Geachte schepen, beste Sandra,
Op 10 juni vond de gemeenschappelijke themacommissie rond Routeplan 2030 plaats. Vervoersmaatschappij De Lijn meldde in een toelichting dat ze, in functie van de basisbereikbaarheid, de sneldienst 771 wil opwaarderen en de frequentie opvoeren tot elke 30 minuten (ipv 60 minuten vandaag) – en dat ook ’s avonds en in het weekend.
Dat is goed nieuws voor onze pendelaars. Om dit te kunnen realiseren dient wel de route van buslijn 770 (behalve voor schoolritten) aangepast te worden.
Eén van de heikele punten, naast de betrouwbaarheid, is het feit dat de sneldienst 771, vanaf de verzamelhalte P+R Luchtbal het autovrije traject langs de Noorderlaan volgt, met vijf tussenliggende haltes waar de “sneldienst” telkens opgehouden wordt door haltes van de trams die dezelfde route volgen, wat onvermijdelijk tot vertraging leidt. Dit werd ook aangehaald tijdens de uiteenzetting van De Lijn in de districtsraadscommissie van december 2018
Mijn vraag is dat vanuit bevoegdheid schepen en college een schrijven aan de operationele diensten van De Lijn wordt gericht, waarin namens de districtsraad wordt aangedrongen op een proefperiode gedurende dewelke de sneldienst 771 gebruik maakt van de hoofdrijweg van de Noorderlaan, vanaf P+R Luchtbal tot ten minste de halte Groenendaallaan (waar talrijke overstapmogelijkheden zijn) om vervolgens met nog maximaal één tussenhalte de weg verder te zetten naar respectievelijk de haltes Sint Jansplein of Rooseveltplaats.
In bijkomende orde willen we ook graag weten of het op de themacommissie gepresenteerde traject van buslijn 770 in ons district, belangrijk voor scholieren en verplaatsingen naar onze buurdorpen, de definitieve versie is. Mogelijk kan ook de implementatie van een zgn ‘cirkel-lijn’ (een kleiner type bus bv max 25 personen) overwogen worden, die dan op districtsniveau fungeert als “feeder-bus” naar het vertrekpunt van de snelbus aan de Kromme Weg (oprit A12)
Het eerste luik van uw vraag is gelijk aan de vraag van raadslid Zander Vliegen op gemeenschappelijke raadscommissie van 10 juni en ligt nu bij de Lijn om beantwoord te worden. Er is beloofd vanuit het kabinet van Koen Kennis dat alle vragen zullen beantwoord worden. Het ligt momenteel nogal moeilijk om daar extra vragen aan toe te voegen op dit moment, gezien het grote aantal vragen dat er ligt en het waarschijnlijk nog lang zal duren alvorens wij daar een antwoord zullen hebben.
Wat ik begrepen heb uit de presentatie is dat het inzetten van vervoer op maat en feederbussen, zal in een later stadium verder besproken worden en vermoedelijk afhangen van de middelen die dan nog ter beschikking zijn. Dat is zeker iets dat wij met argusogen moeten opvolgen in de Vervoerregioraad.
Vandaag stond in de krant Het Nieuwsblad dat vele kleine gemeentebesturen niet echt of weinig gehoord worden over het openbaar vervoer. Uit een bevraging in opdracht van de Vlaamse Overheid blijkt ook dat er weinig transparantie is over de beschikbare financiële middelen. Ook wij hebben moeten vaststellen dat alles gericht is met de neus naar Antwerpen en wij als klein district, net zoals velen op onze honger blijven zitten en de modal shift nog veraf is.
Ik stel voor om deze vragen samen te voegen met de vragen die door de adviesraden reeds werden gesteld en waarop tot op heden nog geen duidelijk antwoord op geformuleerd werd. Voorafgaand kunnen wij een infomoment organiseren voor de gemeenschappelijke adviesraden zodat zij nog bijkomende vragen kunnen oplijsten. Deze oplijsting kan dan overgemaakt worden aan de districtsraad waarna een integraal vragenpakket kan worden overgemaakt.
Raadslid Marc Maes repliceert:
De kern van de vraag is dat de snelbus 771 wordt opgewaardeerd tot een snelbus door de tussenliggende haltes tussen P&R Luchtbal en de Groenendaallaan tijdelijk - bij wijze van proef - te elimineren. Ik vraag hiervoor een initiatief naar De Lijn toe. De rest is 'collateral damage'.
Districtsschepen Sandra Suykerbuyk:
Die vraag wordt doorgestuurd, maar bij voorkeur gebundeld met andere vragen. Het overmaken van individuele vragen gaat nog langer duren.
Raadslid Zander Vliegen vraagt het woord:
Mijn initiële vraag is geen 'collateral damage'. Het Vervoersplan voorziet momenteel dat bewoners zullen moeten overstappen in eigen dorp
om dan vervolgens de bus te nemen naar Stabroek of Ekeren omdat de lus van 770 wordt ingekort aan de Krommeweg. Ik onderschrijf de oproep om daar snel iets aan te doen en ik vrees dat een bijkomend infomoment enzovoort te veel tijd in beslag zal nemen. Ik wil de suggestie doen om snel contact op te nemen met De Lijn en ook onze afgevaardigden in de Vervoerregio aan te spreken om dit dossier echt ter harte te nemen.
Districtsschepen Sandra Suykerbuyk:
Ik ga akkoord dat wij snel moeten handelen, maar ik vind dat wij de vragen uit de adviesraden ook moeten meenemen.