De mobiliteit die het Sportpaleis met bovenlokale evenementen aantrekt, blijft voor overlast zorgen in de omringende buurten. Wijken Kronenburg en Ten Eekhove kreunen hier al jaren onder, tenzij onder de parkeer- en autodruk, tenzij onder een oververzadigd openbaar vervoer – in het bijzonder wanneer evenementen in de Lotto-Arena en het Sportpaleis gecombineerd worden. De tot hiertoe genomen maatregelen kunnen de (verkeers)leefbaarheid niet garanderen, noodzakelijke structurele oplossingen zoals een bijkomende tramlijn op de Bisschoppenhoflaan in aansluiting op een P + R op deze as blijven verre toekomst.
Het Sportpaleis maakt voor de periode vanaf 2020 een nieuw evenementenvervoersplan op. Vandaag zou al minstens de helft van de verplaatsingen van en naar het Sportpaleis gebeuren met duurzame vervoermiddelen.
Wij hebben over dit evenementenvervoersplan volgende vragen aan het districtscollege:
- Werd het districtscollege in kennis gesteld en/of betrokken in de opmaak van dit evenementenvervoersplan? En zo ja, welke elementen zien jullie in dit nieuwe plan tot verbetering leiden op korte en middellange termijn?
- Werd een evaluatie gemaakt van het vorige vervoersplan? Welke maatregelen werkten er bijvoorbeeld en welke niet? Volstaan het aantal trams, fietsenstallingen,…? Welke en hoeveel klachten zijn bijvoorbeeld geregistreerd tijdens evenementen, en in welke buurten?
- Welke impact zal de plaatsing van de passerelle/wandelbrug tussen ‘Parking’ Spoor Oost en het Sportpaleis die momenteel in uitvoering is, hebben op het aandeel duurzame vervoermiddelen? Zal het meer autoverkeer aantrekken, en wat zal dit betekenen voor Deurne?
- Worden de buurten betrokken of bevraagd bij de opmaak van het plan?
- Welke initiatieven heeft het college hierin zelf genomen, of zal het nog nemen?
- Zal dit plan worden toegelicht op de districtsraad en aan de bewoners?