Geachte schepen,
Zoals in deze raad al een aantal keer vermeld is geweest, stelt het Toekomstverbond een modal shift van 50% personenwagens 50% andere meer duurzame en verkeersvriendelijke vervoersmodi voor.
Onder die duurzame en verkeersvriendelijke vervoersmodi is er een grote rol weggelegd voor de fiets. Waar vroeger de fiets een recreatief vervoersmiddel was voor zondagse uitjes, is de fiets vandaag een volwaardig vervoersmiddel voor woon-werkverkeer, woon-winkelverkeer, woon-schoolverkeer en ga zo maar door.
De stad Antwerpen heeft de voorbije jaren talloze bijkomende kilometers aan fietsinfrastructuur gecreëerd. De verschillende fietsbruggen die de skyline van de stad ondertussen telt zijn daar een getuige van. Onder het huidige stadsbestuur zullen er nog extra investeringen in fietsinfrastructuur komen. Ook de districten investeren mee in fietsinfrastructuur.
Toch kan er en moet er meer gebeuren om fietsen verder aan te moedigen om de vooropgestelde modal shift te behalen. Naast “harde” fietsinfrastructuur is er ook nood aan meer zachte fietsinfrastructuur. We hebben het dan over zaken die vooral het fietscomfort en zo ook de fietscultuur aanmoedigen.
We hebben het dan over zaken zoals fietsparkings, elektrische fietslaadpunten, publieke fietsherstelpunten, … In de fietswereldhoofdstad Kopenhagen worden er zelfs aan kruispunten rails geplaatst waar fietsers zich aan kunnen vasthouden zodanig dat ze niet hoeven af te stappen.
Op de laatste districtsraad van het district Antwerpen werd er besloten om het aantal publieke fietsherstelpunten geleidelijk aan op te trekken naar 50, inclusief de fietspompen die aan de buitengevel van fietsenwinkels worden geplaatst. Deze herstelpunten zijn uitgerust met een fietspomp en de nodige moersleutels. Men hanteert voor de bepaling van de locaties criteria zoals het aantal fietsbewegingen, de mogelijkheid om over te stappen op andere modi en of er een fietsenwinkel in de buurt is die reeds deze gratis service aanbiedt. Het district Antwerpen gaat daar nu een offerte voor laten opmaken.
Ik had u graag enkele vragen gesteld rond deze manieren om fietsen aan te moedigen.
Welke rol heeft het district volgens u als het gaat over aanvullende fietsinfrastructuur die het fietsen in ons district moeten aanmoedigen en faciliteren? Met aanvullend bedoelen we andere investeringen dan diegene die het creëren van weginfrastructuur betreffen.
Wat zijn de eventuele plannen van dit districtsbestuur om aanvullende fietsinfrastructuur te realiseren?
Ziet de schepen een opportuniteit om aanvullende fietsinfrastructuur zoals publieke fietsherstelpunten (al dan niet in samenwerking met het district Antwerpen) of oplaadpunten te realiseren? Welke locaties zouden voor u interessant lijken om dergelijke infrastructuur te realiseren?
Districtsraadslid De Mol houdt zijn interpellatie
Districtsschepen Wendy Simons geeft antwoord
Wederwoord: districtsraadslid De Mol
Het volledige debat is opgenomen en digitaal raadpleegbaar via de website.
di 07/07/2020 - 14:48