Geachte mevrouw de Schepen,
Ik vernam recent dat ons district in de toekomst vermoedelijk een nieuwe vestiging van de supermarktketen Albert Heijn en Kruidvat zal mogen verwelkomen. Deze zou worden gevestigd in het pand van het voormalige Match-filiaal op de Bredabaan.
Voor de toelevering van goederen zal de Winkelhaakstraat en Sint Bartholomeusstraat worden gebruikt. Klanten zullen gebruik kunnen maken van een parking voor 43 wagens en een fietsenstalling voor 20 fietsen achter het winkelpand met toegang via de Sint-Bartholomeusstraat.
Zelf ben ik een bewoner van de buurt en aangezien ik geen wagen bezit doe ik mijn boodschappen op de Bredabaan. Het feit dat een grote speler als Albert Heijn net dit deel van de Bredabaan kiest is een positief signaal. Het toont immers dat dit deel van onze winkelstraat nog steeds een groot potentieel bezit, terwijl sommigen ze onterecht ten dode hebben opgeschreven.
Uit de plannen die ik kon bekijken blijkt bovendien ook dat de supermarkt zich richt op winkelen per fiets en met het openbaar vervoer.
De herinrichting van de winkel met een vrije doorsteek tussen de Bredabaan en de Sint-Bartholomeusstraat voor voetgangers, en ook de aanleg van grasdals en bomen op de parkeerplaats is positief.
Toch krijg ik ook meldingen van verontruste buurtbewoners. Bewoners uit de Sint-Bartholomeusstraat keken lang uit naar het verdwijnen van een grote sluiproute tussen de Deurnesebaan en de brug van het Sportpaleis, na aanleg van het Duvelsplein.
Door het verkeer dat de nieuwe supermarkt met zich mee zal brengen, maar ook door de ontsluiting van het toekomstige politiekantoor en het reeds bestaande verkeer van de Lidl-supermarkt vrezen zij nu dat het verkeersdrukte in de buurt niet zal afnemen, maar zelfs zou kunnen toenemen.
Bovendien is de Sint-Bartholomeusstraat geen veilige fietsverbinding en wordt gevreesd dat, door de toekomstige verminderde frequentie van tramverbindingen op de Bredabaan, mensen vooral aangewezen zullen zijn om met hun wagen te komen winkelen.
Het districtsbestuur stelde bij aanvang van deze legislatuur het Masterplan Merksem-Zuid voor dat zich zou richten op een kwalitatief en veilig openbaar domein, een betere wijkcirculatie en een goede mix tussen wonen en bedrijvigheid.
Gelet op bovenstaande, had ik graag van het college vernomen:
Districtsraadslid Gashi houdt zijn interpellatie
Districtsschepen Sonja De Meyer geeft antwoord
Tussenkomst: districtsraadslid De Mol
Wederwoord: districtsraadslid Gashi
Het volledige debat is opgenomen en digitaal raadpleegbaar via de website.
di 07/07/2020 - 14:46