Geachte districtsschepenen,
In de infofiche die de stad Antwerpen over dit item op haar website publiceerde, lees ik dat de stad de rupsen verdelgt op plaatsen (in het openbaar domein) waar veel mensen komen. In parken worden de bomen behandeld die zich langs wandelpaden bevinden.
In de infofiche van het district luidt het dan weer dat de stad de nesten verwijdert op plaatsen waar ze gevaar of hinder veroorzaken. Op plaatsen waar er te veel zijn ... beperkt uw actie zich blijkbaar tot het plaatsen van een waarschuwingsbord of het afsluiten van het gebied. Zo stelde ik vast dat aldus werd gehandeld op het druk bewandelde pad op de Berendrechtse dijk en op het pad langs de wielen in het parkgebied Reigersbos.
Van waar dit verschil in beleid van stad en district ? Kan u ons een oplijsting bezorgen van plaatsen in het district waar wel actieve bestrijding werd uitgevoerd en/of gepland wordt ?
Bovendien bevinden er zich vele nesten in de eiken die palen aan het druk bereden fietspad in de St.-Jan Baptiststraat. Deze berokkenen fietsers, maar meer nog de bewoners aldaar ernstige hinder. Ik ben er me van bewust dat deze bomen op privé domein staan. Maar is het niet aangewezen dat u de eigenaar met aandrang uitnodigt de nodige maatregelen ter bestrijding van deze nesten te treffen ?
Dank bij voorbaat voor uw toelichting.
Uw opmerking in verband met de infofiches is terecht. Ik heb dit nagevraagd en er is geen verschil in werkwijze tussen stad en district om dat de bestrijding centraal door de groendienst wordt opgenomen. Er wordt door de stad enkel bestreden op het openbaar domein.
Processierupsen in natuurgebieden, zoals het Reigersbos, worden niet bestreden. Ze worden enkel bestreden wanneer ze hinder veroorzaken op publieke plaatsen, bijvoorbeeld langs wandel- of fietspaden of in speeltuinen. Daar waar geen directe bedreiging voor de bevolking is, gaat er niet behandeld worden: langs landwegen, afgelegen of moeilijk te bereiken plaatsen. Daar zullen borden geplaatst worden of het gebied afgezet worden.
Dit geldt ook voor de Ruige Heide waar de beheerder Natuurpunt Antwerpen Noord is. Zij hebben als antwoord gegeven: ‘Wij menen dat processierupsen in natuurgebieden niet moeten bestreden worden. Er zijn voldoende natuurlijke vijanden om hier de hinder te beperken en er is daar ook geen wettelijke basis voor. Wij hebben de nodige waarschuwingsbordjes aangebracht.’
Privé-eigenaars staan zelf in voor de bestrijding, maar er is geen wettelijke verplichting om deze bestrijding uit te voeren. De stad kan geen druk uitoefenen op een privé-eigenaar. Zij worden aangeschreven, het wordt hen gemeld, maar het is hun eigen verantwoordelijkheid. Privé-eigenaars kunnen alle informatie over de eikenprocessierups vinden op de website van de provincie, die coördineert. Hier vinden zij ook adressen van aannemers die bestrijding kunnen uitvoeren.
Er is een lijst van alle plaatsen die zijn behandeld of nog behandeld zullen worden. Deze lijst zal u afzonderlijk bezorgd worden.
Op vraag van raadslid Karel Hendrickx overloopt districtsschepen Sandra Suykerbuyk de lijst.