Geacht bestuur, geachte collega’s
Met deze vraag wens ik enige verduidelijking van de artikelen 133 tot en met 135 in verband met de heraanleg van straten en pleinen, toegepast op de heraanleg van het speelplein aan de Wijngaardberg.
Onder het hoofdstuk “Merksem is een veilig district” op pagina 18 van het bestuursakkoord 2019-2024 voor het district Merksem, meer bepaald in de artikelen 133 tot en met 135, wordt in het actieplan tegen drugsoverlast gesproken over het vermijden van duistere hoekjes bij de heraanleg van straten en pleinen . Graag had ik meer verduidelijking gehad over de effectieve toepassing van dit beleidspunt. Ik druk mijn bezorgdheid uit over het feit dat bij de heraanleg van de speeltuin Wijngaarberg (evenals de aanpalende hondenweide) deze beleidspunten misschien over het hoofd worden gezien. Ik besef dat de uitwerking van dit plein nog bezig is en hoop dat mijn opmerking bij deze te voorbarig is.
Na mijn eigen vaststelling en bevestiging daarvan door de buurtbewoners wordt er vrij openlijk gedeald. Dealers komen voor het plein en in de directe nabijheid daarvan parkeren. Er is geen duidelijke reden waarom daar wagens tijdelijk halt moeten houden. Een eerste keer lijkt niets vreemd aan de hand en is iemand vermoedelijk verdwaald of zoekt een rustig plekje. Na herhaaldelijke vaststellingen is dit gegeven moeilijk toevallig te noemen… Ik vrees dat dit ook op het plein zal gebeuren.
Bij het vermijden van de duistere hoeken(zie foto's) ,stel ik mij aldus de vraag of er geen extra verlichting in de speeltuin mogelijk is, of zelfs het hangen van een camera en of daar dus rekening mee gehouden is? Gezien het budget voor deze speeltuin lijkt mij dit een redelijk voorstel. De speeltuin is nog in aanleg en het ruime budget dat is voorzien laat dit toch wel toe? Kan hiervoor ook extra worden gecommuniceerd naar Stad en politie, waarbij het belang van dergelijke veiligheidsmaatregelen wordt benadrukt?
Kan u ten slotte ook verduidelijken hoe de BuurtInformatieNetwerken (BIN) bijdragen aan deze sociale controle en hoe deze meldingen worden opgevolgd? Hebben wij gegevens van de leden van deze netwerken? Worden de andere, soms nieuwe bewoners, ingelicht over het bestaan van dit BuurtInformatieNetwerk en is het voor hen duidelijk hoe ook zij verdachte situaties kunnen doorgeven?
Ik dank u voor uw antwoord.
Antwoord voorzitter districtsraad Luc Bungeneers:
Dank voor uw vraag.
De heraanleg van het speel- en sportterrein Wijngaardberg is, zoals u zelf zegt, nog niet volledig uitgevoerd. Het speelterrein is momenteel nog afgesloten omdat er nog gras moet ingezaaid worden. Het spreekt voor zich dat we als district rekening houden met de veiligheid bij het ontwerp van een speel-en sportterrein.
Bij de heraanleg van dit speel- en sportterrein is er gekozen voor een open plein zodat sociale controle mogelijk is. Tegelijk werden banken gecentraliseerd aan de inkomzone en niet achteraan op het plein zoals vroeger, zodat zij duidelijk zichtbaar zijn vanaf de straatzijde. Aan de straatzijde is er verlichting. Er werd gekozen om geen extra verlichting te voorzien op het terrein zelf omdat dit ’s avonds en ’s nachts bezoekers aantrekt en tot overlast kan zorgen. Verlichting voorzien, heeft dikwijls een averechts effect.
Tijdens de gesprekken met bewoners over de heraanleg, heeft er één bewoner gesproken over een drugsproblematiek, geen enkele van de andere bevraagden haalden dit aan. Naar aanleiding van uw vraag hebben we navraag gedaan bij de politie. Hun laatste dossier over het speelpleintje Wijngaardberg dateert van 2016, toen hebben ze melding gekregen van dealen en rondhanggedrag. De politie heeft toen echter ter plaatse tijdens 17 gerichte controles geen vaststellingen kunnen doen in verband met de problematiek van drugs. Wel heeft de politie toen vaststellingen gedaan in verband met spijbelen en zijn er ook een aantal voertuigen gecontroleerd maar zonder linken met drugs.
Als u zelf getuige bent van criminele feiten, raad ik u aan om daar steeds melding van te doen bij de politie, zodat ze een dossier kunnen opstarten.
Gezien de herinrichting gaat de politie sowieso wel een dossier opstarten om de komende zomerperiode meer controles te doen en een beeld te krijgen van de activiteiten en zo te trachten om mogelijke overlast onmiddellijk in de kiem te smoren. Ook vanuit stadstoezicht zal het sport- en speelterrein opgevolgd worden wanneer deze geopend wordt. Indien er problemen zouden opduiken, bekijkt stadstoezicht of er tijdelijk een mobiele camera kan geplaatst worden. Overal vaste camera’s gaan plaatsen, is een onbegonnen zaak en gaat op den duur contraproductief werken.
Wat betreft de buurtinformatienetwerken, verwijs ik u naar de districtsraadscommissie van 21 oktober 2019, waar dit uitgebreid aan bod is gekomen, en naar de website van de politie, die de BIN’s opvolgen en waar elke bewoner ook informatie kan vinden of er bin’s actief zijn in haar of zijn straat en hoe hij of zij zich daar kan bij aansluiten.
Raadslid De Kesel: ik kan alleen benadrukken dat het gebeurt, en dat we niet te laks moeten zijn, dank u voor uw antwoord.