
Ligging van het project: |
Ouland zn te 2030 Antwerpen |
Kadastrale gegevens: |
afdeling 7 sectie G nr. 1333H29 |
Inrichtingsnummer: |
20200121-0066 (RIS Plastic Recycling) |
Vergunningsplichten: |
Exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten. |
Voorwerp van de aanvraag: |
Op- en overslagbedrijf: exploitatie |
Omschrijving ingedeelde inrichtingen of activiteiten
Aangevraagde rubrieken
Rubriek |
Omschrijving |
Gevraagd voor |
2.1.1.a)2° |
opslag en overslag van afvalstoffen, opslag van afvalstoffen die niet aan de verwerking van afvalstoffen verbonden zijn: andere afvalstoffen dan de afvalstoffen, vermeld in b) meer dan 100 ton; |
2.000 ton |
12.3.2° |
accumulatoren (gebruik van): vaste inrichtingen voor het laden van accumulatoren door middel van toestellen met een geïnstalleerd totaal vermogen van meer dan 10 kW. |
10 kW |
Aangevraagde bijstelling bijzondere milieuvoorwaarden in afwijking van algemene of sectorale voorwaarden
1. |
Bij te stellen voorwaarde: Tenzij anders bepaald in de omgevingsvergunning voor de exploitatie van de ingedeelde inrichting of activiteit wordt langsheen de randen van de inrichting een groenscherm van minstens 5m breedte aangelegd. Het groenscherm bestaat uit streekeigen laag- en hoogstammige dichtgroeiende gewassen. De exploitant neemt de nodige maatregelen om zo snel mogelijk een efficiënt groenscherm te bekomen. Voor nieuwe inrichtingen wordt het groenscherm aangeplant zodra de bouwwerken dat toelaten en het plantseizoen is aangebroken. Indien geen bouwwerken worden uitgevoerd, wordt het groenscherm aangeplant in het eerste plantseizoen dat bij de aanvang van de uitbating aansluit.
Voorgesteld alternatief/aanvulling: Er wordt gevraagd om geen groenscherm van 5m te moeten voorzien langsheen de randen van de inrichting. |
2. |
Bij te stellen voorwaarde: Tenzij anders bepaald in de omgevingsvergunning voor de exploitatie van de ingedeelde inrichting of activiteit of in dit besluit is de installatie en het gebruik van een geijkte weegbrug met automatische registratie verplicht. De ijking gebeurt overeenkomstig de ijkwet. De toegang van de aanvoerende vrachtwagens is slechts toegelaten over de in werking zijnde weegbrug.
Voorgesteld alternatief/aanvulling: RIS Plastic Recycling wenst voor het wegen en registreren van de aan- en afgevoerde afvalstoffen gebruik te maken van een naburig aanwezige geijkte weegbrug van Wijngaard Natie Terminals NV. Dit bedrijf is gelegen aan de Vrieskaai 98 – haven 99. |
Adviezen
Externe adviezen
Adviesinstantie |
Datum advies gevraagd |
Datum advies ontvangen |
Advies |
Havenbedrijf Antwerpen, subadvies milieu |
3 maart 2020 |
27 maart 2020 |
Voorwaardelijk gunstig |
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het goed is gelegen in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakening zeehavengebied Antwerpen (Besluit van de Vlaamse regering van 30 april 2013), binnen de afbakeningslijn. De gebieden binnen de afbakeningslijn behoren tot het zeehavengebied Antwerpen. Met uitzondering van de deelgebieden waarvoor in dit plan voorschriften werden vastgelegd, blijven de op het ogenblik van de vaststelling van dit plan bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften onverminderd van toepassing.
Het goed is volgens voornoemd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan bestemd als Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven. Zulk gebied is bestemd om te functioneren als Vlaams havengebied als onderdeel van de haven van Antwerpen.
Het is bestemd voor zeehavengebonden en zeehavengerelateerde industriële en logistieke activiteiten en distributie-, opslag- en overslagactiviteiten die gebruikmaken van en aangewezen zijn op de zeehaveninfrastructuur. Alle handelingen die nodig of nuttig zijn voor de realisatie van de bestemming en voor de exploitatie van de haven en de bedrijven zijn toegelaten.
Daartoe worden ook de volgende werken, handelingen, voorzieningen, en wijzigingen gerekend:
- de aanleg en het onderhoud van infrastructuur die nodig is voor de toegankelijkheid of voor verbindingen langs de waterzijde en langs de landszijde;
- het laguneren of op een andere wijze bergen of verwerken van baggerspecie.
Daarnaast is de ontwikkeling, het herstel en de instandhouding van tijdelijke ecologische infrastructuur toegelaten. In het gebied zijn eveneens gebouwen of lokalen voor bewakingspersoneel toegelaten. In het gebied zijn kantoorgebouwen niet toegelaten, tenzij ze noodzakelijk zijn voor en een inherent onderdeel zijn van de exploitatie van haven en industriële activiteiten. De bestaande kantoorgebouwen kunnen behouden blijven binnen het bestaande bouwvolume op het moment van definitieve vaststelling van dit gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. Uitbreidingen zijn niet toegelaten.
De aanvraag dient beoordeeld te worden aan de hand van de voorschriften van het ruimtelijk uitvoeringsplan.
De aanvraag is in overeenstemming met de bestemming en de voorschriften van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.
Voor een straal van 500 meter rond de aanvraag is het voormelde GRUP tevens van toepassing. Grotendeels gelden hier de bestemmingsvoorschriften Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven en – voor het Albertdok, het Noordkasteeldok en het Amerikadok – Gebied voor waterweginfrastructuur. Op circa 240 meter ten westen van de aanvraag geldt het bestemmingsvoorschrift Gebied voor spoorinfrastructuur. Ten zuiden en westen loopt een overdruk met als aanduiding Leidingstraat.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
Hemelwater: Het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater.
De gewestelijke hemelwaterverordening is niet van toepassing op de aanvraag.
Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid.
De gewestelijke verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
In een loods met een totale oppervlakte van circa 20.000 m², wordt in een deel van de loods (circa 3600 m²), de op- en overslag van plastic afvalstoffen aangevraagd. Verder betreft de aanvraag een batterijlader voor een heftruck.
De inrichting is vanuit stedenbouwkundig oogpunt hoofdzakelijk vergund. Er is op 14 september 2018 een omgevingsvergunning met voorwaarden voor het slopen van het gehele gebouw afgeleverd door het college van burgemeester en schepenen. Die omgevingsvergunning is nog niet vervallen.
Er zijn geen vergunningsplichtige stedenbouwkundige handelingen aangevraagd. De aanvraag is verenigbaar met de ruimtelijke context van het havengebied waarbinnen deze aanvraag is gesitueerd. Er is geen bezwaar vanuit stedenbouwkundig oogpunt.
Toetsing van aanvaardbaarheid van de ingedeelde inrichtingen en activiteiten op het vlak van hinder en risico's voor de mens en het milieu
RIS Plastic Recycling handelt in plastic afvalstromen voor de recycling. Het betreft recycleerbare materialen, geen huishoudelijk afval of gevaarlijk plastic afval volgens het aanvraagdossier. De reeds verbaalde plastics zijn afkomstig van bedrijven en inzamelaars, voornamelijk uit Engeland en worden tijdelijk opgeslagen in een loods. Er worden geen verdere behandelingen zoals sortering of een mechanische behandeling uitgevoerd. De export van de balen plastic gaat voor 99 % naar Turkije. De exploitant huurt voor de activiteiten een deel van een loods gelegen aan Ketelhof met een oppervlakte van 3.600 m².
De aanvraag omvat de opslag en overslag van maximaal 2.000 ton plastics in balen (harde en zachte plastics) en een batterijlader met een vermogen van 10 kW.
Het plastic wordt in balen aan- en afgevoerd en tijdelijke opgeslagen in een loods. Volgens het aanvraagdossier blijven de balen intact en worden er geen behandelingen uitgevoerd op het plastic. Het risico dat stukken plastic in de omgeving terecht komen is hierdoor beperkt. Evenwel dient de exploitant de nodige maatregelen neemt om te vermijden dat plastics in de omgeving terecht komen, bijvoorbeeld bij het scheuren van balen. Het is aangewezen om dit op te leggen als bijzondere voorwaarde gelet op de plastic problematiek in de Antwerpse haven.
Het beperkte huishoudelijk afvalwater (max. 7,5 m³/jaar) afkomstig van het sanitair wordt geloosd in de openbare riolering.
De activiteiten vinden plaats in een zone waar het huishoudelijk afvalwater rechtstreeks, ongezuiverd, in de dokken wordt geloosd. Elke exploitant dient daarom zelf te voorzien in een individuele behandelingsinstallatie voor afvalwater (IBA). Uit het uitvoeringsplan kan niet worden opgemaakt of er reeds een IBA geplaatst werd. Als er nog geen IBA geplaatst werd, dient dit alsnog te gebeuren of dient het huishoudelijk afvalwater opgevangen en afgevoerd te worden. Het is aangewezen om de standaardvoorwaarde van het college hieromtrent op te leggen als bijzondere voorwaarde.
Het uitvoeringsplan voldoet niet aan de vereisten zoals opgenomen in addendum C8A van het ministerieel besluit inzake de dossiersamenstelling. Niet alleen het rioleringsplan ontbreekt, ook essentiële planelementen zoals een noordpijl, perceelcontouren en een schaal ontbreken. Mede gelet op de ruime situering in het Omgevingsloket, waarbij incorrect niet de ligging van de ingedeelde inrichting of activiteit, maar wel het gehele perceel werd aangeduid, is een exacte situering van de activiteiten niet mogelijk. Dit bemoeilijkt later opzoekingswerk in kader van notariële inlichtingen, bodeminformatie en concessiebeleid. De exploitant dient een uitvoeringsplan te bezorgen dat voldoet aan de wettelijke vereisten.
De aan- en afvoer van afvalstoffen gebeurt met vrachtwagens. Dit betreffen maximaal 15 aanvoeren en 15 afvoeren van afvalstoffen per dag.
De exploitant vraagt een bijstelling van volgende artikels van titel II van het VLAREM:
- artikel 5.2.1.5 §5 dat stelt dat er een groenscherm met een breedte van 5 meter moet aangeplant worden;
- artikel 5.2.1.2 §2 dat stelt dat er gebruik gemaakt moet worden van een geijkte weegbrug met automatische registratie.
De plastic balen worden in een gesloten loods opgeslagen. De exploitant zal gebruik maken van een weegbrug van Wijngaard Natie Terminals. Er wordt een afvalstoffenregister bijgehouden met de weeggegevens. De gevraagde bijstellingen kunnen toegestaan worden.
Advies van het college
Gunstig advies te verlenen voor de aanvraag tot omgevingsvergunning onder voorwaarden.
Geadviseerde rubrieken
Rubriek |
Omschrijving |
Geadviseerd voor |
2.1.1.a)2° |
opslag en overslag van afvalstoffen, opslag van afvalstoffen die niet aan de verwerking van afvalstoffen verbonden zijn: andere afvalstoffen dan de afvalstoffen, vermeld in b) meer dan 100 ton; |
2.000 ton |
12.3.2° |
accumulatoren (gebruik van): vaste inrichtingen voor het laden van accumulatoren door middel van toestellen met een geïnstalleerd totaal vermogen van meer dan 10 kW. |
10 kW |
Geadviseerde bijzondere milieuvoorwaarden
1. |
er wordt een uitvoeringsplan aangeleverd dat voldoet aan de wettelijke vereisten; |
2. |
de exploitant neemt de nodige voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat er plastic in de omgeving terecht komt; |
3. |
uiterlijk drie maanden na datum van deze vergunning bezorgt de exploitant een getekende offerte voor de installatie van een IBA aan de dienst vergunningen/milieu van de stad Antwerpen (milieuvergunningen@antwerpen.be) met vermelding van dossiernummer OMV2020007902. Uiterlijk zes maanden na datum van deze vergunning wordt een bewijs van plaatsing van een IBA bezorgd aan de dienst vergunningen/milieu van de stad Antwerpen (milieuvergunningen@antwerpen.be) met vermelding van dossiernummer OMV2020007902. Zolang er geen IBA geplaatst is, worden de bewijzen van ophaling en afvoer van het huishoudelijk afvalwater ter beschikking gehouden van de toezichthoudende overheid. |
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Procedurestap |
Datum |
Ontvangst adviesvraag |
27 februari 2020 |
Start openbaar onderzoek |
7 maart 2020 |
Einde openbaar onderzoek |
5 april 2020 |
Gemeenteraad voor wegenwerken |
geen |
Uiterste adviesdatum |
17 april 2020 |
De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.
Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten
Startdatum |
Einddatum |
Schriftelijke bezwaar-schriften |
Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften |
Petitie-lijsten |
Digitale bezwaar-schriften |
7 maart 2020 |
5 april 2020* |
0 |
0 |
0 |
0 |
* De Vlaamse regering heeft op 24 maart 2020 via het noodbesluit omgevingsvergunning beslist om de openbare onderzoeken voor omgevingsvergunningen op te schorten. Daarom kon het geplande openbaar onderzoek niet tijdig afgerond worden. Het hierbij geformuleerde advies is opgemaakt onder voorbehoud van relevante opmerkingen/bezwaren/standpunten tijdens het openbaar onderzoek.
Informatievergadering
Een informatievergadering was niet vereist en werd niet gehouden.
Het college beslist een gunstig advies, zoals geformuleerd in de argumentatie, te geven op de aanvraag, onder volgende voorwaarden.
Geadviseerde rubrieken
Rubriek |
Omschrijving |
Geadviseerd voor |
2.1.1.a)2° |
|
2.000,00 ton |
12.3.2° |
accumulatoren (gebruik van): vaste inrichtingen voor het laden van accumulatoren door middel van toestellen met een geïnstalleerd totaal vermogen van meer dan 10 kW; |
10,00 kW |
Geadviseerde bijzondere milieuvoorwaarden
1. |
Er wordt een uitvoeringsplan aangeleverd dat voldoet aan de wettelijke vereisten. |
2. |
De exploitant neemt de nodige voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat er plastic in de omgeving terecht komt. |
3. |
Uiterlijk drie maanden na datum van deze vergunning bezorgt de exploitant een getekende offerte voor de installatie van een IBA aan de dienst vergunningen/milieu van de stad Antwerpen (milieuvergunningen@antwerpen.be) met vermelding van dossiernummer OMV2020007902. Uiterlijk zes maanden na datum van deze vergunning wordt een bewijs van plaatsing van een IBA bezorgd aan de dienst vergunningen/milieu van de stad Antwerpen (milieuvergunningen@antwerpen.be) met vermelding van dossiernummer OMV2020007902. Zolang er geen IBA geplaatst is, worden de bewijzen van ophaling en afvoer van het huishoudelijk afvalwater ter beschikking gehouden van de toezichthoudende overheid. |
Het college geeft opdracht aan:
Dienst | Taak |
SW/V | Het advies college te bezorgen aan de instantie die advies gevraagd heeft. |