Beste mevrouw de schepen,
Op het infomoment over de heraanleg van de Catershoflaan van 18 juni jl, hoorde ik je met veel overtuiging zeggen dat alle bestaande bomen eruit moeten. Ze zouden de werken niet overleven. Ik vind dat een zeer spijtige zaak omdat het over mooie grote bomen gaat die het karakter van de straat bepalen.
Je gaf ondermeer als argument dat de riolering moet vervangen worden waardoor er diep moet gegraven worden. De wortels van de Lindebomen zouden tot tegen de straatkant zitten en dus het graven niet overleven. In één van de drie concepten zou de middenberm behouden blijven (weliswaar met nieuwe bomen) en zelfs breder worden. Is er dan geen mogelijkheid om de bestaande bomen toch te behouden vermits de riolering aan de huizenkant ligt waar de diepe graafwerken plaatsvinden?
De bomen zouden één voor één onderzocht zijn. Kan het verslag hierover bekend gemaakt worden?
Hoe groot zullen de nieuwe bomen zijn? Welke stamomtrek zullen ze hebben? Heb je een idee hoelang het duurt vooraleer ze de grandeur hebben van de bomen die er nu staan?
Hoe is de participatie tot hiertoe verlopen? Ik had de indruk dat er weinig bewoners aanwezig waren op het infomoment. Klopt dat? Heb je al een zicht op de inschrijvingen voor het beslissende moment waarop uit de drie concepten gekozen zal worden?
Inderdaad mevrouw Staes , ik zal u antwoorden omdat uw vraag een stuk over de bomen gaat. Er werd reeds twee keer een bomenstudie gemaakt, één keer door onze groendienst en éénmaal door specialisten.
In april 2018 is er inderdaad een bomentoets geweest van de Catershoflaan en in mei 2020 is er een nieuwe stand van zaken opgemaakt. Daaruit bleek dat de toestand van de bomen niet rooskleurig was en ook nog verder achteruit was gegaan. De bomen verkeren voor het grootste deel in hele slechte of matige toestand, geen één van de bomen is overlevensvatbaar op lange termijn. De huidige standplaats is ondermaats door een slechte kwaliteit van de bodem en daardoor ligt ook de levensverwachting veel lager dan normaal is voor dit type van bomen.
Daarom wordt er gekozen om met een schone lei te starten voor de heraanleg in overleg met de groendienst en het nieuwe project en wordt er gekozen voor nieuwe bomen in welk concept het ook mag zijn. Immers ook de heraanleg zelf zou nefast zijn voor de bomen.
Bij concept 1 wordt de middenberm inderdaad breder. Dit neemt niet weg dat er in de wortelzone moet worden gegraven:
Daar zal dus een systeem van wadi’s en grachten moeten worden aangelegd, waarvoor vanzelfsprekend graafwerken nodig zijn. We mogen ervan uit gaan dat de wortels van de huidige bomen momenteel verspreid zitten over de volledige groenzone en bij de graafwerken de wortels onvermijdelijk geraakt zullen worden. De grond is daar momenteel ook zeer gecompacteerd, waardoor infiltratie van regenwater quasi onmogelijk wordt.
Bij concept 2 en 3 is het omwille van de andere inrichting van de straat sowieso niet mogelijk om de bomen te behouden, want dit voorziet dat de bomen op een andere plaats komen te staan.
We zitten momenteel nog vóór de officiële fase ”projectdefinitie en concept”. Welke bomen er komen, is dan ook nog niet beslist. Sowieso zullen er bomen aangeplant worden met een degelijke en voldoende plantmaat. Vanzelfsprekend is het niet mogelijk om bomen aan te planten die onmiddellijk dezelfde grootte hebben als de huidige lindes. Door de heraanleg zal de bodem verbeterd worden, er zal ook gekozen worden voor een boomsoort, die snel een grote kruin ontwikkeld en dat is toch wel belangrijk. Men telt bij ons altijd het aantal bomen, maar het is vooral de grootte van de kruin die telt als het over zuurstof en luchtzuivering gaat.
Ik kan je de verzekering geven dat die heraanleg voor de Catershoflaan maar ook voor heel Merksem een verbetering zal zijn.
Bewoners worden bij elke fase van het proces heraanleg Catershoflaan betrokken. Op dit moment hebben reeds volgende participatiemomenten plaatsgevonden.
Er zijn twee workshops “ontwerp mee Catershoflaan” georganiseerd. Bewoners, kinderen en adviesraden konden wensen, ideeën meegeven en zo samen de nieuwe Catershoflaan ontwerpen.
Hierop waren 38 personen aanwezig, waarvan 2 kinderen en 6 afgevaardigden van de adviesraden.
Op basis van de ontwerpen van de bewoners werden 3 basisconcepten opgesteld.
Door het coronavirus was het niet mogelijk om de volgende participatiemomenten te organiseren tijdens een fysieke bijeenkomst . Om de timing van het dossier niet in het gedrang te brengen werden deze overlegmomenten digitaal georganiseerd. Ook de adviesraden waren voor deze sessie uitgenodigd, maar niemand heeft ingeschreven om deel te nemen.
Op het infomoment met de voorstelling van de 3 basisconcepten waren 17 personen aanwezig, waarvan 1 districtsraadslid, namelijk uzelf.
Op de workshops ter bespreking van de 3 basisconcepten en keuze basisconcept waren 30 bewoners aanwezig.
De presentaties van de 3 basisconcepten werd opgenomen en kan beluisterd worden op www.merksem.be. De in totaal 8 filmpjes werden telkens een 25-tal keer beluisterd.
Bewoners kunnen op verschillende manieren hun voorkeur voor een basisconcept geven. Dit kon tijdens de workshops, maar ook via mail, telefoon of een papieren invulformulier. Bewoners konden hun voorkeur voor een concept uitspreken tot vandaag, 25 juni. Daarna worden de gegevens verwerkt.
Pas dan wordt dit basisconcept uitgewerkt tot een concept en later tot voorontwerp en ontwerp. Ook in de volgende fasen worden de bewoners geconsulteerd en geïnformeerd.
Raadslid Staes:
Dank u wel voor uw antwoord, mijnheer de schepen. Ik blijf toch een beetje op mijn honger zitten, zeker wat betreft de bomen. Maar als je nu de straat bekijkt en je ziet als die mooie majestueuze bomen met hun grote kruin, kan ik mij moeilijk voorstellen, dat het een verbetering gaat worden voor die straat. Wat wel positief is dat er aan de bodemkwaliteit zal gewerkt worden, als die slecht is, is het goed dat het meegenomen wordt.
Wat de participatie betreft vind ik het een zeer zwakke opkomst, het is een grote straat met veel inwoners dan stelt mij dat toch een beetje teleur.
do 06/08/2020 - 13:25