Geachte mevrouw de schepen,
Stilaan vernemen we dat Horeca-uitbaters vermoedelijk deze zomer met aangepaste regels de deuren zullen kunnen openen. Hoewel het wachten is op richtlijnen vanuit de nationale Veiligheidsraad is het reeds duidelijk dat meer terrasruimte een cruciaal gegeven zal zijn in de heropening van de Horeca-zaken.
Groen is reeds sinds begin april vragende partij om meer straten en ruimte in te richten met het oog op de geldende maatregelen. Daarom ben ik dan ook blij dat de Stad werkt aan een alternatief terrasplan, waarbij de mogelijke afsluiting van straten en openstellen van pleinen ook is opgenomen.
Wat ik echter nog niet mocht vernemen is of de belasting die wordt geheven op terrasruimten dit jaar op dezelfde wijze zal worden berekend. Momenteel wordt de belasting berekend op de oppervlakte die het terras inneemt. Aangezien onze lokale middenstand het reeds zeer moeilijk heeft en de grotere terrasruimtes uit noodzaak zullen worden aangevraagd, lijkt mij dit echter niet correct.
Graag had ik daarom van u geweten:
-Is het college reeds gecontacteerd omtrent het opstellen van het alternatief terrasplan?
-Heeft het district zelf al nagedacht over welke straten en pleinen mogelijk kunnen worden heringericht voor extra ruimte.
-Zal het district ook aandringen bij de stad om de belasting op terrasruimtes voor het jaar 2020 forfaitair aan te rekenen ipv op de oppervlakte die ze inneemt?
Geachte raadslid Gashi
Dank voor uw vraag.
Ik dien u er jammer genoeg op te wijzen dat het antwoord op deze vraag niet binnen de bevoegdheid van het district ligt.
Het is nog niet bevestigd of, laat staan hoe, horecaterrassen georganiseerd mogen worden. De Nationale Veiligheidsraad moet hier nog uitspraken over doen. Schepen Koen Kennis heeft al in de media bevestigd dat hij wil bekijken hoe er – binnen de voorwaarden van de Nationale Veiligheidsraad – extra terrasruimte kan voorzien worden.
De stad wil met horecaondernemers bekijken hoe terrassen maximaal ingericht kunnen worden, maar aangezien de voorwaarden van de Nationale Veiligheidsraad nog niet gekend zijn, kan hier verder nog niets over bevestigd worden.
Fiscaliteit is een bevoegdheid van de stad. Horecaondernemers zijn al vrijgesteld van (onder andere) de terrastaks voor de periode van verplichte sluiting en één maand extra.
Voor het overige zullen wij moeten afwachten wat de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad zal zijn.
Als Merksems college zullen we natuurlijk mee nadenken en onze brugfunctie wel verder vervullen.
Meer kan ik hierover momenteel nog niet meegeven als antwoord.
Wederwoord raadslid Gashi:
Alvast bedankt voor uw antwoord mevrouw de schepen. Ik blijf toch wel een beetje op mijn honger zitten, het klopt natuurlijk wel dat de Nationale Veiligheidsraad eerst maatregelen of regels moet aankondigen voor de heropening van horecazaken. Het feit dat Stad Antwerpen er al een plan of aangepast plan rond maakt, dat zegt toch al heel veel. Ik denk dat wij als district ineens in contact moeten treden met de Stad, om te bekijken welke pleinen er hier in Merksem heringericht kunnen worden en/of er hier straten zijn die in aanmerking komen. Het is heel belangrijk voor onze lokale middenstand, want ik krijg daar nu al vragen rond praktische zaken voor de heropening. Het leeft wel bij de Merksemse bevolking. De zomer van 2020 wordt een zomer dicht bij huis en dat is voor de horeca een uitgelezen kans om voor de horecaondernemers de schade te beperken die ze al hebben opgelopen de laatste maanden. De economische gevolgen voor stad en land wat te beperken. Ik hoop dat jullie in overleg willen treden met de collega’s in van Stad Antwerpen.
Dank u wel.
Het volledige debat is opgenomen en digitaal raadpleegbaar via de website.
wo 10/06/2020 - 15:18