Terug
Gepubliceerd op 09/12/2020

2020_MV_00145 - Mondelinge vraag van raadslid Pieter De Cock: Aangename en gezonde leefomgeving

districtsraad Merksem
do 26/11/2020 - 20:00 Raadzaal
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Luc Bungeneers, Voorzitter districtsraad; Gilbert Verstraelen, districtsschepen; Wendy Simons, districtsschepen; Sonja De Meyer, districtsschepen; Patrick Van den Bempt, districtsschepen; Karin Staes, districtsraadslid; Philippe Elst, districtsraadslid; Jean-Marie De Kimpe, districtsraadslid; David Dogge, districtsraadslid; Jan Dumon, districtsraadslid; Arben Gashi, districtsraadslid; Mostafa Nassali, districtsraadslid; Imelda Lamigan, districtsraadslid; Tristan Faes, districtsraadslid; Bavo De Mol, districtsraadslid; Lia Somers, districtsraadslid; Luc Sleeckx, districtsraadslid; Iris Verhoeven, districtsraadslid; Tania Dekesel, districtsraadslid; Dave De Backer, districtsraadslid; Pieter De Cock, districtsraadslid; Jari Frensch, districtsraadslid; Johannes Builaert, districtsraadslid; Dominique Kums, districtsraadslid; Sander Rottiers, districtsraadslid; Katia Nauwelaerts, districtssecretaris; Laurence Huybrechts, waarnemend districtssecretaris

Secretaris

Laurence Huybrechts, waarnemend districtssecretaris

Voorzitter

Luc Bungeneers, Voorzitter districtsraad
2020_MV_00145 - Mondelinge vraag van raadslid Pieter De Cock: Aangename en gezonde leefomgeving 2020_MV_00145 - Mondelinge vraag van raadslid Pieter De Cock: Aangename en gezonde leefomgeving

Motivering

Indiener(s)

Pieter De Cock

Gericht aan

Gilbert Verstraelen

Tijdstip van indienen

wo 25/11/2020 - 21:19

Toelichting

Ik leg graag enkele bezorgdheden over ons openbaar domen en de gezondheid ervan voor. De diverse bezorgdheden hebben een gezamenlijk raakvlak: het zijn stuk voor stuk plagen.

Mijn eerste bezorgdheid is een overpopulatie van enkele vogelsoorten in onze parken. Daar worden we toch wel geconfronteerd met een zekere overlast door kraaien, eksters, kauwen en de beruchte groene halsbandparkiet. Stuk voor stuk vogelsoorten die zich als ongedierte laten bestempelen. Het gedrag van deze vogels verdient ook deze naam. Eekhoorns worden aangevallen en uit de bomen gepikt, kuikens worden weggegrist, graven en planten op het kerkhof worden vernietigd. Dit lijkt niet problematisch, maar het beschermen van biodiversiteit betekent ook het beheer van diersoorten. Overpopulaties moeten hierin vermeden en zelfs bestreden worden.

De tweede bezorgdheid is zeker meer problematisch van aard. Merksem kampt met een rattenplaag. In de loop van de zomer is dat boven water gekomen, maar sindsdien wordt het toch steeds erger. In het Runcvoortpark waren deze beestjes wel eens te zien, de laatste weken is er echter niet naast te kijken. Dit lijkt me niet gezond. Zeker niet als deze ratten ook de parken beginnen verlaten.

En dat brengt me ineens naadloos aan mijn derde bezorgdheid. Deze situeert zich concreet in de Jaak De Boekstraat. Want hier is ook een plaag, een hondendrollenplaag. Het is absurd hoeveel uitwerpselen er liggen aan de 17 boompjes die deze straat telt, evenals op de parkeervakken ertussen. Voor de werken aan het RVT situeerde dit probleem zich om de hoek aan de bomenrij in de Van Aertselaerstraat, nu daar een hek staat is het sinds enkele jaren de beurt aan de Jaak De Boekstraat. En als de klap op de vuurpijl, zag ik ook hier vorige week plots ratten wegvluchten.

Mijn vragen hierbij zijn relatief simpel. Wat gaan we hier als bestuur aan doen? Zijn deze problemen gekend en reeds aangekaart? Welke stappen zullen we nemen ter bestrijding van deze ongedierte- en overlastplagen, en welke stappen zijn er al gezet?

Ik dank het college alvast voor de antwoorden.

Bespreking

Antwoord

Antwoord districtsschepen Gilbert Verstraelen:

Ik zou eerst en vooral een aantal zaken willen nuanceren. Kauwen, kraaien en eksters zijn geen ongedierte. Ze zijn zelfs beschermd en verdelging is verboden. In de natuur zijn zij een belangrijke schakel in de ecosystemen aangezien het opruimers zijn. Aangezien de kraaiachtigen alleseters zijn, vangen ze ook wel eens een jong of een zwak vogeltje, maar dat is zeker niet hun hoofdvoedsel. Het is dus niet zo dat ze de natuur ‘leegroven’. Het is dan ook niet aan het district om verdelging te organiseren. 

De parkieten zijn effectief een probleem, maar gezien hun levenswijze (in de toppen van bomen) en hun mobiliteit is het op dit moment onmogelijk om daar iets aan te doen. Het is een probleem waar de stedelijke diensten van op de hoogte zijn. Ik zal u op de hoogte houden als er informatie daaromtrent is.

We zijn ons ook bewust van het vervelende rattenprobleem, dat hebben we al meermaals besproken met de betrokken diensten.  De dienst dierenoverlastbeheer is dus op de hoogte en volgt de problemen op aan Runcvoort, aan de achterzijde van de blokken van de Nieuwdreef en bij Virgo-Maria.  Er staan op verschillende plekken betonnen bakken met rattenbestrijding.   Ook in het gemeentepark wordt er momenteel aan rattenbestrijding gedaan. Maar uiteraard dragen ook grote werken, zoals aan Runcvoort, niet bij tot het snel oplossen van deze problematiek. Blijkbaar zijn de huidige maatregelen,  niet voldoende, dus daar gaan we vragen om naar andere oplossingen te zoeken.

Maar voor al deze soorten geldt hetzelfde. Hoe meer voedsel de dieren vinden, hoe succesvoller ze zich voortplanten en hoe meer er zijn. Ze vinden namelijk heel veel voedsel. In en naast vuilbakken. Op composthopen in tuinen. Maar ook in parken waar voedsel wordt achtergelaten. Mensen bedoelen het goed en willen de eendjes voederen. Maar feitelijk is dit de oorzaak van veel problemen. Over-populatie van de vijvers (met overbemesting en biologisch ‘dode’ vijvers tot gevolg), over-populatie van kraaiachtigen en ratten. 

Wat de hondenpoep betreft, liet de buurtregisseur weten, dat hij reeds een bordje is gaan hangen aan de boom bij het Huis van het Kind in de Jaak  De Boeckstraat . We kunnen natuurlijk niet aan elke boomspiegel een bordje  hangen maar hij gaat  nog één  bordje hangen aan de boom op de hoek Van Aartselaarstraat/Jaak  De Boeckstraat.  Aan stadstoezicht is gevraagd om deze zone extra te controleren.

Vanuit het district zal er in het voorjaar een sensibiliseringsactie opgezet worden rond hondenpoep, want dit is geen probleem van dierenoverlast maar een probleem van het gedrag van mensen. 

districtsraadslid Pieter De Cock

Dank u wel schepen. In verband met het eerste probleem de kraaien en eksters en dergelijke. Ik denk niet dat het nodig is om hier een semantische discussie te starten. Ik weet wel  op de site van Rentokil, staat wel dat deze bestreden kunnen worden en staan ze geclassificeerd als ongedierte. Ik wist niet dat deze niet bestreden mochten worden, dan is dat spijtig maar dan is het zo. Ik moet wel zeggen dat ik niet veel andere vogeltjes meer zie rondvliegen. We hebben toch ook al overlast gehad op het kerkhof, waar we dachten dat er vandalisme was, die alles kwamen afbreken, terwijl het gewoon die dekselse eksters waren, die alles kapot pikten. Het is toch wel een zekere overlast, die misschien toch wel eens bestreden zou kunnen worden, maar we moeten ons aan het wettelijk kader houden. 

We hebben een aantal jaren geleden duiven gevangen aan het districtshuis, omdat die voor overlast zorgden. Gevels die vol duivenstront hingen, ik weet niet meer welk jaar het was een x aantal jaar geleden heeft de stad een heel aantal gevangen. Dat kon toen wel. Er lijkt mij toch wel iets mogelijk. 

Wat betreft de ratten, het wordt toch wel erger. Het klopt, er zijn een aantal werken bezig. Maar ik ben vanmiddag nog eens gaan wandelen en ik heb daar 5 minuten gaan staan, ik heb ze zien rondlopen dat het geen naam had, met brood, met van alles dat ze konden vinden. Ik heb trouwens deze zomer ook een schriftelijke vraag gesteld over het grote aantal mensen die brood in de vijvers komen gooien. Ik heb daar van u een antwoord gehad dat er in feite niet echt een probleem is, dat mensen dat wel weten. Dat er een bord staat. Ik heb mij heel de zomer afgevraagd, och ik zie hier toch heel veel mensen met brood in die vijver en nu zijn die ratten ook, er ligt echt wel veel, ze worden arrogant, ik hoop dat die niet agressief gaan worden. Die blokken die er nu staan, we moeten inderdaad wel eens zien naar een andere oplossing.

Bij de Jaak De Boeckstraat, ik ben ook wel fan van de buurtregisseur om daar wat toezicht te laten houden door stadstoezicht, een bordje hangen, er ligt zoveel, het gaat al jaren mee, het is niet  dat iemand plotsklaps gaat zeggen, ik mag dat niet doen. Dat is echt hardnekkig, ik ben ook wel fan van een sensibilisering, van actie en toezicht, maar een bordje hangen gaat dat probleem niet oplossen. Ik ben ook blij dat het blijkbaar niet op de radar stond, en dat het nu wel is. Dus ik hoop dat we in de nabije toekomst en ook voor het welzijn van de bewoners van het RVT daar, toch een propere straat kunnen geven.

En iedereen is uiteraard welkom om na Coronatijden mee te wandelen met de hond en om mee rond te kijken in onze parken.

ma 07/12/2020 - 11:28