Terug
Gepubliceerd op 06/08/2020

2020_MOT_00090 - Voorstel tot motie van raadslid Bavo De Mol: Antwerpen Breekt Uit

districtsraad Merksem
do 25/06/2020 - 20:00 Raadzaal
Niet goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Luc Bungeneers, Voorzitter districtsraad; Gilbert Verstraelen, districtsschepen; Wendy Simons, districtsschepen; Sonja De Meyer, districtsschepen; Patrick Van den Bempt, districtsschepen; Karin Staes, districtsraadslid; Herman Gielen, districtsraadslid; Philippe Elst, districtsraadslid; Jean-Marie De Kimpe, districtsraadslid; David Dogge, districtsraadslid; Jan Dumon, districtsraadslid; Arben Gashi, districtsraadslid; Mostafa Nassali, districtsraadslid; Imelda Lamigan, districtsraadslid; Tristan Faes, districtsraadslid; Bavo De Mol, districtsraadslid; Fatma Akbas, districtsraadslid; Lia Somers, districtsraadslid; Luc Sleeckx, districtsraadslid; Iris Verhoeven, districtsraadslid; Tania Dekesel, districtsraadslid; Dave De Backer, districtsraadslid; Fadima Aroua, districtsraadslid; Pieter De Cock, districtsraadslid; Jari Frensch, districtsraadslid; Johannes Builaert; Katia Nauwelaerts, districtssecretaris; Laurence Huybrechts, waarnemend districtssecretaris

Secretaris

Laurence Huybrechts, waarnemend districtssecretaris

Voorzitter

Luc Bungeneers, Voorzitter districtsraad
2020_MOT_00090 - Voorstel tot motie van raadslid Bavo De Mol: Antwerpen Breekt Uit 2020_MOT_00090 - Voorstel tot motie van raadslid Bavo De Mol: Antwerpen Breekt Uit

Motivering

Indiener(s)

Bavo De Mol

Gericht aan

Wendy Simons

Tijdstip van indienen

za 20/06/2020 - 20:37

Toelichting

Geachte schepen,


In een stedelijke context wonen mensen vaak klein of hebben ze geen tuin. Daarom moet het een prioriteit zijn om het Antwerpse publiek domein zo aangenaam mogelijk te maken om er te vertoeven. De publieke ruimte moet het salon, de tuin van de stad zijn.


Ook de klimaatverandering en de aanhoudende droogte zijn een steeds groter wordende uitdaging waar we als stad maar ook als district op moeten inspelen. Ook in district Merksem zien we immers de gevolgen. 


De verharding van zowel privaat en publiek domein speelt een grote rol. Waar in 1976 slechts 4 tot 5% van de ruimte verhard was in Vlaanderen, was dit in 2000 al 9 tot 10%. 10 jaar later spreken we over 15% verharde ruimte in Vlaanderen. Op 40 jaar hebben dus 3 keer zoveel verharde ruimte. 


Hierdoor loopt 1,6 x ons jaarlijks waterverbruik weg via de riolering en via die verhardingen. En dit terwijl we in Vlaanderen een lage beschikbaarheid van water hebben, te veel water gebruiken én de verdampingsgraad door de jaren heen ook nog eens gestegen is. 


Het is dus 5 voor 12. 


Stad Antwerpen nam met het Waterplan, het Groenplan en ‘De Robuuste Klimaatstraat’ reeds enkele initiatieven. De lessen die de stad hieruit getrokken heeft, worden nu meegenomen in een nieuw traject: ‘Antwerpen Breekt Uit’. 


Hierbij roept de stad de hulp in van de districtsbesturen om projectvoorstellen te doen die onze stad en ons district minder grijs, meer groen en meer blauw te maken. De stad maakt concreet 6,5 miljoen euro vrij om projecten op te starten voor het project Antwerpen Breekt Uit.


Er kunnen projectaanvragen ingediend worden voor tuinstraten, klimaatrobuuste woonstraten en quick wins in ontharding.


Alleen door samen de handen in elkaar te slaan, kunnen we de grote klimaatuitdagingen de baas en maken we onze stad en ons district toekomstbestendig. 


Als district mogen we deze mogelijkheid niet onbenut laten. 


Om deze reden had ik graag volgend voorstel van motie voorgelegd aan deze raad:


Overwegende de klimaatverandering en de uitdagingen, zoals hitte en droogte, die dit met zich meebrengt,


Overwegende dat publiek groen niet alleen voor verkoeling zorgt maar ook de beeldkwaliteit van ons publiek domein vergroot,


Overwegende dat meer publiek groen de levenskwaliteit van onze inwoners kan versterken, in het bijzonder van die inwoners die geen eigen tuin hebben,


Overwegende de campagne ‘Antwerpen Breekt Uit’ van Stad Antwerpen, waarmee de stad de mogelijkheid biedt aan de districten om projectvoorstellen rond ontharding te doen en hier een totaalbudget van 6,5 miljoen euro voor vrijmaakt,


Overwegende de opportuniteit die dit biedt om ons district minder grijs, meer groen en meer blauw te kleuren,


Vraagt de districtsraad aan het districtscollege alvast volgende locaties in overweging te nemen om in te dienen als project voor ‘Antwerpen Breekt Uit’, zij het als tuinstraat, zij het als klimaatrobuuste woonstraat of als quick win ontharding:


  • Verkeerseilanden kruispunt Nieuwdreef Laarsebaan

  • Kruispunt Maantjessteenweg Lambrechtshoekenlaan (o.a. Opgeheven afslagstrook)

  • Meereigen

  • Frans Adriaenssenstraat

  • Merksemheidelaan

  • Moeshofstraat

  • Stella Marisstraat

  • De meest verharde straten in de Vogeltjeswijk

  • Eerste deel Lambrechtshoekenlaan (naar kruispunt Groenendaallaan toe)

  • Nieuwdreef oneven zijde, in het bijzonder van nummer 51 tot nummer 95


Uiteraard sluit dit niet uit dat het districtscollege nog andere voorstellen opmaakt, met bijvoorbeeld inspraak van buurtbewoners


Bespreking

Antwoord

De districtsraad keurt bij monde van fractievoorzitters het voorstel tot motie niet goed met 20 stemmen tegen en 5 stemmen voor.

Tegen: fracties N-VA, sp.a, CD&V en Vlaams Belang

Voor: fracties Groen, Open Vld en PVDA


Het debat is opgenomen en digitaal raadpleegbaar via de website.

di 07/07/2020 - 15:15