Terug
Gepubliceerd op 11/05/2020

2020_DCDE_00147 - Beheer openbaar bomenbestand 2020 - Boekenbergpark, district Deurne (dossiernummer 37/20). Vellen van twee bomen - Goedkeuring

districtscollege Deurne
ma 11/05/2020 - 09:00 Districtshuis Deurne
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Tjerk Sekeris, districtsburgemeester; Elke Brydenbach, districtsschepen; Freddy Lorent, districtsschepen; Philip Van Acker, districtsschepen; Mieke De Wispeleir, plaatsvervangend districtssecretaris; Maarten Caestecker, districtssecretaris

Afwezig

Frank Vercammen, districtsschepen

Secretaris

Maarten Caestecker, districtssecretaris

Voorzitter

Tjerk Sekeris, districtsburgemeester
2020_DCDE_00147 - Beheer openbaar bomenbestand 2020 - Boekenbergpark, district Deurne (dossiernummer 37/20). Vellen van twee bomen - Goedkeuring 2020_DCDE_00147 - Beheer openbaar bomenbestand 2020 - Boekenbergpark, district Deurne (dossiernummer 37/20). Vellen van twee bomen - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges gecoördineerd. Artikel 12 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokale parken en groenaanplantingen.

Bij besluit van de gemeenteraad van 29 mei 2017 (jaarnummer 305) werden de bovenlokale locaties vastgelegd.

Het Boekenbergpark is lokaal. Het district heeft beslissingsbevoegdheid.

Argumentatie

Het betreft één Fagus sylvatica (gewone beuk - stamomtrek 436 cm), één Aesculus hippocastanum (witte paardenkastanje - stamomtrek 186 cm). De bomen bevinden zich allemaal in zeer slechte gezondheidstoestand.                      

  • De gewone beuk is aangetast door de honingzwam. Deze schimmel breekt de structuur van het hout van de wortels af, waardoor er een verhoogd risico ontstaat op omwaaien. Deze aantasting kan niet genezen worden en bevindt zich al in een ver gevorderd stadium. De stam is ook aangetast door een tonderzwam. Door storm Ciara is er een grote plakoksel, die ongeveer de halve kroon droeg afgebroken. De overgebleven helft van de kroon hangt over het pad in het park.
  • De witte paardenkastanje is volledig afgestorven.                                                                                                 

Deze bomen moeten om veiligheidsredenen geveld worden.

Volgens het beheerplan moeten de bomen niet vervangen worden omdat op dit perceel de natuurlijke verjonging van toepassing is of gedund moet worden.

Bij Koninklijk Besluit van 23 januari 1974 werd het Boekenbergpark beschermd als landschap (gepubliceerd in Belgisch Staatsblad op 30 oktober 1974).

Het stedelijk wijkoverleg van het district Deurne dient de buurtbewoners in te lichten over de geplande ingreep.

Juridische grond

Artikel 4.2.1, 3° van de Vlaamse codex ruimtelijke ordening bepaalt dat er een stedenbouwkundige vergunning is vereist voor het vellen van bomen die op een hoogte van 1 meter boven het maaiveld, een stamomtrek hebben van 1 meter en die geen deel uitmaken van begroeide oppervlakten, zoals vermeld in het Bosdecreet van 13 juni 1990.

 Artikel 4.7.1, §2 van de Vlaamse codex ruimtelijke ordening bepaalt dat de Vlaamse Regering de handelingen van algemeen belang of van publiekrechtelijke [...] rechtspersonen kan aanwijzen, dewelke omwille van hun beperkte ruimtelijke impact of de eenvoud van het dossier binnen de reguliere procedure worden behandeld.

Artikel 3/1 van het besluit van de Vlaamse Regering van 5 mei 2000 tot aanwijzing van de handelingen in de zin van artikel 4.1.1, 5°, artikel 4.4.7, § 2, en artikel 4.7.1, § 2, tweede lid, van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en tot regeling van het vooroverleg met de Vlaamse Bouwmeester bepaalt dat het vellen van bomen die op gemeentelijk openbaar domein gelegen zijn en geen deel uitmaken van een bos worden behandeld binnen de reguliere procedure zoals voorzien in artikel 4.7.1., §2 van de Vlaamse codex ruimtelijke ordening.

Art. 4.7.12. van de Vlaamse codex ruimtelijke ordening bepaalt dat een vergunning binnen de reguliere procedure wordt afgeleverd door het college van burgemeester en schepenen van de gemeente waarin het voorwerp van de vergunning gelegen is.

Artikel 6.4.4., §2 van het decreet van 12 juli 2013 betreffende het onroerend erfgoed bepaalt dat voor handelingen aan of in beschermde goederen die onderworpen zijn aan een stedenbouwkundige vergunning, de vergunningverlenende overheid eerst het advies in van het Vlaams Instituut voor het onroerend erfgoed dient in te winnen.

 

Aanleiding en context

In het Boekenbergpark, district Deurne moeten twee bomen geveld worden.

Besluit

Het districtscollege deurne beslist:

Artikel 1

Het districtscollege keurt goed dat één Fagus sylvatica (gewone beuk - stamomtrek 436 cm) en één Aesculus hippocastanum (witte paardenkastanje - stamomtrek 186 cm) worden geveld in het Boekenbergpark, district Deurne. Volgens het beheerplan moeten de bomen niet vervangen worden omdat op dit perceel de natuurlijke verjonging van toepassing is of gedund moet worden.

Artikel 2

Het districtscollege verzoekt het college het advies in te winnen van het Vlaams Instituut voor het onroerend erfgoed voor het vellen van de hogervermelde bomen en na ontvangst van een gunstig advies, een omgevingsvergunning af te leveren.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.

Artikel 4

Het districtscollege geeft opdracht aan:

Dienst Taak
SB/GB district Deurne inlichten over het tijdstip van het vellen van de bomen
DE-SL/WO/SWO in onderling overleg met SB/GB de buurtbewoners inlichten over de geplande ingreep

Bijlagen

  • inplantingsplan_37_20.pdf
  • Foto_37_20.pdf