Argumentatie
AG VESPA is van start gegaan met de verkoop van de projectgrond Kwade Velden, bestaande uit 19 percelen, gelegen tussen de Laaglandlaan en de Zwaantjeslei in Merksem.
De verkoopsvoorwaarden rijmen echter niet met het in 2007 goedgekeurde BPA met onder meer een eerder advies van de districtsraad van Merksem dat ‘voor de zone binnengebied Zwaantjeslei bijkomende bebouwing niet opportuun is gezien de watergevoeligheid van het gebied’.
Kwade Velden ligt in een gebied dat erg gevoelig is voor wateroverlast. Deze zone heeft een belangrijke functie van waterberging. Dat men nu wil bouwen op de laagste en dus meest watergevoelige zone is onverstandig.
Ondanks het feit dat er in de verkoopsvoorwaarden staat dat er rekening moet gehouden worden met de watergevoeligheid van het gebied, wordt er uitgerekend op het meest verzonken deel gebouwd.
De Vlaamse regering wil met haar Blue Deal de droogte en waterschaarste te lijf gaan door het creëren van meer natte natuur. Ze gaan daarin bijna een half miljard investeren. Citaat uit de Septemberverklaring 2020: ‘Vlaanderen wordt opnieuw een “spons met natuur dicht bij mensen”, zodat er voldoende water blijft stromen uit de kraan van de mensen en van onze bedrijven’. Met het behoud van de Kwade Velden als ‘natte natuur’ kunnen we de ambitie van de Vlaamse regering mee helpen waarmaken!
Om te kunnen anticiperen op toekomstige regenval en periodes van droogte, maakte de stad Antwerpen een Waterplan waarin onder meer staat dat het belangrijk is om water nu al overal zo lokaal mogelijk op te vangen op wijk- en straatniveau. Dat is wat er nu al gebeurt in de Kwade Velden en dat willen we ook zo houden.
Dit waterrijk gebied extra betonneren is trouwens in strijd met het Antwerps onthardingsbeleid. Inwoners van de stad worden opgeroepen om hun koer, voortuin, gevel te ontharden en te vergroenen en ondertussen maakt de stad plannen om een heel groen gebied te verharden… De stad moet verder gaan dan het lanceren van slogans als Antwerpen Breekt Uit of City as a Sponge. Er dient zich nu een mogelijkheid aan om deze slogans waar te maken in plaats van een klassieke verkaveling in de markt te zetten.
Dat dit project de buurt niet onberoerd laat is ondertussen ook meer dan duidelijk. Er loopt een petitie, er hangen massaal affiches aan de ramen, er werden protestborden gezet. Eerder verschenen er al artikels in de krant over de jonge buurtbewoner Sjarel die een brief schreef naar de krant https://www.gva.be/cnt/DMF20200919_95030525 https://www.gva.be/cnt/DMF20200930_94999404
Het is een zeer spijtige zaak dat de buurt tot nog toe niet betrokken werd.
Ook de vereniging GruunRant laat van zich horen. In een open brief aan stad en district Merksem vragen ze ‘om de verkoopsprocedure te bevriezen en de besluitvorming over Kwade Velden te integreren in een ruimer plan rond het behoud, de versterking en verbinding van groene ruimtes in Merksem en Ekeren’.
Motie
De districtsraad van Merksem adviseert aan het college van burgemeester en schepenen
Het voorstel tot motie wordt samen behandeld met de interpellatie van districtsraadslid Karin Staes en het voorstel tot motie van districtsraadslid Bavo De Mol.
De districtsraad keurt bij monde van fractie voorzitters het voorstel tot motie niet goed met 19 stemmen tegen, 4 stemmen voor en 1 onthouding.
Tegen: fracties N-VA, sp.a, CD&V en Vlaams Belang
Voor: fracties Groen en PVDA
Onthouding: fractie open Vld
Het volledig debat is opgenomen en digitaal raadpleegbaar via de website.
ma 09/11/2020 - 10:53