Geachte schepen,
Op vrijdag 7 februari berichtte de Gazet van Antwerpen over de verkeersveiligheid op de Lambrechtshoekenlaan. Op basis van de ongevallencijfers blijkt dat er op de Lambrechtshoekenlaan maar liefst vijf van de twintig Merksemse kruispunten met meeste ongevallen liggen. De berekeningswijze van de Gazet van Antwerpen is een andere dan die van het Agentschap Wegen en Verkeer, de zogenaamde zwarte punten. Desondanks betekent dat niet dat de Lambrechtshoekenlaan daarom een veilige baan is. Dat heeft u trouwens ook zelf bevestigd in het artikel van de Gazet van Antwerpen.
Dat zeggen ook buurtbewoners in de krant. Een van de buurtbewoners klaagt aan dat het autoverkeer fors is toegenomen de laatste jaren. De voorbije jaren kregen verschillende raadsleden hier ook al soortgelijke vragen van de omliggende straten.
Gegeven de ligging van de Lambrechtshoekenlaan is het niet ondenkbaar dat er bijvoorbeeld een toename is van sluipverkeer. De Lambrechtshoekenlaan ligt parallel met de E19 en de Noorderlaan en sluit aan op de ring via afrit Merksem en op het de Noorderlaan via de Jozef Masurebrug. Zoals u zelf ook aangaf, zijn er op de Lambrechtshoekenlaan geen verkeerslichten. Daarenboven zouden de aankomende werken aan de E19 in het kader van de Oosterweelverbinding ervoor kunnen zorgen dat de Lambrechtshoekenlaan een aantrekkelijke alternatieve route wordt.
De Lambrechtshoekenlaan is gecategoriseerd als wijkweg, namelijk een weg die wijken en kernen met elkaar verbindt en ontsluit naar het hoger liggend wegennet.
In de gemeenteraadscommissie van 10 februari antwoordde schepen Koen Kennis op een vraag van raadslid Erica Caluwaerts in zijn eigen woorden daarover dat “dit betekent dat er doorgaand verkeer is, dat betekent niet dat iedereen er op moet rijden”.
Ondanks dat de Lambrechtshoekenlaan niet op de zwarte punten lijst voorkomt, gaf hij ook aan dat hij samen met het district de situatie op de Lambrechtshoekenlaan wil bekijken, als het district dat wil. Ik neem aan op basis van uw uitspraken in de krant dat u dat inderdaad wil.
Ik had u graag bevraagd over het standpunt en de vragenlijst die u naar dat gesprek zou meenemen.
Wat zijn volgens u de oplossingen op korte en lange termijn om de kruispunten op de Lambrechtshoekenlaan veiliger te maken?
Deelt u het standpunt dat, conform de definitie van een wijkweg, de Lambrechtshoekenlaan voornamelijk bedoeld is als Merksemse ontsluitingsweg en niet als weg voor bovenlokaal doorgaand verkeer, bijvoorbeeld van de afrit Merksem naar Havana, Ekeren, de haven of zelfs verkeer richting Brasschaat en Schoten (via as Maantjessteenweg-Ringlaan)
Welke mogelijkheden ziet u om het gebruik van de Lambrechtshoekenlaan als bovenlokale verbindingsweg te ontmoedigen. Is het volgens u bijvoorbeeld mogelijk en wenselijk om, naar voorbeeld een aantal andere gemeenten, via ANPR camera’s aan het kruispunt met de Groenendaallaan en op de Jozef Masurebrug, doorgaand verkeer te monitoren en desnoods tegen te gaan?
Districtsraadslid Bavo De Mol houdt zijn interpellatie.
Tussenkomsten: districtsraadsleden Jari Frensch, Pieter De Cock, Karin Staes, Mostafa Nassali en Philippe Elst.
Districtsschepen Wendy Simons geeft antwoord.
Districtsraadslid Bavo De Mol geeft nog een wederwoord.
Het volledige debat is opgenomen en digitaal raadpleegbaar via de website.
ma 02/03/2020 - 13:54