Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges gecoördineerd. Artikel 12 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokale parken en groenaanplantingen.
Bij besluit van de gemeenteraad van 29 mei 2017 (jaarnummer 305) werden de bovenlokale locaties vastgelegd.
Het Runcvoortpark is lokaal. Het district heeft beslissingsbevoegdheid.
Het betreft één Acer pseudoplatanus (gewone esdoorn - stamomtrek 175 cm). De boom is volledig afgestorven en moet om veiligheidsredenen geveld worden.
De boom wordt niet vervangen omdat er niet voldoende ruimte is om een nieuwe boom aan te planten, die tot een volwaardige boom kan uitgroeien.
Het Kasteel van Runcvoort en omgeving is sinds 1984 beschermd als dorpsgezicht (Besluit Vlaamse Executieve van 10 juli 1984).
Conform de Vlaamse codex ruimtelijke ordening is het vellen van de boom, die een stamomtrek heeft van meer dan één meter, vergunningsplichtig. Het college levert een omgevingsvergunning af voor het vellen van deze boom.
Het stedelijk wijkoverleg van het district Merksem dient de buurtbewoners in te lichten over de geplande ingreep.
Artikel 4.2.1, 3° van de Vlaamse codex ruimtelijke ordening bepaalt dat er een stedenbouwkundige vergunning is vereist voor het vellen van bomen die op een hoogte van 1 meter boven het maaiveld, een stamomtrek hebben van 1 meter en die geen deel uitmaken van begroeide oppervlakten, zoals vermeld in het Bosdecreet van 13 juni 1990.
Artikel 4.7.1, §2 van de Vlaamse codex ruimtelijke ordening bepaalt dat de Vlaamse Regering de handelingen van algemeen belang of van publiekrechtelijke [...] rechtspersonen kan aanwijzen, dewelke omwille van hun beperkte ruimtelijke impact of de eenvoud van het dossier binnen de reguliere procedure worden behandeld.
Artikel 3/1 van het besluit van de Vlaamse Regering van 5 mei 2000 tot aanwijzing van de handelingen in de zin van artikel 4.1.1, 5°, artikel 4.4.7, § 2, en artikel 4.7.1, § 2, tweede lid, van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en tot regeling van het vooroverleg met de Vlaamse Bouwmeester bepaalt dat het vellen van bomen die op gemeentelijk openbaar domein gelegen zijn en geen deel uitmaken van een bos worden behandeld binnen de reguliere procedure zoals voorzien in artikel 4.7.1., §2 van de Vlaamse codex ruimtelijke ordening.
Art. 4.7.12. van de Vlaamse codex ruimtelijke ordening bepaalt dat een vergunning binnen de reguliere procedure wordt afgeleverd door het college van burgemeester en schepenen van de gemeente waarin het voorwerp van de vergunning gelegen is.
Artikel 6.4.4., §2 van het decreet van 12 juli 2013 betreffende het onroerend erfgoed (Onroerenderfgoeddecreet) bepaalt dat voor handelingen aan of in beschermde goederen die onderworpen zijn aan een stedenbouwkundige vergunning, de vergunningverlenende overheid eerst het advies in van het Vlaams Instituut voor het onroerend erfgoed dient in te winnen.
In het Runcvoortpark, district Merksem moet één boom geveld worden.
Het districtscollege Merksem keurt eenparig het volgende besluit goed.
Het districtscollege keurt goed dat één Acer pseudoplatanus (gewone esdoorn - stamomtrek 175 cm) wordt geveld in het Runcvoortpark, district Merksem. De boom wordt niet vervangen omdat er niet voldoende ruimte is om een nieuwe boom aan te planten, die tot een volwaardige boom kan uitgroeien.
Het districtscollege verzoekt het college het advies in te winnen van het Agentschap Onroerend Erfgoed Vlaanderen voor het vellen van de hogervermelde boom en na ontvangst van een gunstig advies, een omgevingsvergunning af te leveren.
Het districtscollege geeft opdracht aan:
Dienst | Taak |
SB/GB | De omgevingsvergunning aan te vragen en het district Merksem in te lichten over het tijdstip van het vellen van de boom |
ME-BZ | in onderling overleg met SB/GB de buurtbewoners inlichten over de geplande ingreep |