Geachte schepen,
Een aantal districtsraden geleden heb ik bij u geïnformeerd naar de stand van zaken van de oprichting van een handelaarsvereniging. U heeft toen een overzicht gegeven van de initiatieven die het district genomen heeft om handelaars dichterbij elkaar te brengen en hen er zo toe te bewegen een handelaarsvereniging op te richten.
Ik heb toen ook gezegd dat volgens onze fractie men de resolutie in het bestuursakkoord maximaal moet invullen en een meer actieve rol moet spelen in de oprichting van een handelaarsvereniging.
Ondertussen is er heel wat tijd overgegaan en is er helaas nog altijd geen handelaarsvereniging. Tot overmaat van ramp moeten onze handelaars nu afrekenen met de economische impact van het coronavirus. Ik denk dat we allemaal ons zeer veel zorgen moeten maken over de lange termijn impact die het coronavirus zal hebben op de lokale economie.
De uitgebreide steunmaatregelen die men op Vlaams en Federaal niveau heeft getroffen en het pakket van maatregelen van de stad Antwerpen hebben geprobeerd onze handelaars maximaal te beschermen tegen de grote eerste schok die we meemaakten. Met de versoepeling van de lockdown maatregelen zullen ook een aantal steunmechanismen afgeschakeld worden. Veel ondernemers zullen weer op zichzelf aangewezen zijn. Een belangrijke uitdaging zal erin bestaan om ervoor te zorgen dat het vertrouwen bij de consumenten terug aangroeit en dat klanten terug naar de winkels en horecazaken komen.
Tijdens de crisis is gebleken dat sterke handelaarsverenigingen van onschatbare waarde zijn. Het laat handelaars toe om zich samen te richten op de e-commerce. Sterke handelaarsverenigingen kunnen ook hun buurten in de schijnwerpers zetten. Er is geen twijfel over dat handelaarsverenigingen ook na de crisis hun handen vol hebben om te werken aan het herstel.
Helaas kunnen we het verleden niet veranderen. We kunnen echter wel proberen de toekomst richting te geven. Als we onze lokale economie willen redden, hebben we nood aan een sterk netwerk van ondernemers.
De stad ondersteunt vandaag handelaarsverenigingen op verschillende wijzes maar telkens tot op een bepaald niveau. Zo is er een globaal plafond van 50% van de gemaakte kosten met een maximum per kalenderjaar van 5.500 euro per handelaarsvereniging. Een deel daarvan kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor opstartkosten; andere delen voor kleine of grote initiatieven.
Het komt er op neer dat voor elke gesubsidieerde euro handelaarsverenigingen zelf een euro moeten opleggen. We weten allemaal dat dit laatste nu allerminst evident is voor onze getroffen handelaars. Elke euro telt momenteel.
In een schriftelijke vraag op de vorige raad heb ik u dan ook gepolst of u ook van mening bent dat er wellicht bijkomende budgetten nodig gaan zijn om onze lokale economie uit het slop te trekken. U heeft daar niet meteen ja, maar ook niet resoluut nee op geantwoord en gesteld dat u bereid bent om al het mogelijke te doen om onze handelaars te helpen.
Ik had u graag aangesproken op dat engagement. Gegeven de situatie die ik hierboven heb geschetst, lijkt het nu echt het juiste moment om een aantal zaken samen te leggen. We hebben geen tijd te verliezen. In deze uitzonderlijke omstandigheden zijn uitzonderlijke maatregelen nodig. Het is van cruciaal belang dat onze handelaars zich zo snel mogelijk verenigingen en organiseren. Het district kan en moet daar volgens ons financieel bij helpen om het ijzer te smeden nu het heet is.
Daarom had ik graag volgende motie voorgelegd aan de raad:
Overwegende de zware economische impact van de COVID-19 pandemie op de lokale economie,
Overwegende het moeilijke herstelproces dat onze lokale economie zal moeten doormaken,
Overwegende de onschatbare waarde van performante handelaarsverenigingen wat betreft het creëren van schaalvoordelen, het doorgeven van ‘best practices’ en het in de kijker zetten van handelsbuurten,
Overwegende dat Merksem tot op heden geen handelaarsvereniging heeft, dit een groot gemis is geweest in de periode voor de versoepeling van de maatregelen en een nog groter gemis zal zijn bij het moeilijke herstel van de lokale economie,
Overwegende dat het toelagemechanisme van de stad voor handelaarsverenigingen slechts tot 50% van de gemaakte kosten dekt,
Overwegende dat het nu voor handelaars onhaalbaar is om eigen inbreng te doen,
Overwegende dat ten gevolge van de coronacrisis men sowieso nog intensief met budgetten zal moeten schuiven,
Vraagt de de districtsraad aan het districtscollege,
Om zoveel mogelijk handelaars rond de tafel te brengen en hen bij wijze van impulssubsidie aan te bieden om de eigen inbreng, die de stad vraagt voor de opstart van een handelaarsvereniging en het organiseren van initiatieven die de lokale economie moeten versterken en herstellen, dit jaar éénmalig op kosten van het district te nemen zodat er een grote incentive ontstaat om effectief tot de oprichting van een handelaarsvereniging over te gaan.
De districtsraad keurt bij monde van fractievoorzitters het voorstel tot motie niet goed met 15 stemmen tegen en 9 stemmen voor.
Tegen: fracties N-VA, sp.a en CD&V
Voor: Groen, Open Vld, PVDA en Vlaams Belang
Het debat is opgenomen en digitaal raadpleegbaar via de website.
wo 10/06/2020 - 15:01